Enamasti täidetakse liivakaste jämeehitusliivaga, mille terakeste suurus jääb 0,63 ja 2 millimeetri vahele.

Kui palju liiva on vaja?

Liivakasti liiv sobib hästi laste mänguväljaku ehitamiseks ja liivakastide täitmiseks. Liivakasti liiva koguse saab arvutada valemiga: liivakasti ühe külje laius x liivakasti teise külje laius x liivakasti kõrgus. Tulemuseks on kuupmeetrid. Näiteks 1,5 x 1,5 meetrit ja 33 sentimeetrit kõrge liivakasti täiteks on vaja koguseliselt umbes 0,74 kuupmeetrit ehk 1.5 x 1.5 x 0.33 = 0.74 m3. Liiva erikaal on u 1.3-1.4 tonni kuupmeetri kohta. Üks kuupmeeter liiva on umbes 1,3 tonni, seega 0.74 m3 x 1,3 = 0,962 tonni liiva ehk 0,962 t x 1000 kg = 962 kg. Vaata liivakasti liiva mahu kalkulaatorit.

Kust oleks otstarbekas liiva hankida?

Lapse liivakasti on kõige otstarbekam tuua liiv ise otse karjäärist – võrreldes poes müüdava pakendatud liivaga tuleb see märgatavalt odavam. Selleks peab muidugi enne uurima, kas võib.

Mida panna liivakasti põhja?

Liivakasti põhjaks soovitatakse panna peenravaip ehk geotekstiil, mis ei mädane ega lagune. Materjal laseb õhku ja vett läbi ja kestab aastaid. Liivakasti põhja ei tohiks panna kilet, kuna kile ei lase niiskust läbi ning kogu vesi jääb liiva sisse.

Mida panna liivakasti peale?

Liivakasti peale võib panna koormakate või ehituskile, mida on hea paigaldada. Liivakasti kate kaitseb liiva prahi, puulehtede ja loomade eest.

LOE VEEL: