1. Suhtle avatult ja ole paindlik

Müük algab juba esimesest telefonikõnest või e-kirjast. Anna potentsiaalsele ostjale müüdavast kinnisvarast ülevaade, too lühidalt välja selle plussid ja miinused. Kuulutuses ei pruugi kirjas olla kõike, mis ostjat huvitab. Lühitutvustus annab talle parema pildi ja aitab otsustada, kas tulla maja või korteriga lähemalt tutvuma või mitte.
Ole paindlik, püüa müüdavat vara võimalusel näidata ka õhtuti ja nädalavahetustel. Katsu olla alati telefoni teel kättesaadav või helista tagasi, kui hetkel vastata ei saa. Sama kehtib e-kirjade kohta: vasta esimesel võimalusel.

2. Dokumendid, dokumendid ja veel kord dokumendid

Kontrolli alati üle, kas kõik on seaduslik ja kokkulepped notariaalsed, kas varaga seotud dokumendid – projektijoonised, ehitusluba, ümberehituse luba, kasutuskorra leping, servituudi seadmise leping jms – on korras ja kehtivad. Puudulikud dokumendid tuleb korda ajada kohe, et müük sujuks probleemideta. Hea on huvilisele näidata paberil igakuiseid kommunaalmakseid, anda infot korteriühistu tulevikuplaanidest ja hetkeolukorrast.
Üha enam takistab kiiret tehinguni jõudmist puudulik dokumentatsioon. Pangad ei anna eluasemelaenu enne, kui müüdava vara dokumendid on korras. Lisaks võib ostja oodates huvi kaotada või tuleb omanikul hinda alla lasta, rääkimata ajakulust. Et kõik sujuks, aja kinnisvara puudutavad dokumendid korda enne müügi alustamist.

3. Omandisuhted olgu korras

Probleeme on tekkinud abielu lahutanud inimeste ühisomandiga, sest notariaalse tehingu juures on vaja mõlema poole nõusolekut ja kohalolekut, lepingule peavad alla kirjutama mõlemad. Kui üks osapool ei soovi müüa või on näiteks elama asunud teise riiki, võib tulemuseni jõudmine võtta väga palju aega.

4. Ära raiu hinda kivisse

Kellele ei meeldiks osta allahindlusega! Jäta hinda määrates endale väike kauplemisruum ja ole avatud hinnas läbi rääkima – see kuulub ostu-müügi juurde.

5. Säti kodu korda

Loo oma kodu vaatama tulevatele võõrastele meeldiv õhkkond: korista, pane üleliigsed asjad ära, tuuluta tube ja hoolitse, et kodu lõhnaks hästi – küpseta kas või maitsvaid saiakesi! Hea on, kui keegi viib kodulooma selleks ajaks jalutama. Parim on kinnisvara tutvustada valgel ajal, ent kui loomulikku valgust napib, hoolitse, et ka pimedamaid nurgataguseid saaks hästi üle vaadata.

Kui kinnisvara müümisel puudub kogemus, aga on soov seda siiski ise teha, siis on mõistlik konsulteerida mõne tuntud kinnisvarafirma spetsialistiga, kes on turuolukorraga kursis. Sama võiks teha siis, kui paari nädala jooksul pärast kuulutuse avaldamist ei ole keegi müüdava kinnisvara vastu huvi tundnud. Siis on kas hind liiga kõrge, fotod ebaprofessionaalsed või teave puudulik.

Kui otsustad kaasata kinnisvarabüroo, siis vali välja üks konkreetne usaldusväärne firma. Mitme vahendaja olemasolu võib tekitada ostuhuvilistes segadust ja jätta objektist vale mulje.

Arusaam, et kinnisvara ostetakse ja müüakse kevadel ja suvel, ei pea paika. Kinnisvaratehinguid tehakse aasta ringi.

Autor: Relika Ausen, Arco Vara Kinnisvarabüroo AS maakler

LOE LISAKS: