Alternatiive rohelisele murule on mitmeid: kiviklibu, kiviplaadid, laiad teerajad, lillepeenrad ja isegi ürdiaed võivad olla murule tõsiseltvõetavaks alternatiiviks. Kujunda aed tsoonideks ja kombineeri erinevaid pinnakattematerjale. Nii on ka tulemus mitmekesine ja silmale ilus!

Kivise pinnakatte alla tasuks paigutada geokangas, sest kivide vahelt umbrohu rohimine ei ole sugugi lihtsam töö kui muruniidukiga muru niitmine. Hooldusvaba aed on võimalik, kuid selle rajamine vajab põhjalikku läbimõtlemist.

Muruvaba aed ei pe atähendama, et õues midagi justkui ei kasvakski. Kui on soov ka tarbeaed püsti panna, sobib seegi moodsa kivise aiaga kokku. Lahedaks võimaluseks on taimekastide kasutamine.

Samuti võiks kultuurmuru asemel kasutada taimestikku, mis suudab meie kliimas ja oludes enese eest ise hoolitseda. Eriti hästi sobivad selleks taimed, mis vanasti taluõuedes kasvasid — ristik, teeleht, hobukummel, hanijalg, hiirekõrv, kortsleht, kukehari, linnurohi ja teised traditsioonilised õuetaimed, mis kannatasid tallamist ega tüüdanud hooldusvajadusega. Neidki võid kombineerida kividega!

Heaks alternatiiviks murule on mitmesugused kõrrelised. Päris hooldusvba kõrrelistega kaunistatud aed muidugi ei ole. Kuna kõrrelised moodustavad „pokusid”, peetakse kultuursemaks neid kord aastas siiski maha niita. Sõltub muidugi nende kohast ja tähtsusest haljastuses.