Lühidalt öeldes ADR sertifikaadiga roosisordid on haigustele eriti vastupidavad. ADR sertifikaati on väga keeruline saada ning selle saavad ainult kõige tugevamad sordid.

ADR sertifikaat on Eestis veel vähetuntud, kuid Euroopas väga hinnatud sertifikaat parimate roosisortide tunnustamiseks ja propageerimiseks. Igal aastal antakse ainult kõige väärtuslikemale sortidele ADR sertifikaat, mis garanteerib uue sordi täieliku haiguskindluse ja samas peab uus sort ületama varasemaid analoogseid sorte.

ADR (Saksamaa uute roosisortide test) on Saksa Puukoolide Liidu (BdB) poolt läbiviidav uute roosisortide üle Saksamaaline katsetus. ADR sertifikaadi väljaandmisega alustati juba 1950 aastal, olles seega maailma vanim ja tunnustatuim roosisortide võrdlus. ADR roose testitakse mitme aasta vältel 11 erinevas Saksamaal paiknevas testiaias. Kokku on aastate jooksul testitud üle 1500 sordi. Katseaedades kasvatatakse sorte ilma taimekaitsevahenditega, võrreldes samal ajal uue sordi õievärvust, õitsemisaega, kasvukuju, lõhna ja talvekindlust vanemate sortidega.

Lisaks pidevale uute sortide testimisele, jälgitakse ka vanu juba ADR sertifikaadi saanud sorte. Kui sort on oma haiguskindluse minetanud võetakse talt ADR sertifikaat ära. Nii kustutati meil levinud sortidest nimekirjast: ‘Friesia’, ‘Montana’, ‘Schneewittchen’ ja ‘Robusta’.

Allikas: Hansaplant