Triinu lugu algas, nagu ikka – lapsepõlvest. Laps, kes kasvas ehitajast isa kõrval, sai näha erinevaid tööriistu ja proovida nendega igasuguseid asju teha. “Isa ei keelanud mulle kunagi ühtki tööriista kätte võtmast,” meenutab Triin ja lisab, et oma kätega on ta kogu aeg midagi teha tahtnud.

Ometi on naine teinud suure kaare oma karjääris, enne kui jõudis ehituse juurde. Triinul on müügikorraldaja paberid, ta on töötanud ostu-müügijuhina, proovinud sisse astuda Tartu Kõrgemasse Kunstikooli ja jäänud ukse taha, sest paberite sisseviimiseks oli ta päeva hiljaks jäänud, ja olnud ka mitu korda töötuna Töötukassas arvel. Kui ühel hetkel viis elu ta Tallinna Ehituskooli ehitusviimistlust õppima, ja kui sellele järgnes ka ettevõtluskoolitus, oli ta n-ö müüdud. Sõrm oli antud. Teisel katsel õnnestus tal oma ettevõtte äriplaan kaitsta ja omaenese ettevõtte – Viimistlusekspert OÜ – jaoks ka starditoetust saada. Siin võiks loo lõpetada, aga tegelikult algab siit Triinu suure unistuse täitumise esimene vaatus: olla ise boss ja otsustada ise, mida teha. “Kaua sa ikka tahad elada oma elukaaslase rahakoti peal, ikka ise tahtsin teha!” on Triin meenutades resoluutne.

Esimene tellimus tuli oma lektorilt

Alguses oli Triinu plaan olla ise see, kes ehitab nullist lõpuni kogu siseviimistluse. Triinu esimene töö oli omaenese lektori kodus – tööks oli teha täiskapitaalremont. “Seal sain oma esimese suurema põhja alla, kuna minu õppejõud töötas ise ka ehitusjärelevalve ametnikuna,” mainib Triin. Sellest tööst hakkas lumepall veerema, keegi kuulis tema töödest ja tegemistest, keegi nägi tema tehtud seina,plaaditud töid. Triin ütleb, et ta pole firma loomisest alates – Viimistlusekspert tegutseb 2015. aasta juulist täistuuridel – kulutanud sentigi reklaami peale. Ehitusmaailmas liigub “reklaam” suust suhu ja soovituste peale ning tööd on Triinul palju.

Plaatimisjuhendaja õudusunenägu

Triinu lemmiktööd on plaatimistööd ja dekoratiivvärvimine, ja nende juurde on ta põhiliselt ka jäänud, teisi töid ostab ta teenusena sisse, ajapikku on tekkinud oma usaldusväärsed teenusepakkujad.

Plaatimist alustas ta koos isaga, kes lõikas lõikuriga talle plaate parajaks ette. “Hea mugav oli nii, aga siis tekkis minus põnevus ja vaatasin, et mis see siis ära ei ole ning ütlesin isale järgmised tööd juba viisakalt ära,” muigab Triin ja sestpeale teeb ta plaatimist otsast lõpuni ise. Ehkki kooliajast mäletab Triin, et ta oli kõige jubedam plaatimisõpilane vist üldse. “Ma lubasin siis endale, et seda tööd ei hakka ma kunagi tegema, see oli nii nüri – me lõikasime 8 tundi järjest 10x10 plaate parajaks, et saaks tunnetuse kätte!” meenutab ta naljaga pooleks.

Noore siseviimistleja sõnutsi on plaadivalik meie kauplustes päris hea, ehkki Soome ja Põhjamaade turul on ikka kvaliteetsemat kaupa. Suur väljakutse on teha odavamatest plaatidest selline põrand, mis näeks “kallis” välja.

Triin teeb plaatimistöö kavandi ja arutab selle kliendiga enne plaatima hakkamist läbi. “Aga kõige lahedam on see, kui klient ütleb, et tee midagi lahedat, siis tuleb minusse hasart!” räägib Triin õhinal, kes vaatab palju ka Pinterestis ja mujal Internetis ringi, kuidas teised on oma töid teinud. “Üks töö oli vägev – pidin kliendi soovil plaatima saunamaja põrandat, ja klient ei tahtnud tavalist, vaid erilist lahendust,” meenutab ta. Põrand sai mitme katsetuse peale lõpuks väikestest ja suurtest plaatidest uhke mosaiik. “Mulle väga meeldib, kui klient mind niimoodi usaldab,” on Triin õnnelik.

Klient on kuningas, aga Triin on kuninganna

Kui läheb seinte-lagede värvimiseks, siis tirib Triin oma kliendid poodi kaasa. Seal valitakse koos sobivad värvid. “Mehed ja naised näevad värve erinevalt. Mis on ühele valuroosa, on teisele virsikukollane,” tõdeb ta ja lisab, et klassikaline värvitaju erinevus on sinine-sinine ja sinine-roheline. Rohelist sinises ja vastupidi võivad näha ka mitu meest korraga. Värvivalikul on aga mehed julgemad, naised kipuvad siinkohal oma mehi usaldama.

Triinul ei ole veel juhtunud, et äravärvitud sein tuleks uuesti üle värvida – iga uus värv nõuab niikuinii harjumist. Triin annab oma töödele lepingulise garantii, kui vaja garantiiajal midagi muuta või parandada, siis see saab ka tehtud. “Ma käin ise alati aasta pärast objektil uurimas, kuidas minu värvitud laed-seinad elavad,” nendib ta.

Triin mainib ka, et mehed usaldavad teda rohkem kui naised ja on rohkem nõus kodust selleks ajaks ära minema, kui ta seal oma tööd teeb. Samuti on mehed julgemad erinevaid toone katsetama.

“Üks kord oli tore juhtum – klient sõitis ära ja minul seisis tema kodus ees seina dekoratiivvärvimine. Mõeldud-tehtud, tegin proovitüki dekoratiivvärvist ära ja saatsin kliendile pildi, mille peale klient ütleb, et oot – pane pintsel käest kohe ära, ma tulen sinna,” seletab Triin ja ütleb, et siis mõtles ta küll, et mis nüüd valesti läks. Klient aga oli 15 minutiga kohal ja ütles, et ta lihtsalt tahab näha, kuidas Triinul sellised dekoratiivsed seinad valmivad – asi ei olnudki selles, et Triinu tehtu ei sobinud, vaid vastupidi – sobis hästi! See klient seisiski seal 5 tundi ja vaatas põnevusega, kuidas Triin ta seinte kallal toimetab.

“Tegelikult ma aga ei saa niimoodi töötada, kui kliendid pealt vaatavad,” märgib naine ja lisab, et on paljusid kliente ära saatnud, et saaks ise rahulikult tööd teha.

Oma lemmikvärvideni jõudis Triin katsetades. Kruntvärve vahetab ta tihti, ent lae- ja seinavärvide osas on tal juba oma kindlad valikud. Tema südame on võitnud Alpina värvid. “Ma katsetan alati kõik uued ära, kuigi ise mõtlen kogu aeg, kas võidab see, mis on mu lemmik siiamaani olnud, või tuleb uus lemmik,” mõtiskleb ta.

Kuigi üks värv on küll, mida ta ei kasuta enam kunagi – kunagi oli vaja värvida pesuruumi uksed piimjasvalgeks ja Triin võttis poest pesuruumi jaoks mõeldud puiduimmuti, mille lasi valgeks toonida. “Esimene pintslitõmme oli täiesti null, ei mingit värvi!” on Triin tagantjärele nördinud ja lasi siis poes ühe korra veel toonida – tulemus ei paranenud grammigi. “See oli aga ka kõige odavam värv,” ütleb Triin ja soovitab teistelegi siinjuures, et kõige odavamat värvi ei maksa ikka osta.

Naine meeste maailmas – selleks ei pea peal seisma

Triinu käest uuritakse palju, kuidas ta end meeste ehitusmaailmas kehtestab ja kuidas temasse suhtutakse. Triin aga kummutab kõik müüdid, justkui tuleks selleks pea peal seista – ei tule. Triin on mitu raksu töötanud ühel objektil koos meestega: tema plaadib ja üks ehitab treppi, teine paneb tapeeti jne. Triin arvab, et tegelikult on naistel meestemaailmas kergem hakkama saada, sest kui ta oleks mees, siis tajuks ta suuremat konkurentsi.

Ta ütleb, et temasse suhtutakse väga hästi ja sõbralikult, keegi ei poputa teda ülemäära, sest tema tööd ja nende kvaliteet on juba hästi teada. Aga nalja on ka saanud. Et Triin lööb kohtunikuna kaasa saates “Naabrist parem”, siis on vahel arvatud, et ta tuli objektile saadet tegema ja kohe-kohe ilmuvad kaamerad ning ta hakkab vihaselt tapeeti maha kiskuma. “Ükskord tekkis objektil minutiline haudvaikus, kui ma astusin uksest sisse, hoopis loodlaud ja kipsinuga käes, et seal oma tööd tegema hakata. Siis üks mees küsis, et kas tulid üksi või koos kaameratega,” meenutab Triin.

Töö taustaks armastab Triin kuulata muusikat või mõnd kuulamisraamatut. “Panin kord “Naksitrallide” kuulamisraamatu peale ja järjest keerasid teised oma raadiod vaiksemaks – lõpuks kuulasid kõik ehitajad minu lasteraamatut!” itsitab ta ja lisab, et tegelikult läheb objektil vahel taustalärm nii kõvaks, et ei saa enam tööd rahulikult teha. “Siis panen lihtsalt klapid pähe.”

Motikale hääled sisse ja minek!

Triin tegeleb ehitamise kõrvalt ka Nipiraamatusse kirjutamisega ja osaleb kohtunikuna saates “Naabrist parem”. Vabal ajal näeb Triinu aga hoopis mootorratta seljas. “Mul on ka oma motikas!” pakatab Triin uhkusest.

Motohuvi tekkis Triinul siis, kui ta kohtas oma praegust elukaaslast Ollet. Koos Ollega kasvatatakse 5-aastast poega Freddyt ning suvel on oodata perre uut ilmakodanikku. “Eks ma nüüd võtan ehitamisega vaiksemalt. Natuke aega!” naerab Triin. Kuid lisab ka, et töid on palju ees ja ootel. “Üks põnev töö on tulemas – klient tahab must-valget lahendust oma seintele, sellist, kus dekoratiivvärvidega seintele tehtu jätkub laes,” hõõrub Triin juba käsi ega jõua töö algust ära oodata. Kliente on tal palju, põnevaid projekte aina tuleb ja sellega on Triin väga rahul. Tehtud töödest on tal Viimistluseksperdi Facebookis värskemad pildid alati üleval ja inimesed usaldavad teda.

Triinut iseloomustabki õhinapõhisus. “Ma pean saama teha oma tööd nii, et ma ärkan hommikul rõõmuga üles ja tahan tööle minna,” lausub ta ja lisab, et see oli ka põhjus, miks ta lõpuks spetsialiseerus plaatimisele ja dekoratiivvärvimisele. “Sest need tööd on kõige ägedamad!”

Triinu teipimisnipp
Õige teip on niiskuskindel. Kindlasti uurida enne tootejuhendit, mitte haarata esimest ettejuhtuvat! Teip tuleb suruda kinni ainult sealtpoolt, kust värvid, ja värvil ei ole vaja lasta kuivada, vaid tõmmata teip ära niipea, kui töö tehtud. Niiskuskindla teibi alla värv ei lähe ja ei mullita ka. Sedasi jääb kõik ilus ja korralik.

LOE LISAKS:

Jaga
Kommentaarid