Kas rohelisele nuhtlusele pole tõesti mingit alternatiivi?
Jah, alternatiive on. Mitmesugused pinnakatted, murukivi, kiviklibu, laiad teerajad, lillepeenrad ja isegi ürdiaed võivad olla murule tõsiseltvõetavaks alternatiiviks. Samuti võiks kultuurmuru asemel kasutada taimestikku, mis suudab meie kliimas ja oludes enese eest ise hoolitseda.

Kas muru asendajana tuleb kõne alla ristik? Kas ka niitmata?
Tuleb. Ristik kasvab hästi nii loomulikult kui ka siis, kui seda aeg-ajalt niidetakse. Kui murul jooksevad ringi lapsed, tuleks seda üsna tihti niita, et see õitsema ei hakkaks. Muidu on seal kohe platsis töökad mesilased, kes võivad paljast jalga sutsata.

Millised taimed veel asenduseks kõlbavad?
Ikka sellised, mis vanasti taluõuedes kasvasid. Teeleht, hobukummel, hanijalg, hiirekõrv, kortsleht, kukehari, linnurohi ja teised traditsioonilised õuetaimed, mis kannatasid tallamist ega tüüdanud hooldusvajadusega. Samas, eks sedagi tuli iga päev tallamise meetodil (mis oli taluõues muidugi möödapääsmatu) hooldada. Kui aga tänapäeval neid taimi väetisega nuumata ja mitte tallata, võib neist teie õuele kasvada džungel. Kõik hellikud kultuurtaimed kaovad sitke kodumaise taime rünnaku all sootumaks.

Millised taimed vajavad kõige vähem hoolt?
Need, mille loomuliku kasvukoha tingimused sarnanevad teie aias valitsevatele tingimustele. Ühesõnaga, kasvatage taimi, mis tahavad teie aias kasvada, mitte neid, mis ei taha! Kindlasti on nendegi hulgast võimalik leida (naadi ja maltsa kõrval) sellised, mis rahuldavad teie esteetilisi tõekspidamisi.

Kas kõrrelisi võib pidada täiesti hooldusvabaks või tuleks neid vahel niita?
Kuna kõrrelised moodustavad „pokusid”, peetakse kultuursemaks neid kord aastas siiski maha niita. Sõltub muidugi nende kohast ja tähtsusest haljastuses.

LOE VEEL: