Rooside lõikamise peamiseks eesmärgiks on valmistada roosid talveks ette, vabaneda vanadest võrsetest ning stimuleerida noorte, tugevate ja tervete võrsete arengut. Roosivõrsed õitsevad aktiivselt üksnes paari aasta vältel.

Sügisene lõikus tehakse püsivalt jahedate ilmade saabudes. Eemaldatakse surnud, haiged ja puitumata võrsed ja allesjäävaid kärbitakse mõõdukalt, eemaldades puitumata võrse osa kuni puitunud kohani. Tagasilõikus tuleks teha vastavalt sellele, kuidas teostatakse rooside katmine. Kuuseokstega kattes on oluline, et roosivõrsed oleksid võimalikult madalad, et oleks mugavam katta nii, et roosivõrsed ei jääks okste alt välja. Üldiselt võiks enne talvitumist lõigata peenraroosid 20-30 cm kõrguselt tagasi ning eemaldada täielikult peened rohtsed võrsed.

Väänroose ehk roniroose reeglina tagasi ei lõigata, kärbitakse ainult võrse otsi, et soodustada puitumist. Samuti ei ole vaja pinnakatteroose sügisel tagasi lõigata.

Peenraroosidele tuleb juurte ümber, 15-25 cm kõrguselt, üles kuhjata kuiva turvast, võib olla ka kuiv muld (pookekoht peab saama kindlasti turbaga kaetud). Peale tugevamat külma, kui lehed on roosivõrsete küljest maha kukkunud, tuleb lehed kokku korjata ja ära põleteda, et vältida roosilehtedel olevate kahjurite ja haiguste levikut.

Katmine

Katmist tuleks alustada püsivate külmade saabudes, kui maapind on juba kergelt läbi külmunud. Varasem katmine, soojade ilmadega, põhjustab rooside hauduma minekut.

Rooside talvitumiskindlus oleneb lumikatte paksusest ja püsimisest. Kuuseokstest roosidel ei ole mingit kasu, kui neid ei kata lumekiht. Lumeta ja pakaselisel talvel hukkuvad ka muidu hästi kuuseokstega kinni kaetud roosid. Samuti võivad paksult kuuseokstega kaetud roosid lumekatte all hauduma minna ning hukkuda.

Meie ebapüsiva ilmastikuga on kõige paremaks rooside katmise viisiks, armeeritud koormakattega katmine. Selline katmine aga vajab eelnevat kattekonstruktsioonide paigaldamist. Kuid kui need kord juba tehtud, on järgnevatel aastatel juba palju lihtsam. Konstruktsioonid võivad olla nt puit-, metall- või plastikkaared, mille peale asetatakse armeeritud kile. Ehitatud kiletunneli mõlemasse otsa tuleks jätta tuulutusavad, mis saavad talve jooksul lumega kaetud.

NB! Katete eemaldamisega ei tasu kiirustada. Märtsi lõpus võib suurendada tunneli õhutusavasid ning lõplikult eemaldada alles peale maa tahenemist, järk-järgult. Kindlasti peaks seda tegema pilves ilmaga.

Allikad: karner.ee, bauhof.ee