Potimajandusega alustamine

Jah, loomulikult on siinkohal mõned reeglid, mida järgida. Esiteks peab kasvunõu olema valitud täiskasvanud taimele sobivas suuruses. Salat, spinat ja paljud teised maitsetaimed ei ole selles osas just väga nõudlikud, kuid lihakad tomatid ja kõikvõimalikud pipralised vajavad suuremat kasvuruumi.
Teiseks on sul vaja potis kasvavatele taimedele sobivat istutusmulda. Tavaline aiamuld kipub selleks liiga tihke olema ning taimed võivad kiduma jääda. Samuti peaksid arvestama sellega, et potitaimi tuleb sagedamini kasta.

Ja veel – kui plaanid taimed suurte pottidega rõdule asetada, siis tee eelnevalt kindlaks, kas rõdu nende raskuse ikka välja kannatab ja kas korteriühistu reeglid lubavad rõdudel suuri taimepotte. Väiksemate pottidega pole tavaliselt probleeme, kuid keegi taha, et täismahus rõduaed ühel heal päeval kogu täiega alla naabri rõdule sajab.

Maitse- ja ravimtaimed

Maitsetaimed tunnevad end hästi ükskõik mis mõõdus või millisega kujuga potis ning kasvavad ühtviisi hästi nii aknalaual kui kõnnitee äärde peenrasse sätituna. Mündiliste puhul tuleb silmas pidada, et kui sa ei kasvata neid konteineris siis on üsna tõenäoline, et edaspidi tuleb sul neid pidevalt aiast välja kaevata, sest nad kipuvad laiutama ega püsi seal, kuhu nad istutati.

Kõige olulisem nipp taimede potis kasvatamisel on arvestada sellega, kui suureks antud taim kasvab ning valida pott täismõõdus taimele vastavalt. Väiksekasvulisemad maitsetaimed –murulauk, koriander, majoraan, pune, peterselle, salvei, estragon ja tüümian – kasvavad kenasti pottides, mis on 15-30 sentimeetrit sügavad ning ca 30 sentimeetrit laiad. Basiilik, lavendel ja sidrunhein eelistavad vähemalt 40 sentimeetri sügavust kasvatusnõud ning rosmariin ja till isegi veelgi suurema potti.

Salat

Salat on samuti hea potitaim. Salatitaimede juured on üsna pinnapealsed ning seetõttu ei vaja nad väga sügavat istutusnõud. Seetõttu sobib salat hästi ka kõrgpeenardesse (või miks mitte näiteks vanasse aiakärusse tehtud minipeenrasse). Ühte kasvatuskonteinerisse võid kokku istutada ka erinevaid salatisorte. Sügavuse osas arvesta enamiku sortide jaoks ca 15 sentimeetrit, pisut sügavamat kasvunõud (ca 20 sentimeetri) vajavad sigur, punane salatsigur ehk „Radicchio Rosso“ ja spinat.

Maasikad

Üks suur nauding maasikate potis kasvatamise juures on silmarõõm sellest, kuidas marjad kaskaadina üle poti serva alla ripuvad. Teiseks suureks naudinguks on võimalus sättida pott just sinna, kus sulle õues istuda meeldib, nii et sul on mõnus käsi välja sirutada ja aias lõõgastudes endale magusaid mamme suhu noppida. Kui soovid midagi pisut erilisemat, siis proovi maasikate amplis kasvatamist. Selle juures on üks pluss ka see, et nii ei pääse teod ega nälkjad ka parima tahtmise korral su marjadele ligi. Maasikad on kasvatusanuma suhtes üsna vähenõudlikud, kuid ideaalis võiks see olla minimaalselt 20 cm sügav. Kui plaanid maasikaid rippamplis kasvatada, siis vali pisut suurem ampel – vähemalt 30 cm laiune ja sügavune.

Pipralised

Pipraliste suurde potti istutamine pakub ka meie kliimas hea võimaluse neid suvel õues kasvatada – lihtsalt taimede ettekasvatamise perioodil hoia taimepotid soojas ja valges ruumis. Kui õues juba suvesoe käes, siis koli potitäied õue, kus viljad päikese käes tasapisi valmida saavad.

Potipaprika ja piparde puhul pead arvestama sellega, et tõenäoliselt jäävad viljad potis kasvatades pisut väiksemad. Kuid maitse poolest on need sama head kui maamullas kasvanud ning lisaks näevad need rõdul või terrassil kasvades igati uhked välja. Leia neile vähemalt 20 sentimeetri sügavune ning ca 40-45 sentimeetrit lai kasvunõu.

Tomatid

Konteineris kasvatatud tomatid on sama maitsvad kui need, mis kasvavad aia- või kasvuhoonemullas ning ühtlasi on neil üks suur eelis – neid ei kimbuta mullas peituvad taimehaigused, sest potti paned igal aastal värske mulla. Nii nagu pipralised, nii vajavad ka tomatid alguses toas ettekasvatamist (või osta aiandist ettekasvatatud tomatitaimed).

Nii nagu teistega söödavaid vilju andvate taimede puhul, nii tuleb ka tomatile valida kasvule vastav kasvatusnõu ja kui eksidki, siis eksi pigem suurema poole. Isegi kõige tillemad kirsstomatid vajavad potti või amplit, mis on vähemalt 30 sentimeetri sügavune ja laiuselt veelgi suurem, kõrgekasvulistele tomatitele vali võimalikult suur istutuspott või konteiner.