Esimene taim, mida kogenud aednikud soovitavad on kindlasti Davidi budleia. Suvehaljas kuni kolme meetri kõrguseks kasvav hõredavõraline veidi rippuvaoksaline põõsas on pärit Lääne- ja Kesk-Hiinast ja selle kasvatamine on meilgi katsetamist leidnud. Liblikatele meeldib ta mitmel põhjusel — taime torujate õite pealt on mugav nektarit korjata, mida budleial rohkesti jagub. Lisaks koosneb õisik paljudest pisikestest õitest, mis teeb ka liblika elu kergemaks. Et looduses on vaja energiat kokku hoida, pääseb liblikas liigsest lendamisest ja saab vajaliku koguse juba ühel taimel peatudes. Foto: Alan Fryer, Wikipedia

Teine taim, mida liblikad väga hindavad on männasmailane. Kuni 120 cm kõrgune püsik koosneb samuti arvukatest pisikestest õiekestest, mis liblikate tiivavaeva säästavad. Pisikesed õied on koondunud pikkadesse, veidi longus tipmistesse õisikutesse, mis meelitavad liblikate kõrval ligi ka mesilasi.

Foto: Wikimedia Commons

Samuti tõmbavad liblikaid ligi kukeharjad, mis sobivad kasvatamiseks aias peenral ja kiviktaimlas. Neid võib istutada nii üksikute taimedena kui ka suuremate kogumikena. Kõik kukeharjad on head meetaimed.

Foto: Wikipedia


Liblikasõpradel tasub peenrasse pista veel tähtpeasid (nt. tui-tähtpea, hurmeline tähtpea, kera-tähtpea jt), astreid, krüsanteeme, palderjani, majoraani ja aed-raudürti. Et liblikad sinu aia ikka kindlasti üles leiaks, grupeeri erinevaid liblikatele meeldivaid lillesorte kolme kuni viie kaupa ühte peenrasse.

LOE LISAKS: