Iga oma kodu rajaja teab, et elektritöö tuleb jätta elektrikule. Ilmselt just seetõttu lülitatakse see teema oma peast välja ja alles pärast selgub, et pistikupesad on kummuti ja diivani taga ning trepikoja tuld saab põlema ja kustu vaid alumiselt korruselt. Tuleb tuttav ette?

Paraku saab elektrik teha oma tööd hästi vaid siis, kui omanik või sisekujundaja on kõik detailid eelnevalt läbi mõelnud. Pärast lagede, seinte ja põrandate viimistlust on liiga hilja avastada, et midagi on puudu, üle või vales kohas. Mida siis teha, et seda ei juhtuks?

Mõtle juba enne elektritööde tellimist järgmistele küsimustele ning pane vastused kirja:

1) Kus asuvad mööbliesemed? Pistikud ja lülitid ei tohi jääda kappide, kummutite või diivanite taha.
2) Kas on ruume, kus peaks saama tuld põlema panna ja kustutada mitmes eri kohas? Näiteks magamistoas, kui pole soovi enne uinumist voodist tõusta.
3) Kas on ruume, kus tuli võiks süttida liikumisanduri abil? Näiteks trepikoda, garaaž, koridor. Arvesta, et liikumisanduri lahendus on reeglina soodsam kui veksellüliti.
4) Kas soovid mõnda ruumi reguleeritavat valgust, mida vastavalt soovile mahedamaks või intensiivsemaks keerata?
5) Kus on teler, helisüsteem, digiboks, ruuter? Kui palju pistikupesasid selleks vajad?
6) Kus on arvutitöökoht ja kui palju pistikupesasid see vajab?
7) Kus paikneb köögitehnika? Kus on pesumasin, soojaveeboiler jt elektrineelajad?
8) Kus hakkad raamatut lugema, kus teed käsitööd?
9) Kas põhivalguse annab üks laelamp, peidetud valgusriba või hoopis mõni kohtvalgusti?
10) Kas soovid midagi ruumides välja valgustada? Mõni maal, potilill, efektne mööbliese?

Joonista iga toa kohta eraldi plaan. Mida põhjalikum see on, seda rohkem aitad elektrikut. Märgi plaanile kõik planeeritavad mööbliesemed, kodutehnika ja valgustus. Arvesta, et kõige enam väljakutseid leiad tõenäoliselt köögist ja vannitoast.

Köögis võib ka 1-2 sentimeetri võrra nihkes kaabel takistada köögimööbli paigaldamist. Kööki ja vannituppa tuleb rohkem võimsust planeerida, sest erinevalt väga säästlikust elutoa tehnikast (teler ja helisüsteem), nõuab ka tänapäeval põrandaküte, soojaveeboiler, ahi ja veeketja päris palju energiat. Võimalusel võiks neile planeerida eraldi toite ja kaitsme. Sõltuvalt seadme iseloomust planeeritakse ka kaitse – mõne puhul kiire väljalülitusega, teisel aeglase reaktsiooniga.