Harilik maavits

Harilik maavits on levinud umbrohi ning eriti ohtlik siis, kui majapidamises on lapsed, kes taime ahvatlevalt värvilisi vilja suhu pistma kipuvad. Ometigi oskavad vaid vähesed lapsevanemad maavitsa oma õuel ära tunda. Maavitsa õied sarnanevad kujult kartuliõitega, kuid on säravlillad, viljadeks on piklikud punased marjad. Kõige mürgisemad ongi marjad, kuigi ka teised taimeosad on mürgised. Mürgistusnähtudena esinevad iiveldus, oksendamine, valulik kõhulahtisus, kiire pulss ja hingamishäired, peapööritus, palavik, rasketel juhtudel krambid ja kõnehäired. Suurem osa mürgist väljub oksendamisel. Esmaabiks võib anda sütt.

Foto: Shutterstock

Harilik füüsal, tuntud ka kui Hiina — või Jaapani laternalill või Hiina latern

Harilik füüsal on maavitsaga suguluses ning sama mürgine kui maavitski. Vanasti kohtas seda taime pea igas aias ning seda kasutati tihti kuivkompositsioonides. Hariliku füüsali õietupp moodustab vilja ümber paberlaterna taolise punakasoranži õõnsa katte. Taime eredavärviline õietupp on mürgine, vili valmib meie laiuskraadil harva. Ilutaimena kasvatavat harilikku füüsalit on oht segi ajada Mehhiko või maasikfüüsaliga, mille viljad on söödavad.

Foto: Pixabay

Sõrmkübaralill

Verev sõrmkübaralill ehk digitaalis kasvab hästi kuivas ja varjulises kasvupaigas, kuhu muidu võib olla üsna raske sobivaid taimi leida ning on levinud taluaedade taim. Samas on sõrmkübaralill üks kõige mürgisemaid haljastuses levinud taimi. Ettevaatust selle kasvatamisel väikeste lastega peredes!

Foto: Shutterstock

Laialehine kalmia

Kalmiad ei ole meie aedades väga levinud, sest nad on küllaltki külmaõrnad, kuid tasub siiski tähelepanelik olla. Kalmiad on ohtlikult mürgised taimed. Õnneks ei ole neil silmapaistva välimusega vilju, mida oleks suur ahvatlus suhu pista. Kalmiatega ühisesse kanarbikuliste sugukonda kuuluvad ka asalead ja rododendronid, mis on samuti mürgised. Jälgi, et su lemmikloomad nendekallal hambaid teritama ei kipuks.

Foto: Shutterstock

Riitsinus

Riitsinus on uhke troopiline taim, mida meie kliimas sageli põneva suvelillena kasvatatakse. Taim on väga dekoratiivne, nii selle lehed kui seemnekuprad pakuvad ohtralt silmailu.
Riitsinuse kirjud ja dekoratiivsed lapikud seemned sisaldavad mürgist ainet ritsiini ja on nii mürgised, et vaid 3-4 seemne söömisest piisab, et asi lõppeks raske ja eluohtliku mürgitusega. See on ka põhjus, mis riitsinus pole sobilik taim väikelastega ega taimi närida armastavate lemmikloomadega peredes. Samas on riitsinus tuntud õlitaim, selle seemnetest pressitakse riitsinus- ehk kastoorõli. Õli mürkaineid ei sisalda ning seda kasutatakse rahvameditsiinis kõhulahtistina.

Foto: Shutterstock

Harilik jugapuu

Jugapuu kasvab ühtviisi hästi nii täispäikeses kui varjus. See on üks põhjus, miks ta haljastuses nii populaarne on. Kuid jugapuu lihakate säravpunaste marjade sees peidavad end mürgised seemned. Seemnerüü on magusamaitseline ja aromaatne ning pole mürgine, kuid seda ei tohiks siiski süüa, sest kogemata võib alla neelata ka mürgiseid seemneid. Laps võib eluohtliku mürgistuse saada juba ühest ainsast marjast. Ka jugapuu nõelteravad okkad on mürgised, nii et ära luba lastel või lemmikloomadel neid närida.

Foto: Pxhere

Kärnoblikas

Kärnoblikas on sage umbrohi rohumaadel, teeservades, vähem põldudel ja aedades. Kuulub tatraliste sugukonda. Kärnoblikas on koertele mürgine. Samas aitab see nahale hõõrudes näiteks nõgesekõrvetust leevendada.

Foto: Shutterstock

Ogaline lantaan

Ogaline lantaan on igihaljas kuni 150 cm kõrgune põõsas longus võrsete ja hallikas-roheliste lehtedega. Selle toredad pisut raudürti meenutavad õied on väikesed, õitsemise ajal muutub värvus oranžist roosakaks või punakaks. Meil kasvatatakse teinekord ka amplitaimena. Taim ise pole mürgine, kuid selle marjad võivad alla neelamise korral saatuslikuks saada.

Foto: Shutterstock

Piibeleht

Piibeleht ehk maikelluke on oma kaunite puhasvalgete ja lõhnavate tillukeste kellukatega kui süütuse kehastus. Kuid tal on ka oma pahupool — nimelt on tegu väga mürgise taimega. Mürgiseid ühendeid sisaldavad kõik taimeosad, eriti õied ja seemned. Punased ja magusa maitsega marjad võivad peibutada lapsi maiustama, kuid juba 6-8 marja on surmav kogus. Nii pole piibeleht lastega majapidamises just parim aiakaunistaja.

Foto: Pixabay

Siumari

Haljastuses on levinud punaste ja valgete viljadega siumarjad, mis moodustavad toredaid puhmikuid. Erinevad siumarjad sobivad hästi looduslikuma ilmega metsaaedu kaunistama, kuid kindlasti tuleb meeles pidada, et kogu taim on mürgine. Eestis kasvab pärismaisena üks siumarja perekonna esindaja salu-siumari, ka tema viljad on väga mürgised.

Foto: Flickr.com/benet2006

Harilik soolikarohi

Harilikku soolikarohtu peeti omal ajal väärt ravimtaimeks, kuid tänapäeval soolikarohtu seespidiselt tarvitada ei soovitata. Tihtipeale lastakse tema kaunitel kollastel nööbisarnastel õienupsudel aeda kaunistada, kuid karjakasvatajad teavad hästi temast kui mürgitaimest hoiduda. Ka sina peaksid tema suhtes ettevaatuse säilitama, kui peres on lapsed, koer või kass, kes aias aega veedavad. Taim pole ohtlik ainuüksi suhu pistes, vaid võib mõnel inimesel ka naha vastu puutudes lööbe tekitada.

Foto: Shutterstock


Allikas: The Spruce

LOE LISAKS: