Lenderi maja on 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses Tallinnas ehitatud puidust üürimajatüüp. Majatüüp sai nime inseneri ja ehitusettevõtja, esimese eestlasest Tallinna linnapea, Voldemar Lenderi järgi. Seda tüüpi üürimaju ehitati laialdaselt seoses eestlaste massilise elamaasumisega Tallinna ja eestlastest linlaste põlvkonna tekkimisega nimetatud ajaperioodil.

Lenderi maja enne kordategemist

“Vaikses sisehoovis Endla ja Luise tänava vahel asuv maja oli ehitusmeeskonnale paras väljakutse. Eelmine omanik oli Tallinnale iseloomuliku Lenderi tüüpi puithoonet 2000-ndate alguses kahjuks ilma ehitusloata nii moonutanud, et algset arhitektuuri ei olnud praktiliselt võimalik säilitada. Küll aga õnnestus säilitada betoonkonstruktsioonid ja need uude ehitisse integreerida. Tulemuseks on moodsa joonega maja, mis sobib hästi linnaruumi väärtustama," selgitas Maido Lüiste, Scandium Kinnisvara tegevjuht.

Lenderi maja enne kordategemist

Ehitustööd hoone täielikuks renoveerimiseks algasid 2017. aasta kevadel. Tänaseks on kõik korterid leidnud uued omanikud ja ajaloolises majas on taas vilgas elu.

”Nagu meie teistegi arenduste puhul meeldib meile väärtustada hoone ajalugu ja tema lugu, millega uutel elanikel oleks hea suhestuda. Luise maja peafassaadilt viis omal ajal esinduslik kivitrepp elanikud otse viljapuudega rohtaeda. Otsustasime viljaaia taastada, millest inspireerituna sündis Kirsiaia Kodu kontseptsioon. Sel kevadel saab mõte realiseeritud kui hoovi rajatakse kirsiaed, mis Kirsiaia Kodule viimase lihvi annab,” lisas Kalle Aron, Scandium Kinnisvara arendusjuht.

Kirsiaia Kodu

Luise 5c peatöövõttu teostas Scandium Gruppi kuuluv Stark Ehitus. Üldalade sisekujundaja oli Kaja Irval Tunne Stuudiost.

Allikas: Scandium Kinnisvara

LOE LISAKS: