Hansu üllatus oli suur, kui ta avastas, et tema idee najal teostatud väliklass kandideerib Aasta Betoonehitise 2017 nominentide seas peaauhinnale ja veel suurem oli tema imestus, kui ta sai teada, et Delfi lugejad on selle valinud oma lemmikrajatiseks. Oma lemmikuks pidas ta Tallinna Loomaaia Jääkarude Polaariumi.

Hans on laialdaste huvidega noormees. “Kui küsida mõne mu endise õpetaja käest, siis nad ütleks kindlasti, et mu huvid olid seinast seina,” muigab ta. Hans õpib praegu Tartu Ülikoolis füüsikat, kuid lisaks tunneb ta suurt huvi graafilise disaini, visuaalsete efektide ja 3D modelleerimise vastu.

Ideest teostuseni — kuidas sündis kooli amfiteater

Väliklassi idee sündis projekti “Lahe vahe tund” raames, mille käigus said kõik Rocca al Mare Kooli õpilased esitada oma ideid, kus nad pidid kirjeldama, millest nad vahetundidel puudust tunnevad või mis teeks nende arvates vahetunni lahedamaks. Konkursi võitsid kolm ideed ning väliklass oli üks nendest. “Algselt oli minu mõte teha lihtsalt terrass või platvorm kooli siseõue, kus saaks niisama aega veeta. Väliklassi funktsioon lisandus veidi hiljem, kui oli vaja ideest kavand teha, et seda kooli arengufondile esitleda,” meenutas Hans ja lisas, et esitluseks valmistas ta juba 3D mudelid.

Gümnaasiumis oli Hansul vaja kirjutada uurimistöö, mille raames asuski ta uurima, kuidas saaks väliklassi valmis disainida, ja sealt algaski Hansu koostöö arhitekt Emil Urbeliga, kes on Rocca al Mare Kooli üks arhitektidest ja kellega koostöö pakkus Hansule palju kogemusi ja põnevust. “Enamasti käis töö nii, et me saime tema büroos kokku, skitseerisime asju paberile ja arutasime ning seejärel proovisin ma skitseeringuid kujutada 3D mudelina kooli siseõue. Saime uuesti kokku, vaatasime üle, tegime parandusi ja nii see käiski,” meenutab Hans.

Et Rocca al Mare Kool valiti 2000. aastal Aasta betoonehitiseks, siis tekkis töö käigus ka mõte teha väliklass betoonist, sest keskkond sobis — lisaks oli kooli siseõuel olemas ka eeldus amfiteatri jaoks, sealse trepi astmed ühildusid väga hästi amfiteatri astmetega.

Ateena Kool sobib tundideks ja vahetunnis peesitamiseks

Rocca al Mare Kooli direktori Heiti Pakki sõnutsi kasutavad nad väliklassi palju. “Peamiselt on Ateena Kool, nagu me seda nimetame, mõeldud nende tundide jaoks, milles tuleb kasuks amfiteatri moodi ruum, kus midagi ette kanda, kus on suurem osalejate arv,” märkis Pakk.

Istmeid jagub peaaegu 100 õpilasele, seda on parasjagu ühe gümnaasiumi lennu või kolme paralleelklassi jagu. Õpilased on seal lugenud ja kuulanud loengut „Faustist“ ja esitanud kirjanduse tunnis luulet. Aga seal on ka bioloogia ning loodusõpetuse tunde peetud. Lisaks muidugi vabaõhukontserte ja aktuseid ilusa ilmaga. “Eks ilm määrab kasutuse, ent on ka ilma trotsitud, kui väljas toimetamine on õppetunniks vajalik,” lisas Pakk ja märkis, et ilusa ilmaga on see ka vahetunnis peesitamiseks ja mängimiseks paras paik — õpilased on selle omaks võtnud ja järjest rohkem õpetajaid samuti.

Eesti Betooniühingu auhinnatseremoonial ulatati Hansule Hubert Samsile ka eriauhind originaalse idee eest, mis suurepärase teostuse.

Hans Hubert Sams, kes sai ka Eesti Betooniühingu eriauhinna

“Ateena Kool” ehitati kooli Arengufondi eestvedamisel. Suurimateks toetajateks ja pühendunud teostajateks olid Mait Rõõmusaar ja betooniettevõte NOBE.

Rocca al Mare kooli väliklassi Ateena tellis Rocca al Mare Kooli AS, arhitektid on Emil Urbel ja Hans Hubert Sams, konstruktor, ehitaja ning betoonitööde teostaja oli NOBE OÜ.

LOE LISAKS:

Jaga
Kommentaarid