Kuigi roose paigutatakse peenrasse ka koos püsililledega, võiks neid kui imekauneid lilli kasvatada eraldi peenras või klumpides, suuremaid põõsaid ka murus. Nii on lihtsam ja mugavam neid ka talveks katta.

Parim istutusaeg on kevad. Paljasjuursed istikud tuleb istutada enne pungade puhkemist aprilli lõpus või mai alguses. Konteineristikuid mai lõpus juuni alguses peale öökülmade möödumist või sügisel augusti lõpus septembris. Kesksuvist istutust võiks võimalusel vältida.

Foto Sandy Millar / Unsplash

Papptopsiroosidele, mida müüakse juba igas suuremas toidupoes, eelista siiski korralikke aianduskeskusest ostetud noori elujõulisi konteiner- või paljasjuurseid istikuid.

Foto Daiga Ellaby / Unsplash


Roos istutatakse korralikult ettevalmistatud pinnasesse, kus on eelnevalt eemaldatud kõik umbrohud. Parim, kui maa on korrlikult ja sügavalt läbi kaevatud juba sügisel ja sellele on lisatud komposti või kõdusõnnikut.

  • Istutusauk kaeva kaks korda suurem kui on konteineri läbimõõt. Kui sügisel jäi maa orgaanilise väetisega rikastamata, siis lisa nüüd istutusaugu põhja komposti või kõdusõnnikut või sega see august välja kaevatud aiamullaga (kõige rohkem vajavad toiduvarusid pargiroosid, sest need põõsad on suuremad ja pikaealisemad).
  • Istutades uue roosi vana roosi asemele, asenda istutusaugus kogu vana kasvumuld.
  • Eemalda ettevaatlikult mullapalliga istik konteinerist ja aseta auku. Rooside puhul on oluline jälgida pookekohta, see on juurekaelal olev mügarik, ja istututada taimed nii, et pookekoht jääks 4-7 cm sügavusele mulla alla. Nii on roos talvekülmade eest paremini kaitstud. Paljasjuurset istikut võid enne istutamist leotada veidi õhusoojas vees. Seejärel lõika tagasi nii võrse kui juureotsad, eemaldades kahjustunud osad. Laota juured istutusaugus ühtlaselt laiali ja kata aiamullaga.
  • Vajuta muld taime ümbert kinni ja kasta korralikult.
  • Peale mulla tahenemist mulda taime niiskuse hoidmiseks 10 cm kõrguselt.

Foto Justin DoCanto / Unsplash

Enne aianduskeskusesse minekut tee ära kodutöö. Loe rooside sordikirjeldusi, nende sobivust meie kliimasse ja uuri, kus selliseid sorte müügil võiks olla. Nii hoiad kokku palju aega ega satu juhuslike ahvatluste küüsi.

LOE VEEL: