Nukker. Sellist vetevälja pole minu aias varem olnud (ja loodetavasti on seekord viimane kord).

Selle tõttu on veninud (loe: tegemata jäänud) ka viimased sügisesed toimetused aias. Kuidas sa ikka riisud või viimaseid tulbisibulaid maha tipid, kui kõikjal uputab. Isegi kasvuhoonet koristama ei suuda end selle pideva sajuga motiveerida. Parimal juhul vean kalossid jalga ja lipsan kärmelt õunapuuni, et oksa küljest mõni õun napsata. Lõpuks ometi on valmis saanud minu lemmikõunad! Suured ja mahlased ja hapukad. Sorti kusjuures ma ei teagi. Äkki teist keegi teab? Kui jah, siis olge palun nii lahked ja öelge mulle ka. Mitte et see iseenesest midagi muudaks, aga oleks lihtsalt tore teada.

Kui end korra juba välja sundisin, tegin kiire tiiru ka peenarde vahel ja jäädvustasin viimased vaprad õiteilu ülalhoidjaid. Ega neid palju enam ei ole, aga mõned ikka leiab veel.

Ja linde muudkui kihutab suurte parvedena üle ning akna taga koputavad tihased. Eks näe, kaua see aasta miinuskraadideta vastu peab. 2015. aasta fotodel vaatavad veel novembri keskelgi vastu roosiõied ning sama aasta detsembri keskpaigas noppisin peenralt viimaseid porgandeid.

PS! Kas teadsite, et rahvakalendri järgi on täna kolletamispäev, mis tegelikult mitmeski mõttes juba talve algust tõotab? Kolletamispäev on kevadise künnipäeva sügisene vaste, kunagine eestpalvete päev sügistööde lõppedes. Kolletamispäev ühes korjusepäeva (14. jaanuar), künnipäeva (14. aprill) ja karusepäevaga (13. juuli) kuulub muistsesse aastat neljaks jagavasse ajaarvamisse. Soomlastel näiteks on täna ensimmäinen talvipäivä ehk esimene talvepäev.

Vanarahvas teadis öelda, et kui kolletamispäevaks mets kollane oli, siis tulevat lühike talv ja varajane kevad — küll aga pidi tulevane talv oma lühidusele vaatamata hirmus käre ja külm saama.
Seda usuti ka, et kui kolletamispäeval veel pihlakad punaseid marju täis on, siis tuleb tuleva suvi hea marja-aasta. Nii et tõotab head!

Kolletamispäeva on nimetatud ka talveööde päevaks, sest nüüdsest alates olevat öödel talvelõhn ja taeval talveööde värv. Kõlab päris romantiliselt, või mis!

---

Kõik AIAHOOLIKU aialood leiad siit.

LOE VEEL: