Ida-Aasiast pärit naturaalse kiuga tapeedid on reeglina käsitöö. Bambus- ehk rootapeedid kujutavad endast seinakattematerjale, kus värvitud paberist aluspaanile on kleebitud erinavaid looduslikke materjale nagu bambuse-, sisali- ja džuudikiude ning muid kõrrelisi. Naturaalsetest kiududest tapeet valmib suures osas käsitsi – selekteeritud taimekiud pestakse, kuivatatakse ja kootakse traditsioonilistel kangastelgedel või põimitakse ükshaaval liimitud paberalusele.

Lähtuvalt toormaterjalist ja valmimisprotsessist on sellistele kiudtapeetidele iseloomulik ebaühtsus isegi sama partii ulatuses või koemustris ning ei ole võimalik saavutada nn. ühtlase seina efekti – paanide ühenduskohad on paratamatult nähtavad. See kõik aga annabki bambustapeedile tema eripära ja võlu rõhutades seinakatte looduslikkust ja keskkonnasõbralikkust. Erinevused võivad esineda isegi ühe rulli sees. See on naturaalsest kiust valmistatud seinakatte eripära. Antud erisused ei ole reklamatsioonide aluseks. Palume rulli paanid enne välja lõikamist erilise hoolega kokku sobitada ning otstarbekalt välja lõigata.

Looduslikke kiudtapeete kasutatakse enamasti kujunduselemendina kas ühel või kahel seinal, samuti ka üksiku paanina hästi eksponeeritud pinnal andmaks aktsenti ülejäänud sisekujundusele. Erinevalt harjumuspärasele vertikaalsele paani kleepimisele võib kiudtapeeti paigaldada ka horisontaalse paanina, st et bambusekiud jäävad vertikaalselt jooksma.
Looduslikud kiudtapeedid on enamasti laiemad kui pabertapeedid, paani laius 90-100 cm ja müügil jooksva meetriga või ca 7,5 m pikkustes rullides. Meetriga ostes on eeliseks miinimumini viidud materjali kulu.

Tapeedi paigaldamisel tuleb kindlasti jälgida kauplusest kaasa antud juhiseid, aga üldjuhul on paberalusel kiudtapeedi paigalduseks sobivaim PVA sisaldusega liim. Bambustapeeti lõigatakse kääridega ja paanipikkusele tuleb nii ülevalt kui alt 1-2 bambuseribi juurde arvutada, mis paigaldamisel keeratakse tagasi ja liimitakse paani alla vastu seina, et ribisid ühendav niit ei saaks hargnema hakata.
Looduslikust kiust seinakattematerjalid ei talu vett, seega saab neid puhastada ainult tolmuimeja või harjakesega. Sellest tulenevalt peaks eelnevalt kindlasti läbi mõtlema ruumi kasutusotstarbe ja tapeedi määrdumise võimalused – näiteks kööki ei ole bambustapeeti vast soovitav panna.
Naturaalne rootapeet toob ruumi soojust, summutab helisid ning katab hästi ka ebaühtlasema pinna.

Enne liimimist peaks jälgima, et
• aluspind oleks vanast tapeedist puhastatud, liimijäägid eemaldatud ning aluspind vastavalt vajadusele pahteldatud, krunditud;
• heleda tapeedi aluspind oleks samuti hele. Vajadusel valge kruntvärviga sein katta. Kui seina pealispind pole kandev või aluspind on tugevasti imenduv, tuleb seinale liimida alusmakulatuur (NB! Mitte ajalehed, trükitud paberid), täiesti puhas paberikiht.
• liimina kasutada Metylan Spezial tapeediliimi. Metylan liimi segamisel veega suhtarv 1:50. Vastavalt vajadusele võib lisada liimi kogusele kuni 20% Ovalit B seinaliimi või PVA liimi. Liimi tugevdaja lisamine on vajalik juhul kui aluspind on tugevasti imenduv ja seinale pole kleebitud makulatuuri. Seinale võib eelnevalt rulliga kanda aluskrundiks ka tapeediliimi, mis peab enne seinakatte paigaldamist lõpuni kuivanud olema.
• vastavalt rulli omadusele või eripärale tuleks rulli servad üle lõigata.

Liimimisel peaks jälgima, et
• liimi juures ei tohi kindlasti kasutada keemilisi sideained (ainult veebaasil liimid);
• kasutades Metylan Direct seinaliimi, on võimalus paigaldada tapeeti kuivalt seinale. See tähendab, et liim kantakse rulliga eelnevalt seinale ning tapeedi paani saab asetada kuivalt seinale.
• kasutades tapeediliimi on seinakatte märgumisaeg väga lühike, vastasel juhul võib naturaalsest kiust pealiskiht paberi küljest lahti tulla. Märgumisele jättes paane mitte kokku murda. Tapeedi paanid tuleks liimiga kokku määrida ükshaaval, st eraldi alusel. Vältida tuleks tapeedi pealispinna kokkupuudet liimiga.
• tapeedi paan vajutada kergelt seinale, kasutades kummist tapeedisurumisrulli, kuiva, pehmet käterätti või lambavillast rulli.
• liimiplekid, mis on väliskihile sattunud, kuivatada koheselt puhta pehme lapiga tupsutades. Hõõruda ei tohi! Liimiplekid võivad jääda kuivades näha, vastavalt valguse langemise suunale.
Allikas: Espak, Tapeedid.ee