Tavapäraselt rajatakse väliköök aia või krundi tagumisse nurka, kuid loomulikult peab jälgima privaatsust, ilmakaari, naaberkruntidel olevaid ehitisi ja muud. Kui koht on välja valitud, tuleb mõelda, kui kapitaalselt soovitakse projekt ette võtta. Kas piisab lihtsast varjualusest või on plaanis rajada avatud aiamaja taoline ehitis.

Suveköögi teeb kahtlemata mõnusaks võimalus kogu söögivalmistamine kohapeal ära teha, alates salati hakkimisest kuni lesta suitsutamiseni. Seega on väga teretulnud mahukas tööpind, suitsuahi ja gaasigrill. Soovi korral saab näiteks kamina ehitada fiboplokkidest ning seejärel katta erinevate looduskividega, mis annavad tohutult mänguruumi.

Väliköögi võib rajada maa- või paekividest seina äärde, mis pakub varju liigse tuule ja päikese eest või miks mitte lehtlasse. Hea, kui on olemas korralik vundament ja kivist või puidust põrand, mida on lihtne hooldada.

Suurema projekti puhul tasub kindlasti mõelda veevarustuse olemasolule, mis lihtsustab oluliselt väliköögis toimetamist.

Olulisel kohal on mööbel, mis võiks olla võimalikult mugav, arvestades, et ilmselt saab seal suviti nii mõnigi päev õhtusse veeretatud. Seega on soovituslik välikööki mahutada korralik laud ja pehmete katetega toolid. Praegu on populaarne kunstmaterjalist aiamööbel, mida on lihtne hooldada ja mis näeb soliidne välja.

Pea kohustuslikud on lopsakad lillesülemid, mis loovad interjööri hubasust ja suvist kergust. Ka muud elemendid, nagu toredad puuvillast valguspallid, küünlad ja pleedid tekitavad koduse tunde ning kutsuvad esile sõprade tungivad sooviavaldused mõni õhtupoolik väliköögis veeta.

  • Kui sinulgi on lahe väliköök, siis saada meile sellest pilt või pildid märgusõnaga "väliköök" aadressil moodnekodu@delfi.ee