Tagasilõikamine on aiatöödest üks delikaatsemaid: liiga sageli kogetakse, et sama pingutus ja sama asjatundlikkus võib anda täiesti erinevaid tulemusi. Õige ajahetk astroloogiat arvestades taimede lõikamisega seotud töödeks on kahaneva Kuu ajal, alternatiivina alaneva Kuu ajal (Kaksikutest Amburini). Taimed ja puud ei saa kahaneva Kuu ajal lõigates kahju, kuna mahl ei tule välja. Pärast puude lõikamist ei “jookse nad verest tühjaks”, sest mahlad tõusevad ülespoole.

Viljapuude lõikamine

Levinud arusaama järgi lõigatakse viljapuid kevadel. Tegelikkuses võib neid lõigata terve suve vältel ja veel ka veel ka varasügisel. Okaspuuhekkide pügamiseks on parim aeg august, aga kui september on soe, võib seda teha ka varasügisel. Astroloogiat järgivad aednikud usuvad, et puule teeb kõige suuremat kahju aga vales kuufaasis lõikamine. Õige ajahetk viljapuude- ja põõsaste tagasilõikamiseks on taas kahanev Kuu. Parimal juhul kahaneva Kuu viljapäeval (Lõvi, Ambur,Jäär). Samuti on sobiv ka alanev Kuu (Kaksikutest Amburini), kuna puumahlad sel ajal samuti ei tõuse ja lõikekohtadest ei jookse. Kõige ebasoodsam aeg on kasvav Kuu ja lehepäev (Vähk, Skorpion, Kalad). Puu kaotab liiga palju mahla, viljakus langeb või ei kanna taim sel aastal üldse vilja. Kui aga lõikamine peaks langema täiskuule Vähis, pole ka taime ellujäämine garanteeritud!

Kasvava Kuu ajal on hea aeg tegeleda viljapuude vääristamisega (silmastamine, pookimine jne.), sest sel ajal tõuseb puu mahl kiiresti uude võrsesse ja seob seda paremini alusega.

Haigete taimede ravimine

Kõiki taimi ja puid, mis on haiged või känguvad ja enam kasvada ei taha, võib enamikul juhtudest edukalt ravida kahaneva Kuu ajal. Ideaalne ajavahemik taime latvade eemaldamiseks on kahaneva Kuu 4. veerandis või noorkuu ajal. Latv tuleks ära lõigata veidi ülalpool mõnda külgoksa, mis püüdleb ülespoole ja sobib uueks ladvaks. Muul ajal latva kärpides ei pruugi taim elujõuliseks jääda. Reeglit võib rakendada kõigi taimede puhul, mis ei taha hästi kasvada, ka ilu- ja õistaimede puhul.

Allikas: Johanna Paungger ja Thomas Poppe “Õigel ajahetkel: Kuu rütmide ja impulsside mõjust inimesele ja loodusele” (Kirjastus “Aed”, 2000)

LOE LISAKS: