Selgeks sai ka see, et mida lähemale me maja sisemusele jõuame, seda kokkuhoidlikumalt me majandama peame hakkama, sest pangalaen ei kata kindlasti maja ehitust algusest lõpuni.

Kogu protsessi alguses leppisime abikaasaga kokku, et maja ehitusel on prioriteediks hea soojapidavus, korralik küttesüsteem, ventilatsioon, aknad, kvaliteetne parkett jms. Lühidalt siis kõik see, mis on küllaltki kulukas, et seda hiljem muutma hakata. Meie majja tulevad sundventilatsioon, maaküte, puitalumiiniumist kolmekordse klaasiga aknad ning seinad on soojustatud 300 ja lagi 600 mm puistevillaga.

Teisejärguliseks jäävad esialgu sisustuselemendid. Oleme seda meelt, et alati saab osta suurema televiisori või vahetada diivan parem vastu, sest see on taskukohasem, kui vahetada näiteks tervel majal aknad. Samuti pole ju rahaga priisata ning siit üks soovitus, et absoluutselt kõikidelt tehingutelt tuleb alati hinda alla kaubelda. Lõpuks kui võidad igalt poolt paarisaja euro kaupa, tuleb võit vägagi suur! Kauplemise eeliseks ongi paremad võimalused sisekujunduselementide kasuks.

Septembri esimesel nädalal kaevati meie ilusale muru all olevale krundile suur auk, mille kõrval ilutsesid kõrged mullahunnikud. Protsess nägi välja nii, et geodeet oli varem märkinud maha maja, terrassi, õueala piiripunktid, mille järgi kopamees toimetama hakkas. Esimesel päeval tegi mees tööd ligi kuus tundi ning samal ajal toodi veoautodega kohale kümneid tonne liiva ja kruusa, millega auk hiljem täita.

Toon välja ka alustuseks kaks viga, millest võiksid teised õppida. Nimelt kaevas kopamees kogu maapinnast saadud mulla mitmesse erinevasse hunnikusse. Selle asemel oleksime võinud kohe tellida veoautod, mis selle mulla ära viiks. Kindlasti tasub siinkohal uurida, kellel mulda vaja läheks. Meil viidi muld täiesti tasuta ära.

Teiseks veaks oli see, et keegi täpselt ei teadnud, kui sügav auk olema peaks. Vundamendi ehitajad ütlesid meile, et võtke kuskil paarkümmend millimeetrit mulda, kuid ei täpsustanud. Meie olime ka kõigest muust nii põnevil, et ei küsinud üle. Esimese päeva tulemuseks oli meile kaevatud auk, kus mulda oli veel põhjas ning tugev pinnas paistis ainult mõnest kohast. Järgmise postituse vihjeks olgu öeldud, et plaatvundamendi ehitamisel peaks auk olema kaevatud nii sügavaks, et igalt poolt tugev savipinnas põhja aluspinnaseks jääks. Lisaks pandi kaevatööde käigus maasse vee- ja kanalisatsioonitoru, mis hiljem vundamendist välja tuuakse.

Järgneva nädala jooksul parandasime oma vead. Vahepeal toodi juurde liiva ja killustiku ning pidime nii või teisiti kopamehe tagasi kutsuma, et ta need hunnikud laiali ajaks. Ühtlasi kaevas ta augu enne täitmist parajaks ning seekord sai muld otse autosse tõstetud ja minema viidud.

Tänaseks päevaks oleme nii kaugele jõudnud, et vundamendiks vajalik aluspõhi on kaevatud, liivaga täidetud ning pinnasetihendajaga üle käidud. Sissesõidutee ja autode parkimisplats on killustiku all ning nüüd saab mõtteliselt tulevase maja kõrvale parkida. Järgmises postituses kirjutan meie maja vundamendi valikust ning toon välja punktid, miks just selle kasuks otsustasime.

---

Laura teisi tegemisi saate jälgida tema blogis nautigehetke.com

Jaga
Kommentaarid