Seda tüüpi maju seostatakse Eestis rohkem maakodude või väiksemate abihoonetega, vähem elumajadega. Samas on puitkarkassmajad väga levinud Skandinaavias.

Ajas tagasi minnes, siis esimest korda, kui abikaasaga maja ehitus üleüldse jutuks tuli, olin ma puitmaja suhtes üsna skeptiline. Minu üleüldine arvamus oli selline, et maja peab olema kindel kui kivi ning esimese näitena tuli mulle pähe mõte, et kui majas tekib veekahjustus, siis puit võib mädanema hakata ning suuremaid remonditöid ei tahaks tulevikus ette võtta. Selle jutu peale sain ma pika loengu ja vastused oma küsimustele.

Püüan lühidalt kirja panna, miks me puitmaja kasuks otsustasime ning kuidas sellise maja ehitamine välja näeb.

Tehases toodetud puitkarkassmaja peamisteks eelisteks on kvaliteet, kiirus, efektiivsus ning see, et ehitatakse korraga nii palju valmis kui võimalik. Meie jaoks on oluline, et maja valmib siseruumides, kus ei kaasne ilmastiku põhjustatud kahjustusi: vihm, lumi, temperatuuri järsk kõikumine jpm. Konkreetselt meie maja projekteeriti ligi kuu aega ja elemendid said tehases valmis kahe nädalaga, mille jooksul paigaldati ka värvitud välisvoodrilaud, tuuletõkkeplaat, vill ja aurutõkkekile. Paari päevaga pandi ette uksed ja aknad.

Tehnilise info osas on välisseinte karkass 245 mm lai, millele hiljem objektil lisatakse 45x45 mm karkass. Siseseinad on sõltuvalt kohast 145 mm või 95 mm laiad. Kõik karkassid on valmistatud tugevsorteeritud kuusepuidust. Soojustuse kohapealt on välisseintes 250 mm villa, millele pärast elektrikute ja torumeeste tööd lisatakse 50 mm juurde. Siseseintes on soojustuseks kasutatud 100-150 mm villa. Maja välisseinad on valmis ehitatud kuni sisemise aurutõkkekileni. Alustades väljast on järjekord selline: välisvoodrilaud, distantsliist, tuuletõkkekips, 245 mm karkass, 250 mm villa, aurutõkkekile. Elemendi alla on lisatud veel keevisvõrk, et närilised ei saaks laudise alla minna.

Maja välisviimistluse kohapealt tekkis samuti küsimusi — kas valida sile või karedam laudis? Sileda laua puhul kerkis küsimus, kas värv jääb sama hästi puidu sisse, kui valida näiteks karedam laud. Uurides asja värvimisega tegelevatelt ettevõtetelt, siis tänapäeval ei olevat see enam probleemiks, tuleb vaid õigeid vaheneid kasutada. Veel toodi välja, et karedama laua puhul imendub värv paremini sisse, kuid samuti jääb kergelt külge ka mustus ja muu sodi, mis tekitab teistsuguseid probleeme. Nii valisimegi maja välisviimistluseks 195 mm laiuse sileda horisontaalse välisvoodrilaua, mis sai üle värvitud katva valge värviga RAL9010. Tegemist on veidi kollakama alatooni valgega ning sama värvi sai ka tellitud aknad ja uksed.

Olen varasemas kirjutises maininud, et tellisime oma majale kolmekordse klaasiga valged puit-alumiiniumaknad ning kilpvälisukse. Kui plastikakende puhul oleksime saanud küllaltki suure hinnavõidu, siis valik sai ikkagi teine tehtud. Kolmeklaasilised aknad said valitud just soojapidavuse pärast. Leidsime, et kui majal on korralik soojustus nii seintes kui ka laes, siis pole mõtet akende pealt kokku hoida. Muidugi mängis valikul rolli ka isiklik maitse, sest kellele siis puit-alumiinium aknad ei meeldiks?

Maja taga oleval terrassil plaanime kasutada fassaadikive, mille osas pole me jõudnud veel täpsemalt mõelda ning ära otsustada, kellelt oleks kõige mõistlikum töö tellida.

Järgmisel nädalal hakatakse maja püstitama. Kui tavaliselt pannakse maja püsti 3-4 inimesega, siis meie maja puhul kasutatakse ligi poole rohkem mehi, sest kõik välis- ja siseseinad loodame paika saada ühe päevaga, et järgmisel päeval saaks juba ferme paigaldada.

Maja transporditakse objektile poolhaagis-veoautoga ja elemendid laaditakse maha kraana abil. Kui kõik on kohal, hakatakse montaažiplaani järgi neid paika panema. Vältimaks hilisemaid probleeme siseviimistluses on tähtis, et kõik seinad oleksid loodis ning omavahel vinklis, oluline on ka tihendus.

Peale kraanatöid fikseeritakse seinad omavahel ja kinnitatakse elemendid betooni külge. Pärast välisseinte paigaldamist tõstetakse peale fermid, mis moodustavad katuse. Meie majale tuleb kelpkatus, mistõttu on meil väga palju eri tüüpi ferme. Kui ma ei eksi, siis isegi üle kahekümne. Pärast fermide paigaldamist pannakse nende peale veekindel aluskate, kõik jätkud teibitakse korralikult kinni. Kate kinnitatakse distantsroovidega fermide külge. Distantsroovi ja aluskatte vahel kasutatakse tihendit, et kruvi kohtadest ei hakkaks vett sisse tulema.

Katuse saab veekindlaks paari päevaga ja kui peakski terve püstituse ajal lakkamatult vihma sadama, siis tuleb hiljem konstruktsioonil kuivada lasta, kasutades selleks niiskusimureid ja puhureid. Õnneks hetkel aga tundub, et ilmataat soosib meid. Pärast fermide paigaldamist ja kinnitust jääbki üle juba katuse ehitus: kivikatuse aluskate, roovid ja katusekivid. Lisaks tuulekastid, vihmaveesüsteem ja korstna viimistlus.

Majale tuleb kaks-kolm läbiviiku — üks on sauna korsten, teised ventilatsioonitorud. Katusetöid teevad 2-3 meest ning koos katusekivide, rennide ja tuulekastidega kulub tööks orienteeruvalt poolteist nädalat. See sõltub paljugi ilmast.

Pärast elementide paigaldust ja maja montaaži, mille käigus võib tekkida täkkeid ja määrdumisi, anname viimase lihvi ja värvime välisseina taaskord üle. Samuti katab see ära tumedamad kruvikohad.

Vahemärkusena mainin veel, et tänapäeval on puidu immutusvahendid ja värvid väga hea kvaliteediga, seega hallituse pärast muretsema ei peaks.

Oktoobrikuu lõpuks plaanime töödega jõuda nii kaugele, et seinad on püsti, uksed-aknad ees, katus pea kohal. Olen aus ja ütlen, et kui siiani tundub kõik väga lihtne olevat, siis edasised tööd on senistest vaja veel enam läbi mõelda. Maja saab väljast peaaegu täiesti valmis, teha jäävad terrass ja sissekäik. Garaažiukse tellimine jäi natukene hilja peale, niisiis selle saab ka alles ette panna novembri alguses.

Edasisteks töödeks tuleb teha 45x45mm karkass, kus saavad elektrikud ja torumehed vedada kaableid ja torusid. Pärast neid töid tuleb villatöö ja alustada siseviimistlusega. Siinkohal teeksin ka väikse üleskutse vilunud ja kogenud töömeestele! Kui teil on sisetööde tegemiseks pakkuda 2-3-liikmeline korralik ja vastutustundlik meeskond välja, siis ootame hea hinnaga pakkumisi (nautigehetke@gmail.com).


---

Laura teistele tegemistele saad pilgu peale heita tema blogis nautigehetke.com.

Jaga
Kommentaarid