Kõige meelsamini ostetakse investeerimise eesmärgil väiksema üldpinnaga 1-2-toalisi ja remonti vajavaid kortereid, mille asukoht on koolide ja ülikoolide õppehoonete või kesklinna läheduses. Korterid ei tohiks paikneda nimetatud piirkondadest kaugemal kui 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel. Hinnavahemik taolistel pindadel on Tartus 30 000-50 000 eurot, sõltuvalt korteri suurusest ja seisukorrast.

Korteritesse investeerivad kinnisvara usku investorid, kogenud üürileandjad, kelle portfellis on mitmeid üürikortereid ja inimesed, kellel on vaba raha ja kes ei soovi seda niisama pangas hoida, kuna intressid on sisuliselt olematud.

Tavaliselt ostetakse korter sooviga teenida nii üüritulu kui võita kinnisvarahindade kasvult. Pikas perspektiivis tõusevad kinnisvara hinnad 5 protsenti aastas, lisandub üüritulu, seega on õige turuhinna ja investeeringu korral tegemist küllaltki kasumliku äriga. Kindlasti ei tohiks alahinnata remondi- ja hoolduskulusid, mis on kinnisvara üürimise puhul enamasti omaniku kanda.

Teine osa kinnisvarasse investeerijaid on nn flippijad, kes soovivad saada kiiret kasumit ja kes renoveerivad ning panevad ostetud vara uuesti esimesel võimalusel müüki. Flippijad otsivad Tartus pigem väiksemaid ja odavama hinnaskaala kortereid, näiteks vanas puumajas olevaid, kuhu ehitatakse sisse pesemisruumid ja kaasajastatakse siseviimistlus.

Kuigi selline tegevus võib tunduda esmapilgul negatiivsena, siis tegelikult aitab see kaasajastada kinnisvara ning annab vanadele ja halvas seisus korteritele uue võimaluse. Tühjana seisavad ja lagunevad korterid mõjuvad halvasti nii hoone enda kui ka piirkonna inimeste ohutusele.
Allikas: Arco Vara