Roositaimi on kaubanduses saadaval kahes vormis — paljasjuursete ja potitaimedena. Kui sa pole varem paljasjuurseid roose istutanud, võib see tunduda kehvema valikuna kui potitaim. Tegelikult aga on paljasjuursetel roosidel mitmeid eeliseid — puhkeseisundis istutatud roositaim kohaneb kasvukohaga paremini ja ta alustab kasvu looduse loomulikus rütmis, lisaks maksavad paljasjuursed istikud vähem kui potitaimed ning neid on mugavam transportida.

Millal on õige aeg paljasjuursete rooside istutamiseks

Paljasjuursed roosid on mõistlik pista mulda jahedamal ajal. Meie kliimas on parimaks ajaks aprilli keskpaik, siis kui maapind on sulanud ja tahenenud.

Kust paljasjuurseid roose osta

Paljasjuurseid roose leiab paljudest aianduskeskustest, kuid samuti saab neid tellida kataloogidest või mõne roosikasvataja veebipoest. Aianduskeskustes on reeglina saadaval teehübriidrooside ja floribundrooside populaarseimad sordid. Kui otsid mingit kindlat sorti või teatud kindlat tüüpi roosi, näiteks nagu põõsasroos, siis tõenäoliselt leiad parema valiku veebist mõne roosikasvataja lehelt.

Kuidas paljasjuurseid roose valida

Paljasjuurse roositaime pikkus on sõltuvalt sordist 60-75 cm. Istikud jagunevad vastavalt kvaliteedile: A-kvaliteediga taimel on kolm või enam oksaharu, B-kvaliteediga taimel kaks. A-kvaliteediga taimed on kallimad.

Võimaluse korral tasub eelistada A-kvaliteediga roositaimi, sest need on elujõulisemad. Samas, kui sinu soovitud roosi on saadaval ainult B-kvaliteediga taimena, siis ära muretse, ka see on hea valik. Peamiselt tähendab see seda, et sul tuleb õisi paar nädalat kauem oodata ning roosipuhmas on esialgu väiksem, kuid aja jooksul võtab see kasvus järele. Väldi selliste istikute ostmist, mille varred on kuivanud või juba uusi võrseid kasvatama hakanud.

Kuhu oma uus roositaim istutada

Vali koht aias, mis saab päeva jooksul vähemalt kuus tundi päikest. Hea õhuringlus on samuti rooside jaoks oluline, sest see vähendab lehti kahjustavate seenhaiguste tõenäosust. Roose ei sobi istutada suuremate puude/põõsaste lähedusse, sest nende juured võivad roosijuurte levimist pärssida.

Kuidas paljasjuurseid roose istutada

1. Kõigepealt pane taim likku. Täida ämber veega ning lase roositaimedel enne istutamist kaheksa kuni kakskümmend neli tundi liguneda. Jälgi, et juured ja pookekoht oleks täielikult vee all. See aitab taastada roosijuurte niiskustasakaalu. Mõni roosikasvataja soovitab lisada vette B1 vitamiini, et

vähendada ümberistutamisest tingitud šokki ning supilusikatäie valgendit, et tappa võimalikud ohtliku bakterid. See pole siiski kohustuslik samm.

2. Valmista ette istutusauk. Aega, mil roositaimed ligunevad, on mõistlik kulutada istutusaugu ettevalmistamiseks. Augu sügavus ja läbimõõt peaks olema vähemalt 40 cm. Kobesta augu põhi hargiga, et juured saaksid paremini areneda.

Roosid tunnevad end kõige paremini rammusas ja viljakas mullas. Lisa olemasolevale mullale komposti ja korralikult laagerdunud sõnnikut (vahekorras pool ja pool) ning sega korralikult läbi. Lisaturgutuseks võid lisada auku vere- ja kondijahu, mis on lämmastiku ja fosfori orgaaniliseks allikaks.

3. Säti roos auku. Tekita mullast augu keskele väike küngas, laota sellele roosi juured nii, et kõik juureotsa jääksid suunaga allapoole. Jälgi, et roositaime ja mullapinna vahele ei jääks tühimikke ning vajadusel kohenda küngast suuremaks või väiksemaks.

Enne roosi paika sättimist kärbi kõik murdunud või surnud juureosad. Terve juur on seest valge. Kui juur on seest tume, on see surnud. Kärbi juurt seni kuni jõuad seest heleda osani. Lisaks püga juurte otsad, lõigates iga juure otsast ca üks sentimeeter maha. See stimuleerib uut juurekasvu.

Säti roos istutusauku ja laota juured ettevaatlikult mullakünkale laiali. Kui vaja, lõika liiga pikad juured lühemaks, et need auku ära mahuksid.

4. Täida auk mullaga. Hoia roosi ühe käega paigal ning teisega täida auk mullaga. Vajuta muld kätega kinni, nii eemaldad viimasedki mulda jäänud õhutaskud. Jälgi, et pookekoht jääks vähemalt 5-7 cm, aga veelgi parem kui 10 cm sügavuselt mulla alla. Pärast istutamist tekita roositaime ümber sügavam kraav ja kasta ohtralt.

Vastistutatud paljasjuursete rooside eest hoolitsemine

Kui oled roosi maha istutanud, kata taime pinnapealne osa üleni kompostmulla või multšiga. See kaitseb taime hiliste külmade eest ning ühtlasi hoiab varsi kuivamise eest. Multšikuhja võid taime ümbert sõrmedega ettevaatlikult eemaldada siis, kui vartel on näha paari sentimeetri pikkuses uusi kasve (selleks võib minna kolm nädalat või rohkemgi).

Esimese kuu jooksul pärast istutamist kasta taime iga kolme päeva tagant, seejärel hakka kastmiste vahelist aega tasapisi pikemaks venitama. Samas jälgi ka seda, et pinnas ei oleks pidevalt liiga niiske, sest liigmärg pinnas soosib haigusi ja võib taime lämmatada.

Oota väetamisega esimeste õite avanemiseni. Paljud inimesed arvavad, et uusi roose tuleks kärmelt väetama hakata, kuid tegelikult see nii ei ole.

Kõige keerulisem osa paljasjuursete rooside istutamise juures on ootamine, millal nad ükskord juba oma õied avavad. Selleks kulub keskmiselt kaheksa kuni kaksteist nädalat. Kuid see ootamine tasub end kuhjaga ära, kui näed, kuidas varem paljad rootsud mattuvad lopsaka rohelise leherüü ja säravkaunite õite alla, mis toovad rõõmu terve pika suve.

Allikas: Houzz.com