Kui seened murust soustiks korjatud, siis tasub murule üks põhjalikum hooldus teha. Jah, tõenäoliselt peab praegu sobivat hetke veidi aega ootama, sest vihmapilved ei kipu kuidagi asu andma, kuid niipea kui on pisutki kuivemaks läinud tuleb niiduk, muruõhutaja ja väetiselaotur kuurist välja ajada. Niiduk tasub sügisesel ajal grammikese madalamaks seada, see aitab muru juuri tugevdada ning haigusi vältida. Kui niitmine tehtud, siis on järg õhutamise käes. Kõige lihtsam ja mugavam on teha seda spetsiaalse muruõhutajaga. Mina muretsesin sel kevadel endale elektrilise muruõhutaja ning vähemalt siiani olen sellega küll väga rahul. Ja rahul olen ka sama soojaga muretsetud väetiselaoturiga.

Pärast õhutamist tasuks murule sügisväetist anda. September on viimane aeg väetada muru kaaliumirikka väetisega, mis muudab taimed haiguse- ja külmakindlaks ning loob neile soodsad tingimused järgmise aasta kasvuks. NB! Väetada tuleb kuiva ilmaga. Kellel samblaga probleeme, tasub üks lupjamisring teha. Lubi vähendab mulla happelisust ning muru püsib ilus ega sammaldu, kui seda paari-kolme aasta tagant lubjata.

Seni aga kuni väljas vihma kallab, on just õige hetk ühe õunakoogi tegemiseks (sest nagu ikka, on mul täielik õunauputus). Ma pole üldiselt suurem õunakoogifänn, kuid on üks plaadikook, mida isegi mina hea meelega söön.

Kes soovib, proovib ise järele, retsept järgmine:

Õhuke õunakook

Tainas:

  • 150 g võid (tõsta varakult külmkapist välja soojenema)
  • 4,5 dl nisujahu
  • 1 spl suhkrut
  • 2 dl vahukoort
  • 1/2 tl kuivpärmi

Täidis:

  • 2 spl riivsaia
  • ca 1 liiter õhukesi õunaviile (kõige parem tuleb kook hapukatest tugevama maitsega õuntest)
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • pisut kaneeli
  • Peale raputamiseks suhkrut
Koogitegu:
  • Sega pehme või hulka nisujahu ja suhkur. Lahusta pärm paaris supilusikatäies külmas koores ja lisa koos ülejäänud koorega taigna hulka. Sega ühtlaseks.
  • Pane taigen toidukile vahele ja patsuta lapikuks, nii taheneb see kiiremini. Jäta ca pooleks tunniks külmkappi tahenema.
  • Pane ahi sooja. Sõltuvalt ahjust on sobiv küpsetustemperatuur ca 180-200 kraadi (minu suhteliselt vanas ahjus pigem 180, tugevamal temperatuuril kipub alt kõrbema minema).
  • Jaga taigen kaheks osaks. Rulli üks taignapool jahusel töölaual või küpsetuspaberil 30×30 suuruseks leheks (mina rullin algul töölaual natukene lapikumaks ja siis tõstan küpsetuspaberile, kus lõplikult parajaks rullin). Lõika servad taignarattaga sirgeks ja lohista taignaleht koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile.
  • Puista taigen riivsaiaga üle ja lao õunaviilud peale. Õunte peale puista fariinsuhkur ja maitse järgi kaneeli.
  • Rulli teine pool taigent sama suureks ning tõsta õuntele peale. Vajuta servad kinni ning lõika liigsed taignaosad ära.
  • Lõika taigna pind taignarattaga nurgast nurka kergelt läbi. Kui taigent jäi üle, võid sellest soovikorral pirukale mõne kaunistuse vormida.
  • Puista pirukas tavalise suhkruga üle ja küpseta ahju alumisel siinil ca 25 minutit.
  • Ja siis pista kogu plaaditäis ühe hooga nahka (või kui oled väga lahke, jaga mõni tükk sõpradele), sest õunapuid vaadates on ilmselge, et seda saab sel sügisel veel üsna mitu korda teha.

Keda kangesti uute taimede järel isutab ja kes vihmast ilma ei pelga, siis sel nädalavahetusel jõuab veel kahele toredale laadale:
Pärnus toimub suur taimelaat (laupäeval avatud 9-16), kust alati midagi põnevat leiab (PS! isuäratamiseks võib Pärnu Taimelaada Facebookist reedese kauplemispäeva klõpse vaadata) ning Võhmas Võhma juurikas (laupäeval 10–16), kus ka palju huvitavaid taimi ja lillesibulaid saadaval.

Ja lõpetuseks ja lohutuseks kaks lillepilti ka. Natuke veel jagub värve ja õisi, mis siis et vihmamärgi.