Ise mõeldud ja tehtud lisand või detail jääb meelde ning annab külalisele edasi killukese pererahva olemusest. Kuidas siis luua aiapeole mõnus hõng ja meeleolu?

Hubased pisiasjad

Säti puude ja põõsaste vahele aialaud, millest kujuneb peo keskpunkt. Puidust aiamööbel on klassika, aga kui su aialauad ja -toolid on alumiiniumist või punutud materjalist, siis kasuta ikka neid. Vana puidust köögilaua võid ilmakindlaks töödelda ja valgeks värvida, nii on romantiline suvine atmosfäär tagatud. Stiilsele peole annavad palju juurde klassikalised laudlinad. Kui kodus leidub heegeldatud või linaseid lauakatteid, võiks need suvepeole kaasa tuua. Hubasust loovadki tekstiilid, peale laudlinade too õue eri värvikombinatsioonides padjad ja pleedid, kuid jälgi põhimõtet, et üle nelja tooni läheb paljuks.

Sinine on üks suve lemmiktoone – kasuta seda taevast inspireeritud värvi julgesti.

Riputa puude vahele romantilised võrkkiiged ja ripptoolid, mis annavad hubasuse kõrval ka praktilist väärtust.

Mõtle läbi, kas sul on kodus vanu asju, millega peole meeleolu juurde tuua. Näiteks täida vana plekkvann külma vee ja jääga ning pane sinna peojoogid — siis ei pea keegi külmkapi vahet jooksma. Vahva kujunduselement on vanad puidust kastid, milles võid hoida külalistele jahedate õhtute tarbeks mõeldud pleede.

Lase fantaasia lendu ning tulemus on omapärane ja kaunis.

Lilled toovad naeratuse

Kui pidu toimub rõdul või terrassil, saad meeleolu amplite ja rõdukastidega loodusehõnguliseks muuta. Lase fantaasia lendu ja kasuta lillepottideks vanu (kaste)kanne, plekist kausse, vanne ja ämbreid, aga miks ka mitte laste täpilisi kummikuid või vanaisa nöörsaapaid. Rohelise juurde toovad erksat värvi amplitomatid, maasikad ja tšillikaunad, mille võid istutada nii spetsiaalsesse kasti, suurde potti, pajuvitstest korvi kui ka näiteks plekkämbrisse. Maitsetaimed, näiteks rukola ja basiilik võivad olla väikestes anumates laual või selle lähedal, et külalised saaksid ilu sobivatesse salatitesse napsata. Isegi õiterohkes aias võiks laual olla hooajalised lõikelilled. Pane suurde vaasi või klaaspurki pojengid, boheemlaslikud sirelioksad või metsikud aasalilled.

Lihtsad plekist ämbrid mõjuvad koos lavendliga elegantselt.

Hea tunde lesila

Kui sul on kodus kott-toolid või saad neid sõpradelt laenata, too need õue. Samuti saad õues kasutada istepatju. Kui pelgad nende mustaks või märjaks saamist, võid teha euroalustest ja patjadest mugavad boheemlaslikud õuediivanid. Punutud põrandakatted või kaltsuvaibad on samuti aiapeol omal kohal ja teevad olemise soojemaks. Päevasele peole sobivad eri värvitoonides ja eri materjalist, nii metallist kui ka puidust varrega päikesevarjud. Dekoratiivsed vihma- ja päikesevarjud saad meeleolu loomiseks riputada ka äraspidi, näiteks õunapuuokstele. Kui peol lõbutsevad ka lapsed, kaunista aed või terrass värviliste lipukestega. Lastele võib püstitada eraldi telgi ning katta väikese piknikuala lastepäraste nõude ja toitudega.

Suvi armastab värve ja mustreid.

Valged ööd valgemaks

Kui võimalik, süüta elav tuli. Ilusat kuma annavad murusse torgatud metallvarda külge kinnitatud klaasist teeküünlahoidjad. Kui on viitsimist, võib klaaspurgile traadist sanga meisterdada, pista purki teeküünla ja riputada selle õunapuu otsa — mida rohkem küünlapurke, seda uhkem. Kui käsitööoskust või aega napib, osta küünlalaternad poest. Lauale võid asetada suured klaaskausid dekoratiivkividega, mille vahele on paigutatud küünlad.

Lambid, küünlad, elav tuli on sumeda suveõhtu kohustuslikud elemendid.

Kui elavat tuld teha ei saa või sellest jääb väheks, torka maasse või säti seinale päikesepatareiga laetavad eri suuruses ja võimsuses valgustid. Ka valguspallid loovad õhtuhämaruses mõnusa ja hubase valguse. Mõnusaid suvepidusid!

Kõige olulisem on muidugi hea seltskond!

Nõu andis K-rauta sisekujundaja Merike Hirvoja

LOE VEEL: