Kas sa teadsid, et meie kauplustes müüdavatest välismaistest viinamarjadest on leitud rekordilised 17 erinevat mürki, mis meie kehasse ladestuvad ning tervisehädasid põhjustavad? Eriti halb on olukord lastel, kelle väikestele kehadele avaldavad sellised kogused tugevamat mõju ning puutumata ei jää ka vein. Viinamarjade kasvatamine oma kasvuhoones pole täppisteadus ning boonuseks on kenad mürgivabad, magusad ja aromaatsed marjakobarad, mida ka kõige pisemad marjasõbrad nautida võivad. Kuigi marjakobarate ootamisaeg on kolm aastat, tasub see vaev kindlasti ära!

Lisaks aitavad viinamarjad mitmete hädade korral, näiteks on nad abi toonud bronhiidi, astma, kehvveresuse, unetuse ning maomahla kõrgenenud happesuse korral. Samuti on rosinad head aitamaks taluda suuri füüsilisi koormusi.

Millest alustada?

Nagu iga elusolendiga, nõuab ka viinamarjade kasvatamine kasvuhoones pisut armastavat ja hella kätt. Vaja läheb kasvuhoonet talveks ning armastavat peremeest suveks. Minu tuttav viinamarjamees ütles, et paremat lemmiklooma (ja asendust tomatile-kurgile) pole vaja kaugemalt otsida!

Kas viinamarjad ikka kasvavad?

Viinamarjade kasvatamine kasvuhoones on võimalik tänu tublidele aretajatele ning meie suvisele kliimale. Eestis levinumate viinamarja sortide vanad oksad kannatavad külma kuni -22 kraadi, 1-aastased oksad kuni -16 ja viinamarja juured -5…-6. Kui sa oled oma kasvuhoones elavate viinamarja taimede eest talvel hästi hoolitsenud, siis õitsevad ja viljuvad nad siis kui õhusooja on +15… +20.

Milline kasvuhoone viinamarjadele sobib?

Nagu öeldud vajab viinamarjade kasvatamine kasvuhoones pisut aega ning hella kätt. Istutuskohaks sobib hästi kütteta kasvuhoone põhjapoolne seinaäär. Kuna viinamarjad on tugeva kasvuga taimed, siis peaks kasvuhoone olema kõrge laega (min 2,5m). Põhimõtteliselt sobib nii kilekas, klaasist kasvuhoone kui polükarbonaadiga kasvuhoone, kuid polükarbonaat hoiab kõige paremini sooja ning seega varakevadised temperatuuri kõikumised on väiksemad.

Aitab jutust, tahan kasvatada!

Mullastiku suhtes on viinamari vähenõudlik. Istutamiskaugus seinast peaks taimedel olema vähemalt 0,3 m ning vahekaugus taimede vahel 1-1,5 m. Üks viinapuu vajab minimaalselt 1-2 m2 kasvupinda. Ning et veel vähe poleks (vajab ju ta palju ruumi, mida veel?) tuleb kaevata ka istutusauk suurusega 50x50x50 cm. Istutusaugu põhja võiks panna head kompostmulda või kõdusõnnikut, et taime poputada.

Kas lõpuks saab istutama ka hakata?

Istutada tuleks taimed koos mullapalliga (sest noor juur on habras) 5-8 cm sügavamale nii, et 1-2 punga jääks mulla alla. ettevaatust — esimesel kasvuaastal ei ole soovitav tugevasti väetada. Et soodustada võrse valmimist tuleks augustikuu alguses kärpida väädi latva (10-15cm). Kui rääkida istutamisaegadest, siis sobivaimad on mai — juuni aga kärsitud marjafännid võivad endale hankida kottides taimed, mida vôib istutada igal ajal.

Tahan juba süüa!

Kui oled suutnud oma viinapuid kolm aastat ilusasti poputada, saad premeeritud. Sinu kasvuhoones kasvavad viinamarjad on endale magusad ja mõnusalt lõhnavad marjad külge saanud! Kobarad valmis ning laste näod rõõmsad ja suu ümbert lillad (või kollakad, olenevalt sordist). Kui ilmadki hakkavad jahenema tuleb viinamarjad kasvuhoones koomale tõmmata. Oktoobris, mõni nädal peale tugevamaid öökülmi tuleb teha tagasilõikus.

Hakkame kärpima!

Nüüd pead oma südame kõvaks tegema ja oma hästi hoitud lemmikuid pisut kärpima. Ühele viinapuule peaks külge jääma 3-4 hästi puitunud 1,5-2 meetrist vääti. Kuidas puitumist ära tunda? Seda on üsna kerge teha, katsudes palja käega vääte. Puitumata väädid tunduvad käe all külmad, puitunud aga soojad. Ning sa ei pea mõtlema igaks aastaks välja väätidele erinevaid kujusid või vorme, igal sügisel võivad jääda järgi samad väädid. Tagasi lõigatud väätide peale aseta kile või tõrvapapp. Esimeseks kasvuaastaks võid oma viinapuud ka rohkem poputada istutades ta suuremasse potti ja talvitada keldris. Seejärel istuta ta õigesse kohta.

Kevad käes

Kui kevadpäike hakkab paistma ja maa sulama, siis tuleb eemaldada viinamarja taimedelt kate ning neid toestada. Viinapuu noored võrsed on külmaõrnad, seepärast tuleks nad katta öökülma ohu puhul kattelooriga. Kindlasti tuleb vältida kevadist vanade varte lõikamist. Viinapuu tuleks kujundada nii, et talle jääks 3-5 põhivääti.

Kui kolm pikka aastat on möödas, on oodata esimest saaki. Kui marjakobarad on ilmunud nähtavale (hurraa!), tuleb murdmisega eemaldada viljakandvate võrsete ladvad, jättes alles 1-2 lehte peale viljakobarat. Samuti pead eemaldama kõik peened ja viljatud võrsed. Murdmist tuleb korrata suve jooksul.

Kui oled otsustanud ette võtta selle tänuväärse toimingu, saad nii laste naeratuste kui oma tervise näol igakülgset kasu. Viinamarjadest võid pressida mahla, kääritada veini või süüa otsa taimedelt. Tööpõld on suur ja lai! Ning mis ei maitseks paremini kui värsked viinamarjad kuumal suvepäeval, koos sinihallitusjuustuga. Mmm…

LOE LISAKS: