Esimene oluline samm on muuta oma õueruum selliseks, et seal poleks sääskedele soodsaid paljunemistingimusi. Selleks tuleks aiast likvideerida igasugune seisev vesi — sh ummistunud vihmaveetorudesse kogunenud sadevesi. Teine oluline teadmine on see, et sääski meelitavad ligi teatud inimihu lõhnad. Eriti ahvatleb neid higine nahk, mis tähendab seda, et mida usinamalt sa aias rühmad, seda meeldivamaks sa sääskedele muutud.

Samas aitavad teatud tugevad või sääskedele ebameeldivad lõhnad su kehalõhna peita ja nii ei trügi sääsed sulle liigselt külje alla. Just seetõttu on sääsekaitsesepreid ja -küünlad suviti suurteks müügihittideks. Kuid leidub ka terve hulk taimi, mille tugev lõhn on inimestele meeldiv ja mida saab kasutada oma kehalõhna maskeerimiseks ning mis aitavad sääsepopulatsiooni kontrolli all hoida.
Selleks, et neist looduslikest sääsepeletajatest maksimumi võtta, hõõru taimelehti pihkude vahel, et vabastada neist aroomid ja eeterlikud õlid ning hõõru seejärel lehti ja neis sisalduvaid õlisid nahale.

Sidrunmeliss

Seda mündi sugulastaime iseloomustavad valged õisikud ja kerge sidruniaroom, samuti on tegu tuntud ravimtaimega. Sidrunmeliss on sääsetõrjes eriti tõhus, istuta seda pottidesse ja säti istumisnurka kaunistama või kasvata teda peenras.

Foto: Pixabay



Naistenõges
Naistenõges on melissi sugulane ja sisaldab looduslikku kemikaali nimega nepetalaktoon, mis meeldib kaslastele ning peletab putukaid. Eeterlik õli annab noorele naistenõgesele roosilõhna, mis vananedes muutub sidrunilõhnaks ja on sääskedele ebameeldiv. On ka erandlikke taimi, mille lõhn meenutab rohkem münti.

Foto: Shutterstock

Basiilik

2009. aastal viidi läbi uuring, millest selgus, et selle mõnusa maitsetaime eeterlik õli on sääsevastsetele mürgine. Kui sul on aias tiik, istuta selle äärtesse basiilikut, see aitab sääskede munemist piirata.

Foto: Pixabay

Lavendel

Lavendel aitab peletada lendavaid putukaid nagu sääsed, koid ja kärbsed. Lavendli aroom on laialt tuntud ning kuigi lavendel lõhnastab ka õhku, on kõige efektiivsem see, kui taime osi eeterlike õlide vallandamiseks vastu nahka hõõruda.

Foto: Pixabay

Piparmünt

Kontsentreeritud vormis kasutatakse piparmünti teinekord putukatõrjes ning uuringud on näidanud, et selle õli peletab täiskasvanud isendeid ning tapab mitmete liikide munad ja vastsed.

Foto: Pixabay

Salvei ja rosmariin

Kui plaanid sõpradega lõkke ümber istuda, siis põleta tules pisut salvei- või rosmariinioksi. Neist taimedest põlemisel leviv aroom on inimestele meeldiv, kuid sääski peletab see eemale — seda muidu seni, kuni suitsu jagub.

Foto: Shutterstock

Allikas: Good Housekeeping