Enamasti on taimed selleks ajaks sirgunud juba umbes 10 cm pikkuseks ning see on märk sellest, et on aeg nad eraldi pottidesse ümber istutada. Tomatitaime võib enne kasvuhoonesse istutamist mitmeid kordi väiksemast potist suuremasse istutada ja alumiste lehtedeni mulda panna — nii on võimalik vältida taimede “väljavenimist”.

Kuidas pikeerida? Taimed kergitatakse pikeerimispulgaga kasvusubstraadist välja. Seda tehes tasub kindlasti jälgida, et taime juured vigastada ei saaks. Samal ajal võetakse teise käe sõrmedega taimede idulehtedest kinni. Seejärel tehakse pikeerimiskasti või potikesse pikeerimispulgaga auk, kuhu paigutatakse näpistatud juurega taim. Juure võib ära näpistada kuni 1⁄3 ulatuses, kuid see pole tingimata vajalik. Pikeeritav taim paigutatakse auku kuni idulehtedeni. Jälgitakse, et juured ei jääks avasse kõveralt. Seejärel surutakse pikeerimispulk taime kõrvalt 45 kraadise nurga all kasvusubstraati ja see liigutatakse taime poole. Nii surutakse kasvusubstraat taimejuure ümbrusesse. See on vajalik, et juure ümber ei jääks mulda tühimikke, mis halvendaks seemikute juurdumist.

Foto: Max Pixel

Pikeeritakse taimi, mille seemned külvati külvikasti või -karpi. Külvikassettidesse külvatud seemnetest arenenud taimi ei pikeerita. Need jäävad kassetti kuni kasvukohale istutamiseni. Samuti ei pikeerita taimi, mille seemned külvati potti, turbatabletti. Vajadusel istutatakse nad siiski ümber ja sügavamale, suuremasse potti.

Pikeerimiseks tuleks valida ainult tugevamad taimed. Tõusmed, mis tärkamisel seemnekestast vabaneda ei ole suutnud — neid ei tasu võtta, kuna need taimed jäävad väiksemaks ning ei kanna suurt saaki. Samas tuleb tähele panna seda, et kui eelpool mainitud seemnekestadega taimi on palju, võib põhjus olla hoopis selles, et seemned istutati liiga mullapinna lähedale. Sellisel juhul võib ümber istutatada ka selliseid taimi.

Allikad: Rodoaed.ee blogi, Maakodu arhiiv

LOE LISAKS: