1. Niitke võililled ära kohe, kui need oma nina mullast välja pistavad.

Kui saate õigel ajal jaole ja niidate võililled enne õitsema hakkamist ära, saate suurel määral võilillede levikut pidurdada. Seadke muruniiduk kõrgemale asendile 5–6 cm ja tehke platsile ring peale. Kõrgemas rohus on võililledel raskem eluks vajalikku päikesevalgust saada. NB! Pidage meeles, et niitmisel jääb võilille juur maasse ja kasvab seal edasi.

2. Kaevake võililled koos juurtega maa seest välja.

Võitluseks on olemas ka spetsiaalne tööriist — umbrohueemaldaja ehk ka võilillenapsik. Võtke võilillenapsik ja tõmmake lill koos juurtega maast välja. Poodides müüakse erinevaid napsikuid ja need ei maksa eriti palju. Kaevake ümber võilille ja veenduge, et tõmbate välja terve juure. Tekkinud augud täitke värske mullaga — muru juured tungivad peagi ka sinna ja võilille asukohta hakkab katma taas värske roheline muru.


3. Valage võililledele peale keevat vett.

Kui valate kasvavale võilillele paar korda päevas peale keevat vett, siis peaks võilill kolme päeva jooksul alla andma. Paraku võib selline teguviis kahjustada ka võilille ümber kasvavaid murutaimi.

4. Varjake võilille päikese eest.

Võililled vajavad elamiseks väga palju päikesevalgust. Kui katate võilille papitüki või topsiga kinni, siis peaksid tulemused juba paari päeva pärast näha olema. Siin peab taaskord silmas pidama seda, et te ei kasutaks väga suurt papitükki, mis katab ka võilille ümber kasvavat muru. Muru on küll vastupidavam, kuid vajab samuti päikesevalgust.

5. Pihustage võililli äädikaveega.

Võite seda teha otse pudelist võetud äädikaga, kuid võite äädikat enne ka keeta, et suurendada selle kontsentratsiooni. Valage äädikas pihustipudelisse ja pihustage võilill üleni äädikaga kokku. Veelgi parema tulemuse saamiseks kaevake võilill välja ja pihustage kaevatud auku äädikat, et tõrjuda ka maasse jäänud juuri.

6. Parandage oma aia mullakvaliteeti.

Toitainerikas muld ei meeldi võilillede nii palju kui happeline muld. Toitainerikas muld sobib murule hästi ja võililled, mis seal kasvama hakkavad, ei ole eriti jõulised. Neid on ka kergem välja tõmmata.

7. Soolake võililli.

Lusikatäis soola aitab üsna kiiresti võililledest vabaneda. Vihmaveega uhatakse sool pinnasesse ja sealt omakorda võilille juurtesse. See mõjub igale võilillele hävitavalt. Paraku mõjub sool hävitavalt ka teistele taimedele, mistõttu tuleb olla väga ettevaatlike, et mitte puistata soola laiale alale.



8. Võimalusel kasvatage kanu või jäneseid.

Jänesed ja kanad on tõelised võilillefännid. Kui murul jooksevad ringi jänesed, siis üldjuhul seal võililli ei kasva. Peale selle on võilill neile loomadele väga tervislik ja sisaldab palju toitaineid.

9. Kasutage keemilisi tõrjevahendeid.

Tänapäeval on erinevates poodides saada kõiksuguseid umbrohutõrje vahendeid. Üldjuhul mõjuvad sellised ained kõigile taimedele, mis tähendab, et terve muru kastmise asemel tuleb tõrjevahendit kanda otse võilille lehtedele. Sealt levib mürk edasi juurtesse ja hävitab võilille.

10. Õpetage lapsi võilillepärga tegema.

Lastele teevad võililled palju rõõmu ja kui annate rohelise tule kõigi kollaste lillede korjamiseks, võite näha üsna häid tulemusi.
Need olid kümme lihtsat nippi, kuidas võililledest lahti saada. Muidugi peab võitluses olema järjekindel.

Allikas: Ehitusruudus.ee / Stokker

LOE LISAKS: