1. Basiilik

Ocimum Basilicum on üks kergemini kasvatatavatest ning mitmekülgsematest ürtidest, mida kasvatada oma suvises ja päikselises aias. Aias saab kasvatada erinevaid basiilikutüüpe olenevalt nende otstarbest. Kuigi basiilikule meeldib otsene päike, ei kannata ta kuiva keskkonda ning seega tuleks alati kindlaks teha, et muld on niiske. Kattes basiiliku muld multšikihiga, ei kuiva see nii kiirelt kui tavaliselt.

2. Koriander

Coriandrum Sativum kasvab võrdlemisi kiirelt ning on kaldumusega närbuda kohe, kui ilm läheb kuumaks. Taime õied aga meelitavad ligi aiale kasulikke putukaid. Koriander vajab palju niiskust ja viljakat mulda ning iga kahe nädala tagant uusi seemneid külvates peaks tekkima piisav lehtede varu, et valmistada imelisi roogasid.

3. Rosmariin

Meeldiva lõhnaga rosmariin oli juba iidsetel aegadel hinnatud oma eeterlike õlide sisalduse poolest. Vahemeremaades usuti, et taim teeb inimese lõbusaks ja õnnelikuks, vabastab halbadest unenägudest ja säilitab noorust. Sooja kliimaga piirkondades kasvab taim avamaal ühel kohal kuni 20 aastat, meil sisetingimustes umbes aasta. Suppides, liharoogades ja kastmetes põnevat nüanssi andev ürt vajab kasvamiseks palju valgust, kuid ei talu liiga sooja ruumi (norm. u. 18 C). Seega sobib rosmariini kasvatamiseks pigem aed või rõdu. Nagu ka salvei, on ta väga tundlik ülekastmise suhtes.

4. Aedsalvei

Salveil on pikk ja kirev ajalugu nii maitse- kui ka ravimtaimena ning ürti leiab pea igast rahvusköögist. Vahemere-äärsetelt aladelt pärinev salvei on vastupidav ja kergesti kasvatatav püsik. Tuleb vaid kontrollida, et seemned korralikult idaneksid. Nagu ka teiste taimede puhul, tasuks kasutada spetsiaalset külviturvast, kus on piisavalt toitaineid uue elu alguseks. Silmas tasuks pidada ka seda, et salvei ei talu otsest päikesevalgust ja on ülitundlik ülekastmise suhtes. Salvei sobib kasutamiseks nii värskelt kui ka kuivatatult liharoogades ja suppides. Kindlasti tasub proovida ka omapärase maitsega salveiteed, millel on külmetuse- ja põletikuvastane ravitoime.

5. Estragon

Karastusjoogi “Tarhun” ühe koostisosana tuntud taime tasub kasutada just värskelt, sest kuivatamisel kaotab ta oma maitseomadused. Estragon on eriti populaarne Prantsuse köögis ning sobib eriliselt hästi salatitesse ja suppidesse ning kala-, liha- ja munaroogade juurde. Lisaks võib teda lisada marinaadidesse. Estragon on vähenõudlik nii tubastes tingimustes kui ka aias taludes hästi otsest päikest, aga ka varjulisemat kasvukohta.