Kord juba jutustasin, kuidas eelmises kodus iseenese tarkusest köögilaua kohale valgustust ei pannud ja vaat et käsikaudu sööma pidime (ok, nõnda hull see muidugi polnud, aga peaaegu). Lisaks meenutas Habemik, et lihtsalt unustasime vannitoa peeglivalgusti juhtme ruumi üldlüliti kaudu vedada. Sestap pidime ostma valgusti, millel on oma lüliti juba küljes. Tundub päris mõttetu mure, eksole, ja eks ta selliste vähetähtsate hädade hulka käib, aga teeb ikka pahaseks küll, kui kõik on hoolega planeeritud ja siis sekka selline plähmakas.

Ühest lambist ei piisa

Seega, valgus on oluline! Ahvenamaa „kodus“ (mis muidugi pole mõeldud aastaringseks elamiseks, kuid siiski) olid laevalgustid täiesti defitsiitvärk. Elutoale andsid valgust põrandalamp ja kaks iluasjakest, mida lambiks on palju nimetada. Ehk siis õhtul luges raamatut ainult see, kes diivanile põrandavalgusti kõrvale mahtus. Pimedal ajal võib see kottpimedus pikapeale päris masendavaks muutuda. Valge on helge ja muidugi ka praktiline.

Funktsionaalsus!

Teine nüanss, miks plaani paikapanek meile tähtis, on lülitid. Need võiksid ju ometi õiges kohas olla — seal, kus neid on mugav käsitseda. Loeb funktsionaalne asukoht — et lülitid jääksid mõnusasti „tee peale“ ning neid ei peaks mööda ilma taga otsima.

Ja kolmandaks — pistikupesad

Kus laadin telefoni? Kuhu käib tolmuimejajuhe (kuni robotit veel pole)? Kuhu pistan vannitoas fööni ja kuhu suskan köögis veekeetja, rösteri, võikugrilli vms? Aga kui tahan neid kõiki korraga kasutada? Mitu auku TV taha on piisav? Kas pesad on hästi ligipääsetavates kohtades, on neid mugav kasutada? Sellised elementaarsed asjad, eks. Mu vanematekodus on ette tulnud, et vahin, tolmuimeja juhe peos, lolli näoga ringi ja otsin elektrit taga. Et seda nagu ei tahaks. Püüdsime oma igapäevase elu võimalikult tükkideks hekseldada, et näha, kuidas kodu kasutusmugavust maksimumini viia.

Sisekujundaja näeb suurt pilti

Kadilt saime enda jaoks uusi mõtteid ja värskeid lahendusi. Näiteks diivanitagune karniisivalgusti oli tema mõte, ka veksellüliteid poleks vist oma tarkusega mängu toonud. Karniisivalgusti osas pole me Habemikuga veel käsi löönud. Mu meelest võiks kõik vastata tingimusele „lihtsasti ehitatav“, tema arvab, et karniis teeks asja põnevamaks. Eks näis. Öövalgusti oli jällegi Kadi idee ja meile näis, et neid võiks ju kohe rohkemgi olla — Poisikesel hea pimedas ringi tuterdada, ja endal ka muidugi.

Elektri kõrvale mahub ka muid teemasid

Muidu on olukord nii, et enne väikest puhkamist vedasime Habemikuga veetorud põranda alt kööki ja vannituppa ning siis sai Habemik ka musta põranda enamjaolt maha panna.

Ahhhaa! Ma pole sõnagi lähemalt kirjutanud õhk-vesi soojuspumba aparaatusest. Hetkel käib valik kahe erineva pumba ja pakkumise vahel — Daikin või Alpha Innotec pump. Kui keegi teab kiita/laita, siis olge lahked!

Vaata Kadi kodukollasesmajas blogi SIIT