Sauna ehitamise etapid ja ventilatsioon

Sauna planeerimine tuli ära teha juba selles ehitusetapis kui kogu maja ventilatsioon sai paika pandud. Me maja ventileerib Wolf soojustagastusega ventilatsiooniseade. Sauna ventilatsiooni ehitamisel saime teada, et sauna lava alla maad ligi paigaldatakse üks ava, mis tõmbab õhku välja ja lakke läheb kaks ava, millest üks laseb õhku peale ja teine tõmbab ära. Hea sauna ventilatsiooni tagamiseks peab ka saunauks olema õigel kõrgusel — see on ca 15cm põrandast kõrgemal.

Selleks, et meil põranda ligidusse minev toru ära mahuks, paigaldasime lava koha taha spetsiaalse sauna ventilatsioonitoru, mis on kandiline lapik toru.

Sauna ehitamise etapid ja ventilatsioon

Sauna planeerimine tuli ära teha juba selles ehitusetapis kui kogu maja ventilatsioon sai paika pandud. Me maja ventileerib Wolf soojustagastusega ventilatsiooniseade. Sauna ventilatsiooni ehitamisel saime teada, et sauna lava alla maad ligi paigaldatakse üks ava, mis tõmbab õhku välja ja lakke läheb kaks ava, millest üks laseb õhku peale ja teine tõmbab ära. Hea sauna ventilatsiooni tagamiseks peab ka saunauks olema õigel kõrgusel — see on ca 15cm põrandast kõrgemal.

Selleks, et meil põranda ligidusse minev toru ära mahuks, paigaldasime lava koha taha spetsiaalse sauna ventilatsioonitoru, mis on kandiline lapik toru.

Foto: Lava alla minev ventilatsioonitoru


Sauna seinad ja katuslagi sai kaetud PIR-plaadiga — soojusisolatsiooniplaadiga, mis on kaetud fooliumaurutõkkega. Plaatide ühenduskohad ja kruvikinnitused said lisaks teibitud fooliumteibiga.

Sauna ja pesuruumi põrand

Pesuruumi põrandakaev sai paigaldatud juba siis kui meie esimese korruse põrandat valati. Enne seda valisime välja ka trapi, sest seekord ei soovinud me tavapärast vaid midagi ilusamat. Leidsime Vannitoapoest ilusa minimalistliku joonega Viega põrandatrapi ja otsustasime, et just selle me valimegi. Betoonivalajad aitasid meil selle paika saada ja õigele kõrgusele ja nad tegid nii tublit tööd valamisega, et midagi parandama me pesuruumis ei pidanud.

Meie põrandal seda trappi praktiliselt näha polegi. Peale vaadates ei saa arugi, et kuhu see vesi voolab, sest meil on see paigaldatud täiesti seina äärde ja põrand on kerge kaldega selle poole.

Foto: Trapp on paigaldatud — see on see kitsas triip seal seina ääres.

Betoonpõrand sai eelnevalt korralikult hüdroisolatsiooniga kaetud ja nurgad tugevdusteipide ja hüdroga mitmeid kordi üle tehtud. Seejärel sai sauna leiliruumi ja selle ees olev pesuruumi põrand ühes jutis plaaditud. Kuna sauna uks tuli paigaldada niikuinii maast max 20cm kõrgusel, siis on minu meelest tulemus ilusam kui põrandaplaadid selle alt kokku jooksevad.

Kogu ruumi põrandaplaatideks valisime Viimistluspood.ee lehelt ühed rustikaalse puidu imitatsiooniga heledamad plaadid, mis on piisavalt kirjud, et iga tolmukübe pealt välja ei paista.

Erinevalt pesuruumist sai leiliruumis põrandaplaatidest ka nö liistud tekitatud, ehk u 6cm jagu seda ka seinale pandud.

Sauna voodrilauad ja viimistlus

Peale duširuumi valmimist ja PIR-plaatide paigaldust jäi sauna ehitamine pooleli ja tegelesime pakilisemate töödega. Sel kevadel kui köök valmis sai, oli mehe sooviks järgmisena tegeleda saunaga.

Otsustasime, et paigaldame saunalava ja jalatoe seina külge nii, et kogu põrand tühi jääks — nii on laval puhtam välimus ja lihtsam koristada ka. Selleks lõikas mees PIR plaatidesse õigetele kõrgustele avad ja kinnitas karkassi külge jämedad prussid, mille külge saaks lava toed kruvida. Prussid hiljem teipis uuesti fooliumteibiga.

Seejärel sai hakata voodrilauda paigaldama. Voodrilaua paigalduseks tuli kõigepeal lisada distantsliistud ja seejärel sai lauda selle külge kinnitama hakata. Voodrilauad tellisime Pärnu kandist Pakkpuidust ja valisime naturaalsed musta lepa lauad. Vooder sai kinnitatud taaskord spetsiaalsete klambritega, mis jäävad täiesti peitu.

Minu sooviks oli tegelikult halli voodrilauaga saun, aga kui ma selle toonitud halli SUPI saunavaha koju olin toonud, otsustas mees, et talle ikkagi meeldib see musta lepa looduslik toon rohkem ja nii pidin ma uuesti SUPI saunavaha ostma minema — seekord toonimata kujul.

Sauna uks

Voodrilaua paigaldus jäi meil vahepeal toppama selle taha, et ootasime sauna ust. Selle ajaga jõudsid seinas olevad lauad juba nii ära kuivada, et pidime neid osaliselt lahti võtma, et neid ühele joonele saada ülejäänutega, mis alles paigaldamist ootasid.

Ustega on meil alati mingi jama olnud — küll on tarne hilinenud või defektiga toode tulnud. Ka seekord ei läinud see saunaukse tellimine viperusteta, aga Jeld-wen, kelle toote me tellisime, on alati meie muredega koheselt tegelenud ja oleme ilusti lahenduse saanud. Seekord avastasime, et pakendis olnud ukse käepide on kahjustada saanud ja nüüd ootame uut käepidet. Uksega koos tulid tegelikult kahed käepidemed — ümarad ja vertikaalsed, mida me päriselt soovisime.

Uks ise aga on imeilus. Mulle tavaliselt klassikalised lahendused ei meeldi — tahaks ju miskit erilist ja sauna ust tahtsin ma tavapärase pronksklaasi asemel hoopis halli klaasiga ja musta lengiga.

Kuigi me pesuruumis on põhiliselt heledad ja looduslikud toonid, siis väiksemad detailid on musta värvi — et aga kogu ruum ühtne tervik oleks, siis arvasin, et musta raamiga hall uks sobiks ideaalselt meile ja annaks kontrasti, mis mulle hirmsasti meeldib.

Keris eesti disaineritelt

Juba enne majaehituse algust armusin ma Huumi toodetud kerise disaini. Kuidas saab üks keris nii lihtne aga ilus olla? Selle asemel, et mingi suur plekkmonstrum omale saunaseina kruvida — saad ka selle stiilsemalt lahendada.

Meie kolmeruutmeetrise sauna keriseks sai elektrikeris sarjast Drop, mille disain on inspireeritud veepiisast ning mille kütteelement jääb kivide varju peitu. Kive läks sinna omajagu — 55kg. Kivideks valisime ümarad hallid kivid K-Rautast. Hiljem lugesime, et Huum ise ei soovita muid kive kui nende oma toodet, aga nüüdseks on saun ära proovitud ja toimivad ka need. Kui hästi nad seal vastu peavad — eks ole tulevikus näha.

Huumi keris on minu meelest äge toode mitmes mõttes. Esiteks on sellel ilus disain. Teiseks on see rohke kivide kogus just see, mis hea leili puhul rolli mängib. Minu jaoks suurimaks üllatuseks oli see, et see ei nõua kiviseina paigalduseks ja vett saab samuti peale visata. See oli ka põhjus, miks ma üldse voodrilauad viimistlesin saunavahaga — et need pidevalt vett saades koledaks ei läheks. Ja ikkagi Eesti oma toode. Tubli töö, Huumi tegijad!

Nüüdseks oleme nii ise kui ka sõpradega saunas käinud ja on mainitud, et elektrikerise kohta on tunne ikka ehe. Ei ole üldse kuiv ega ebameeldiv see saunakuumus.

Huumiga koos tuli osta saunajuhtimiseks mõeldud juhtpult UKU, mis paigaldatakse saunast välja. Meil on see paigaldatud kohe saunaukse kõrvale. Sellelt saab mugavalt temperatuuri vastavalt soovile sättida ja temperatuuri muutus toimub üsna kiiresti. Eriti mugav on see lastega — näiteks meie noorem laps väga kuuma sauna ei kannatanud, siis sai kiirelt mõned kraadid maha võtta. Uku ostuga tulevad kaasa andurid, kaablid ja peamoodul, mille meie paigaldasime üldsegi tehnoruumi.

UKU-t saab kasutada ka äpiga — näiteks tuled töölt või kasvõi suusatamast ja paned oma mobiilist sauna kütma. Koju jõudes on saun juba soe. Me nii fancy-t lahendust ei vajanud ja ilma äpita oli vist natuke soodsam hind ka.

Foto: juhtpult UKU

Lava ehitamine

Sauna lava ja jalatoe otsustasime ka ise ehitada. Lava materjaliks valisime termotöödeldud haavapuidu. Termohaab jäi meil silma Bauhausi poes. Seal olid valmis lauad lava ehitamiseks — termotöödeldud ja mõnusalt siidised — ainult lõika parajaks ja kinnita raamile.

Arvestasime, et poe valmismoodulite hind oleks umbes sama tulnud kui termopuidust ise ehitamine (ca 160eurot). Lisaks olid valmismoodulid enamasti väikestest laudadest pikkupidi “laotud”. Meie aga soovisime laiupidi panna lauad, et jällegi poleks nii sigrimigri see lõpptulemus vaid veidi minimalistlikum.

Viimase asjana ühendas mees lambi lava alla ja paigaldas sellele võre, et valgus veelgi hubasem jääks. Lambi leidsime K-Rautast ja võre samuti sealt. Lamp on Harvia toodang.

Saunatamiseks ostsime ka päris ehtsa kaseviha ja leotasime seda enne mõnda aega. See lõhn, mis juba ainuüksi lepast ja haavast saunas on, on imeline. Lisa sinna veel kase lõhn! Kui vaid saaks seda lõhna teile edasi anda…

Sauna ehituse maksumus

Kulud (ilma eeltöö, st põrandaplaatide ja PIR plaatideta):

Voodrilauad Pakkpuit.ee poest — u 350eurot
Keris Huum drop 9 K-rautast — u 390eurot
Huumi juhtimispult UKU 9 K-rautast — 290eurot
Kerisekivid — u 70eurot
Lavalauad Bauhausist — u 160eurot
Harvia saunalamp ja puidust võre — umbes 36eurot
Rento saunakibu, kulp ja termomeeter — tegin mehele kingituseks
Kaks purki Sauna SUPI-t — u 30eurot

Valmis saun:

Kuidas Teile saunas käimine meeldib? Ma pean tunnistama, et ma pole kunagi olnud suur saunafänn. Minu jaoks on mõned tegevused sellised, et ma tean, et nad on kasulikud ja siis ma aegajalt teen neid, aga ma ei saa öelda, et nad mulle väga meeldiksid. Saunaga oli sama lugu.

Oma kodus pole meil kunagi varem sauna olnud. Seega lootsin, et ehk kui me päris isikliku “privaatsauna” saame endale, siis ehk hakkab ka mulle ja lastele saun päriselt meeldima. Väiksem laps, kes alguses ütles, et tema kindlasti saunas käima ei hakka, oli lõpuks viimane, kes saunast välja tuli. Ma juba arvasin, et ta jääbki sinna elama… Ja mulle ka väga meeldis. Kujutan ette, et talvel on eriti mõnus tulla külmast õuest pikalt jalutuskäigult ja minna päris oma sauna.

Kui soovid meie tegemistega kursis olla, siis jälgi ka meie facebooki lehte: Minu kodu ja instagrami kontot, kuhu postitan peaaegu iga päev: @minukodu.