Kompostimine on lihtne protsess, mille käigus vihmaussid või muud mikroorganismid lagundavad erinevat orgaanilist materjali ja tekib toitaineterikas muld. Viljakas muld on piisavalt õhuline, seal on mineraale ja vett, mille abil taimed kasvavad ning jõudsalt õitsevad.

Mida sobib kompostida?
Sobivad lagunevad jäätmed, näiteks puu- ja köögiviljade koored, lehed, oksad, põhk, kohvipaks, munakoored, majapidamispaber ja ka pakendid, millel märge biolagunev.

Materjalid, mis saastavad komposti on näiteks tuhk, klaasikillud, kilekotid, kummist tooted ja muud mittelagunevad jäätmed.

Ohumärgid
Ohu märgiks on kompostrist eralduv lõhn, mis lubab oletada, et kompost on kas liiga märg, tihe või on ladustatud valesid jäätmeid. Selle parandamiseks võib komposti kergelt läbi segada, massi õhulisemaks muutmiseks on hea juurde lisada põhku või oksi. Materjali ei tohi liialt kokku pressida ning õuekompostrile tuleks siiski vihmase ilma korral kate peale panna.

Milline kompostimise viis valida?
Metsaveerel oleva maamaja krundile piisab lihtsalt kompostihunnikust, mida pole vaja eriliselt hooldada. Miinuseks on aga see, et sellele pääsevad ligi hiired ja metsloomad ning seetõttu linna selline variant hästi ei sobi, sest läheb suure tõenäosusega vastuollu jäätmehoolduseeskirjaga.

Samuti võib lehti ja muud oksaprahti kompostida suurtes tugevates prügikottides, mis hoiavad jäätmed kompaktsena. Lagunemisprotsess võib kesta paar aastat.


Tavaline kinnine komposter sobib igasse aeda, sellega on lihtne toimetada ja seda saab osta igast ehitus- ja aiatarvikute poest — just sinu vajadustele vastava suuruse ja kujuga.

Moodsasse linnakoju passib eriti hästi vermikomposter, mis toimib vihmausside abil. Kompostri tööpõhimõte on väga lihtne, kuna komposter koosneb mitmest kastist, tuleb kõige alumisse panna kompost koos ussidega ning seejärel lisada köögijäätmed. Ussikesed liiguvad alumisest kastist ülespoole toitu otsima ning selle käigus jätavad endast maha tumemusta komposti ja vedelväetise, mis annavad taimedele kasvurammu.

See lahendus sobib ideaalselt kortermaja kööki või rõdule, sest ei võta palju ruumi ning ei erita ebameeldivat lõhna. Lisaks sellele on erinevad tootjad mõelnud ka disainile, mis teeb selle kodusesse interjööri sulandamise lihtsaks.