1. Kui sa ei tea, kuidas mingit tööd teha

Sa ei oska mõnd tarvilikku tööriista või masinat kasutada. Paneksid elus esimest korda tapeeti või plaate seina. Ei tea, kuidas näiteks lihvida või pahteldada. Võid küll arvata, et remondi edenedes loksuvad asjad ise paika ja sa omandad vajalikud oskused tegutsedes, ent väga sageli juhtub nii, et remont lähebki aia taha sinu oskamatuse tõttu. Rääkimata sellest, et ümbertegemine maksab ja remondi peale kulub niimoodi ebamõistlikult palju. Kui ikkagi kohe algusest peale pole sul halli aimugi, kuidas asjale läheneda, siis suure tõenäosusega ei oska sa seda ka korralikult teha, ammugi lõpetada. Nii et pole mõtet aega ja ajurakke kulutada, vaid kutsuda kohale asjatundja.

2. Kui sa ei tea, kuidas tööriistu kasutada

Sa võid küll selle peale pihku naerda, aga tõsi on see, et enamik asjaarmastajaid ei oska tööriistu õigesti ja ohutult kasutada. Paned korra haamriga vale paugu ja oled kaheks nädalaks rivist väljas paistes sõrmede pärast. Suur osa tööõnnetusi ja vigastusi juhtubki sellistega, kes “ise ilu tegijad”. Tööriistade korrektne kasutamine ei ole oluline ainuüksi turvalisuse seisukohalt, vaid ka remondi lõpptulemuse pärast. Tahad korralikku tulemust, pöördu asjatundja poole.

3. Kui kõrvale ilmuvad skeptikud ja keegi neist mainib, et kutsu asjatundja

Kellelegi ei meeldi, kui meile antakse nõu, eriti veel, kui me pole seda küsinud. See ajab lausa vihale! Kui aga sinu tööd juhtub vaatama mõni tuttav või sõber, kes viisakalt mainib, et “Kuule, äkki küsid kellegi targema käest abi?”, siis on see selge märk, et võõrale silmale tundub asi valesti. Tasub mõelda, kas sa usaldad ütlejat ja kas tal on sarnast kogemust. Kui vastused on jaatavad, siis on tema jutus iva sees. Isegi kui sa kohe spektikute nõu ei kuula, võib aja möödudes hakkata sullegi tunduma, et tulemus pole ikkagi päris see, mida sa lootsid ise tehes saavutada. Kuula teisi ja asjatundja appi hüüdmine ei ole häbiasi, vaid näitab, et sa hoolid sellest, kuidas remonditud kodu välja hakkab nägema.

4. Kui sul ei ole aega

Isegi kui sul on lahtised käed ja sa oled täiesti võimeline remonti ise tegema, aga sul on täiskohaga töö ning perekohustused, lisaks muud asjad, siis kasvab ajas mühinal tõenäosus, et sa jääd aastateks elama pooleldi remonditud koju. Kas see on see, mida sa soovid? Kui sul ikkagi aega pole, telli töö asjatundjalt ja remont saab valmis!

5. Kui sinu remonti vaadates kerkivad kulmud ja küsitakse “Kas sa tegid selle ise?”

Väiksemaid asju võib vabalt ise teha, ja suuremaidki, kui oled ikkagi tegija. Aga kui sinu tehtud põrandalt paistavad koledad lihvimisjäljed või lakkimata kohad, kui liistude vahelt turritab aluspõrandakate või kui trepist üles minnes tundub, et astmed on veidi valele poole kaldu, siis usu, et see küsimus tuleb kohe. Ja häbisse ei taha ju keegi jääda! Kaalu ka seda, et kui soovid kunagi kaugemas tulevikus sellist kodu müüa, siis läheb müügigagi keeruliseks. Mõeldes neile võimalustele oleks tark tellida remonti tegema spetsialist.

6. Kui remont nõuab mahukaid vee- ja elektritöid

Siin pole mõtet seletatagi — kutsu keegi, kes jagab matsu! Valesti paigaldatud torustik võib lõppeda väga kalli ümbertegemisega, lisaks tekib kohe veekahjustuse oht, mis ei pruugi haarata ainult sinu majapidamist, vaid ka naaberkortereid, kui elad näiteks korterelamus. Oskamatult paigaldatud elektrisüsteem on automaatselt tuleohtlik. Rakenda oma isetegemise entusiasm hoopis spetsialisti leidmisele.

7. Kui kogu projekti läbi mõeldes leiad, et oht viga saada on suur

Kas remont eeldab seda, et pead turnima palju redeli peal või kasutama raskeid või erioskusi nõudvaid tööriistu jms? Milleks riskida? Las teevad need, kes oskavad!

LOE LISAKS: