Ahtalehine inglilill


Inglilill eelistab kuivemat pinnast ning talle ei tee häda ka kõige lõõskavam suvepäike. Meie kliimas vajavad need kuumalembesed taimed sooja ja tuulte eest kaitstud kasvukohta. Inglilill on ideaalne taim terrassil suurtes pottides kasvatamiseks.

Täispäike; õitseb suvel

Begooniad

Need valgetes, roosades ja punastes toonides õrnade õitega kaunitarid vajavad väga vähe hoolt ja tegelemist (pole tarvis ei närbunud õisi näpistada ega taime kärpida!). Sügise saabudes võid nad lihtsalt tuppa tuua või mugulad välja kaevata ning järgmisel aiahooajal uuesti kasvama panna.

Täispäike/osaline vari/täisvari; õitsevad suvel

Mätasharjad


Neid värvikaid kaunitare on saadaval mitme erineva õiekujuga ja laias valikus värvitoonides (mätasharju on punaseid, roosasid, oranže ja kollaseid). Nad kasvavad kiiresti ning neid on väga lihtne hooldada.

Täispäike; õitsevad suvel

Krüsanteemid



Kui soovid oma aiale suve lõpupoole või sügise hakul värve lisada, on krüsanteemid parim valik. Too kohalikust aiandist mõned taimed ning istuta need suurtesse pottidesse. Soovi korral võid krüsanteemid ka ise kevadel seemnest ette kasvatada.

Täispäike; õitsevad suve lõpul/sügise alguses

Kosmosed

Mida enam sa neid armsaid ja naiselikke õitsejaid tagasi lõikad, seda kõrgemaks (ja kiiremini) nad kasvavad. Kosmoste kauneid roosades, valgetes või lillakates toonides õisi jagub terveks suveks.

Täispäike; õitsevad suvel

Daaliad


Daalia on tuntud ka jorjeni või georgiini nime all. Need imekaunid õitsejad annavad su peenardele tõeliselt lopsaka ilme. Sorte on väga erinevaid — mõnede ümarad õied toovad oma mustriga silme ette meekärje, mõned meenutavad pojenge. Neid on väga lihtne kasvatada ning õige hoolitsuse korral võid taime juurikaid aastast aastasse sügisel välja kaevata ning kevadel uuesti mulda pista.

Täispäike; õitsevad suvel

Pelargoonid


Kaunista oma kõnniteeäärsed, terrass või eesaed pelargooni särtsakate õitega. Kui pelargoon kord hoo sisse saab, õitseb ta vahetpidamata mitmeid kuid järjest.

Täispäike/osaline vari; õitsevad kevadel/suvel

Lemmmaltsad

Need tillukesed õrnade ja pehmete kroonlehtedega õitsejad sobivad ideaalselt aia hämaramatesse paikadesse, kus päikest armastavad taimed kiduma kipuvad. Istuta need aia varjulistesse lemmiknurgakestesse, nii saad terve suve nende õiteilu nautida.

Poolvari/täisvari; õitsevad suvel

Üheaastane kukekannus ehk põld-varesjalg

Seda sinakaslillade kroonlehtedega kaunist taime on lihtne kasvatada ning see sobib hästi ka jahedamasse kliimasse. Külva seemned sügisel otse kasvukohale (seemned külma ei karda), nii saad juba hiliskevadel esimesi kauneid õisi nautida.

Täispäike/osaline vari; õitseb hiliskevad/suvi

Peiulilled


Soovid soodsa hinnaga võimalikult särtsakat tulemust saada? Siis panusta peiulilledele. Need kiirekasvulised, säravoranžid või -kollased õitsejad loovad suve jooksul hämmastavas koguses õisi. Võid oodata 15+ õit iga väikese taimekese kohta.

Täispäike; õitsevad suvel

Võõrasemad



Kui soovid aeda julgeid värvitoone lisada, on võõrasemad ideaalne valik. Neid leidub pea kõigis vikerkaarevärvides (ja mitmeid kirjusid versioone lisaks). Ja kuna võõrasemad end kergest külmanäpistusest väga häirida ei lase, on need suurepärane valik just varakevadel.
Täispäike/poolvari; õitsevad kevadel

Petuuniad


Nende vähenõudlike suvelilledega ei saa kuidagi alt minna — petuuniad sobivad ideaalselt nii pottidesse, konteineritesse, aknalaudadele, rippamplitesse kui ka peenardele. Petuuniaid leidub laias valikus värvitoonides, neid on roosakaid, punaseid, valgeid, kollaseid ning isegi roheka varjundiga või musti.

Täispäike; õitsevad kevad/suvi/sügis

Aasia tulikas


Aasia tulika lõhnavate õite peale tuleb varakult mõtlema hakata. Tulikas on lihtsalt kasvatatav mugultaim. Kui soovitakse õisi juba varakevadel, tuleb mugulad potti istutada märtsis või varemgi. Kuigi ka tulika mugulaid võib aastast aastasse aina uuesti maha panna, annavad kõige kenamaid õisi siiski värsked mugulad. Tulikate roosades, kollastes, oranžikates või valgetes toonides õied näevad aias imetabaselt kaunid välja, samuti sobivad need suurepäraselt lilleseadetesse ja vaasi.

Täispäike; õitseb kevadel/suvel

Lõvilõuad


Lõvilõugade abil on lihtne peenardele kõrgust, sügavust ja värve lisada. Lõvilõuad ei vaja erilist hooldust, sorte leidub väga erineva kõrgusega ning laias valikus värvitoonides.
Täispäike; õitsevad suvel

Päevalill



Päevalilli võid kasvatada tavapärases tumekollases värvigammas, kuid võid otsida ka põnevamaid variante — saadaval on ka punaste, valgete, oranžide või isegi roosade õitega sorte. Need uhked kaunitarid võivad teinekord päris mitme meetri pikkuseks kasvada ning kõrgemakasvulised sordid vajavad kindlasti toestamist.

Täispäike; õitseb suvel/varasügisel

LOE LISAKS: