Terrassi ehituseks pöördusime Efekt Aed OÜ poole. Nemad tegelevad peamiselt aiakujundusega, kuid võtavad ette ka igasuguseid teisi töid. Nimelt pole meist kumbki nobenäpud ja kui teoorias oli kõik teada, siis ilmselt laste kõrvalt selle realiseerimiseks oleks meil mitu nädalat läinud.

Betoonpostidest või kiviplokkidest?

Kirjutan veidi sellest, millise terrassi teha lasime. Terrass on suur — 50 m2, mis on suurem kui me elu- ja söögituba ning köök kokku. Samas on meil lapsed väiksed ja kuna veedame palju aega õues, siis lõpuks on meil koht, kus kasvõi palja jalaga olla. Mõtlesime pikalt, millisele vundamendile terrass ehitada ja otsustasime ikkagi betoonpostide kasuks. Valikus oli veel kiviplokkidest vundament, kuid ehitaja soovitas ise esimest varianti, et vähendada vajumisriske.

Alustuseks kaevati umbes kolmekümmend ca 1 meetri sügavust auku, milles kasutati metallist ventilatsioonitorusid. Torud täideti valmisbetooniga ja tihendati vibanuiaga, mille järel ootasime kolm päeva, et ehitustöödega alustada. Postide peal kasutasime reguleeritavaid terrassijalgu, mis on küllaltki uus lahendus. Suureks boonuseks on, et betoonpostid ei pea olema ideaalselt loodis, sest terrassijalgu on väga kerge vajaduse järgi reguleerida. Eelviimaseks etapiks ehitati risti taladega karkass, kus siis kõige alla läksid 195 mm paksusega prussid ja nende peale risti 95 mm laiused prussid. Kõige viimaks kinnitati terrassilaud.

Kuumõlitataud terrassilaud — kaunim ja kestvam

Meie valisime kuumõlitatud laua, kus vaakummeetodiga pressitakse naturaalne linaõlilauda. See annab vetthülgavuse ega mädane ega idane. Esimene hooldus peaks tulema alles ca 7 aasta pärast. Hind on võrreldes tavalise pruun/rohelise immutatud terrassilauaga kuskil 60% kallim, kuid lõpptulemus selle eest imeline.

Hea nõuanne!

Mõned sõnad veel terrassi seina kohta. Nimelt jätsime ehituse käigus terrassiseinaks tsementkiudplaadi, sest olime üsna veendunud, et paneme puidu asemele kivi. Kahjuks see jäi meil eelarvest välja, mistõttu otsustasime ikkagi puidu alla lasta panna. See on üks asi, mida ma kahetsen, et ehituse ajal ära ei lasknud teha. Selle mõnesaja euro eest oleksime saanud praegu terrassile mööbli osta. Küll aga selliseid asju ei oska ette näha, eriti, kui esimest korda maja ehitad. Niisiis, minu siiras soovitus maja ehitajatele, kui mõnes asjas kahtlete, siis laske see ikkagi kohe ära teha, muidu jääb see toppama või siis neelab hiljem mõttetult lisaraha.

Mul on ääretult hea meel, et saime selle suure projektiga ühele poole. Nipet-näpet on veel lõpetada: viimased paled, pistikud, valgustid ja kõlarid. Terrassi puhul on meil muidugi veel palju täiendusi vaja teha, sest tarvis on luua tuulevaiksem nurgake, kuhu peab veel mööbli soetama. Muidugi tulevaste tööde nimekiri on ääretult pikk, alustades haljastusest, tänavakividest, saunast, lõpetades väiksema lapse toaga, aga katsume samm-smmult võtta.

LOE VEEL:

Jaga
Kommentaarid