Kui on võimalus suuremaid maastikuehituslikke töid ette võtta, siis nõlvade kindlustamiseks saab mitmeid võtteid kasutada. Lihtsamalt alustades saab abi suurte kivide ja pinnakattetaimede kasutamisest, mis moodustavad tiheda padjandi ja ei lase sajuveel nõlva minema viia. Kui soovida nõlvale muru, mis ka vastu peaks, on see pigem soovitav rajada siirdmurust, mis lüüakse puitvaiadega paigale.

Väga põnev on avastada aeda, kus trepistikud viivad aia eri osadesse. Treppidega saabki lahendada järsemate aia osade ühendusteed. Aia ja maja üldise stiili järgi peaks ansamblisse sobituma ka treppide ja tugimüüride materjal. Looduslikus aias on omal kohal rustikaalsed puitliiprid, mida saab kohandada nii astmeteks kui ka palissaadina pinnast kinni hoidma.

Trepistikku saab rajada ka kivi- või betoonmaterjalist. Looduskivist (paas, graniit) tahutud plaadid või plokid sobivad kasvõi üksikute astekividena istutusalasse või murusse.

Nõlva „ohjeldamine“ tugimüüride abil tekitab aeda terrassid, mis võivad lausa amfiteatri efekti anda. Tugimüüride materjaliks sobib hästi sile valubetoon, paekivi, metall. Tekkinud tasasemad pinnad saab juba kergemini haljastada.

Tavaliselt kuhjatakse kiviktaimla-alpiaia rajamiseks aeda kiviküngas. Kui nõlv on juba olemas, jääb see vaev ära ja saab juba loomingulisemalt nõlva kivide ning taimedega kujundama hakata.

Olemasolev reljeef on väärtuslik aia omadus, mida tuleks rõhutada ja nagu öeldud — enda kasuks tööle panna. Künkad, nõlvadele rajatud istutusalad ja rajad tekitavad huvitavaid vaateid ning muudavad aia oluliselt mitmekülgsemaks.

LOE VEEL: