1. Ebatasane ja kortsus värvipind
Selle põhjuseks võib olla, et värv on peale kantud liiga paksult, see juhtub tõenäolisemalt siis, kui kasutatakse alküüd- või õlivärvi, või kui uus värvikiht kantakse peale veel kuivamata värvile. Kortsuma kipub pind ka siis, kui värvitakse kuuma pinda või tehakse seda otsese päikese käes, või on niiskus (vihm, kaste, udu) avaldanud mõju veel kõvenemata värvile.

Kuidas lahendada?
Eemalda kortsus värvikiht kaabitsaga või lihvides ja siis värvi pind uuesti üle kvaliteetse välisvärviga. Lase esimesel värvikihil enne teise värvimist piisavalt kuivada. Värvi kattevõime kohta tuleb järgida tootja soovitusi. Värvimiseks sobib tuulevaikne pilves ja jahe ilm, värvida ei tohi vihmaohu korral või hilja õhtul, sest värv ei jõua kuivada enne vihma või kastet.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Selle põhjuseks võib olla, et välisvoodrilauana on kasutatud liiga vaigurikast okaspuud, nagu mändi või kuuske, või ei ole oksakohti immutatud spetsiaalse oksalakiga. Vaiguimbumist tekib ka siis, kui on kasutatud tumedat pinnavärvi ja eriti hoone lõunapoolsel küljel. Või on kantud peale liiga õhuke värvikiht.

Kuidas lahendada?
Eemaldage oksakohtadelt väljaimbunud vaik ja immutage oksakohad spetsiaalse oksalakiga. Tumeda pinnavärvi kasutamisel immutage oksakohti kahekordselt eriti lõunapoolselt küljel, sest tume toon neelab rohkem soojust ja vaik hakkab kergemini jooksma.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Värv koorub maha erinevatel põhjustel. Kui tegu on õlivärvi mahakoorumisega, siis võib olla, et läbi ruumi välisseina on imbunud niiskust. Õlivärvi ei tohi kanda niiskele pinnale.
Värvi mahakoorumine võib olla põhjustatud ka sellest, et eelnevalt on värvitav pind halvasti ette valmistatud (nt on see jäetud tolmuseks).
Kindlasti on mõistlik kasutada värvimisel kvaliteetseid värve, sest halva kvaliteediga värv võib samuti kooruma hakata.

Kuidas lahendada?
Püüa kindlaks teha ja kõrvaldada niiskuse põhjus. Eemalda lahtine värv kaabitsa või traatharjaga, vajadusel lihvi pind. Uus puit tuleb immutada puiduimmutusvahendiga ja värvi pind kvaliteetse välisvärviga.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Värv võib mullitada värvimise ja kuivamise ajal ning vananenud värvkattel. Värv hakkab värvimisel või kuivamisel mullitama, kui värvi pole korralikult segatud ja sellesse on jäänud õhku. Või siis, kui tegu on osaliselt halva nakkuvusega värvitavale pinnale. Selle põhjuseks on värvimine otsese päikesevalguse käes või värvitakse liiga sooja pinda. Mullitama kipub värv ka siis, kui õli- või alküüdvärvi on kantud niiskele või märjale aluspinnale. Niiskuse imbumine läbi ruumi välisseina toob samuti kaasa mullitamist, see on vähem tõenäoline lateksvärvide korral, sest lateksvärv laseb niiskust kergemini läbi, ent kui aluspinda ei ole korralikult ette valmistatud, siis vihma või kaste mõjul võib ka latekspind mullitama hakata.

Kuidas lahendada?
Eemalda lahtine värv kaapides või lihvides ning krundi ja värvi pind kvaliteetse välisvärviga. Värvimiseks sobib tuulevaikne pilves ja jahe ilm. Vihmaohu korral või hilja õhtul ei tohi üldse värvida, sest värv ei jõua piisavalt kuivada enne kaste teket.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Kuiv värvikiht lõheneb (läbi ühe või mitme värvikihi) vananemise tagajärjel. Varases staadiumis ilmneb see viga peenikeste pragudena, hiljem koorub värv tükkidena lahti. Värv minetab selliselt kaitsevõime.
Kui värv hakkab lahti kooruma, siis võib põhjuseks olla värvi liigne vedelus — kas on värvi ülemäära vedeldatud või on pinda liiga õhukese kihiga kaetud. Või on värvitud liigniiskele või rasvasele pinnale. Ka ebapiisav pinna ettevalmistus võib seda probleemi põhjustada. Kui värvimiseks mõeldud puitpind on tolmune või jäetud korralikult kruntimata, siis ilmneb see probleem varem või hiljem. Kui kooruma on hakanud lateksvärv, siis võib põhjuseks olla ka liiga tuuline ilm värvimise ajal, sest värv on ülemäära kiiresti kuivanud tuule käes.

Kuidas lahendada?
Eemalda vana värv täielikult kaabitsaga või lihvides, kuumaõhupuhuriga saab seda kiiremini teha. Seejärel krundi pind õlikruntvärviga ja värvi üle kvaliteetse välisvärviga.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Õli- ja alküüdvärvi mustriline tihe pragunemine, mis meenutab krokodillinahka, võib tekkida siis, kui lateksvärviga värvitud pind värviti üle alküüdvärviga — viimane kuivab kõvemaks kui lateksvärv ja hakkab pragunema. Krokodillinahk tekib ka siis, kui teine värvikiht värvitakse peale liiga kiiresti, laskmata enne esimesel kihil korralikult kuivada.

Õli- ja alküüdvärvide puhul on krokodillinaha teke ajas aga ka loomulik, sest muutlikud ilmaolud põhjustavad värvikihi pidevat paisumist ja kokkutõmbumist ning selle tagajärjel kaob värvikile elastsus.

Kuidas lahendada?
Vana värv tuleb täielikult eemaldada kaabitsaga või lihvides, kuumaõhupuhuriga saab seda kiiremini teha. Seejärel krundi pind õlikruntvärviga ja värvi üle kvaliteetse välistööde värviga. Kui valid lateksvärvi, siis see ei pragune, säilitades elastsuse pikema aja jooksul.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

See tähendab, et värvikihi pinnale tekib ilmastiku toimel peen tolmupulber, sideaine hajumisel tuleb pigment pinnast lahti, mis põhjustab värvipinna matistumist ja värvi toon muutub heledamaks. Selle põhjuseks võib olla madala kvaliteediga ja suure täiteaine- ja pigmendisisaldusega värvi kasutamine või on kasutatud täiesti vale värvi, nt sisevärvi välistöödel.
Kui kasutad linaõlivärvi, siis selle kriidistumine ei ole probleem, vaid pigem on see loomulik tulem, mis tekib vananemisega.

Kuidas lahendada?
Pese pind veega või survepesuri abil tolmust puhtaks. Kui soovid pinnavärvina kasutada lateksvärvi, tuleb pind eelnevalt kruntida õlikrundiga. Vali välispindade värvimiseks spetsiaalselt selleks mõeldud värv.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Krohvist või tellisest on niiskuse mõjul välja imbunud valged soolade koorikud. Selle põhjuseks on pinna halb ettevalmistus, enne värvimist ei ole eemaldatud pinnalt soolakihti. Oma mõju avaldab ka niiskuse imbumine läbi ruumi välisseina, see on aga märk tõsisemast konstruktsiooniveast.

Kuidas lahendada?
Kui põhjuseks on liigne niiskus, siis tuleb selle allikast lahti saada: katus parandada, vihmaveetorud ja rennid puhastada, fassaadipraod parandada, kaaluda ka ventilatsiooniavade või tõmbeventilaatorite paigaldamist, eriti köögis, vannitoas ja saunas. Soolakihi saab maha traatharjaga hõõrudes või survepesuriga pestes. Pärast seda tuleb pind korralikult loputada ja lasta sel ära kuivada. Seejärel värvi pind üle kvaliteetse välisvärviga

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Need tekivad enamasti siis, kui pinna sees on naelapead roostetama hakanud. Selle põhjuseks on tavaliselt see, kui on kasutatud galvaniseerimata naelu ja naelapead on jäänud kruntimata. Kui on kasutatud galvaniseeritud naelu, siis võib põhjuseks olla see, et pinna lihvimise või naelte sisse löömise käigus on naelapäid vigastatud.

Kuidas lahendada?
Kui värvid uut fassaadi, kus on kasutatud galvaniseerimata raudnaelu, tuleb naelad eelnevalt kruntida metallikrundiga. Juba roostetanud nael tuleb roostest puhastada lihvides, seejärel kruntida ja pind üleni või osaliselt üle värvida. Eelkõige on soovitus kasutada galvaniseeritud naelu.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

See probleem esineb lateksvärvide puhul kõige sagedamini ning on kõige nähtavam toonitud värvide korral. Sellisel juhul tekivad punakaspruunid või pruunid laigud ja alad, mis on libedad, läikivad või kleepuvad. Selle põhjuseks on värvimiseks vale ilm — värvitud on jaheda niiske ilmaga või liiga hilja õhtul. Suurenenud niiskus põhjustab pindaktiivsete ainete pinnale tõusmist.

Kuidas lahendada?
Ära värvi hilisel pärastlõunal või enne vihma. Välja imbunud pindaktiivsed ained saab hõlpsalt maha pesta veega.

Allikad: Vivacolor, käsiraamat "Värvid ja nende kasutamine" kirjastuselt Ehitame

LOE LISAKS: