Eriti hoolsalt tuleks kasta sel kevadel istutatud taimi.

Kasta tuleb põhjalikult

Tihti ja vähe kastes saab märjaks vaid mulla pealmine kiht ning taimed ja puud jäävad ikka kuivale. Lehtpuud ja -põõsad annavad veepuudusest märku kiiresti, okaspuudel aga võivad kastmisvead ilmneda alles järgmisel aastal.

Kuldne kastmisreegel on: kasta pigem harvemini, kuid põhjalikult.

  • 1 m kõrguse puu kasmiseks tuleks arvestada 10 liitrit vett. 1 m2 kastmisel 10 liitri veega saab muld märjaks umbes 10 cm sügavuselt.
  • Kasta tuleb alati vaid hommikul vara või õhtul pärast päikeseloojangut.
  • Keskpäeval päikesega kastmine võib taimedel esile kutsuda termilise šoki ning lisaks aurustub vesi mullast kiiresti ja kastmine osutub kasutuks.

Foto Hansaplant

Aiapihustid

Kui soovite kasta lilli käsitsi, siis on soovitav kasutada kastmispüstoleid või -pihusteid, mis on reguleeritavate ning erinevate pihustiotstega, et saavutada sujuvat ja ühtlast veejuga. Valida on erinevate konstruktsioonidega (plastik ja metall) vastupidavate pihustite vahel. Pihustit valides tasuks kindlasti seda eelnevalt oma käes hoida, et saaksite testida selle mugavust ja libisemiskindlust.

Vihmutid

Vihmutit on väga mugav kasutada, kui soovite kasta suuremaid alasid nagu seda on aiamuru. Valida saab vastavalt vajadusele pulseeriva täisring- või sektorvihmutite vahel. Reguleerida saab kastetava ala suurust ja vee juga. Valikus on veel võnkuvad ja pöörlevad vihmuteid kuni 350 m2 ala kastmiseks. Vihmutitega saab kasta ka kõrgemaid taimi kinnitades vihmuti jalale. Reguleerimine on lihtne ja arusaadav ka algajale aiapidajatele.

Voolikud

Kastmisvooliku valikul järgi kindlasti, et voolik oleks mitmekihiline ning kärgmustriga, siis peab voolik vastu aastaid ning ei lähe keerdudes sõlme. Vooliku hoidmisel on abiks voolikukärud ja seinale kinnitatavad voolikupoolid.

Et kastmine oleks veelgi lihtsam

Kasutades erinevaid automaatseid tilkkastmissüsteeme, saate oma rõdukastid, terassitaimed ja põõsad muretult kastetud. Tilkkastmissüsteemid on ideaalsed kasvuhoonetesse köögiviljade kastmiseks, kuna nii saab ühe taime kohta doseerida vett täpselt. Hoiate kokku aega ja vett.

Allikas: Hansaplant

LOE VEEL: