ÖÖKÜLM on Eesti ettevõte, mis disainib, toodab ja müüb kvaliteetsest Euroopa linasest kangast valmistatud kodutekstiile. Värvivalik on lihtne ning inspireeritud Eestimaa loodusest. Tootedisain on minimalistlik, ei midagi üleliigset. ÖÖKÜLMa kodutekstiilid ei ole omaette kunstiteosed — pigem on need interjööris hoomamatuks taustaks — elu on niigi kirju ja askeldusterohke, kodu on koht, kus saab rahulikult olla ja puhata.

ÖÖKÜLMa disainer Viive Küttner peab oluliseks kanga värvi ja tekstuuri. Tema sõnul ei pea voodipesu olema sugugi ühte värvi ning komplekti võib igaüks ise kokku panna erinevatest hallidest toonidest, lisades roosat, tumesinist või valget. Öökülma linane kangas on toodetud Leedus, aga õmmeldud Eestis. Ja mis peamine — linane on kestlik, peab vastu kaks korda kauem võrreldes teiste voodipesumaterjalidega, on hea soojusjuht, “hingab” ega aja palavaga higistama, külmal ajal aga mõjub soojendavalt.

Rohelise mõtlemisega inimesele olgu öeldud, et Öökülma ökoloogiline jalajälg on väike, sest linase kanga valmistamiseks kasutatakse vähem vett ja muid loodusvarusid kui näiteks puuvillase kanga tootmiseks.

Albri omakorda on Allan Leppiksoni loodud kodumaine ettevõtmine, mis sündinud armastusest tööstusdisaini ja valguse vastu. Albri loob unikaalseid valgusteid, mille baasiks on ehedad ja vanad, ajahambast puretud toorikud, segatuna tänapäevase kvaliteedi ja võimalustega.

Foto: Albri valgusti sündis ümber kuuekümnendate Rootsi juuksuriföönist ja jõudis disainer Allan Leppiksonini tellimustööna.

Foto: Tsiklilaternad sobivad ülimalt hästi pilkupüüdvaks meeleoluvalgustiks.

Foto: See vana söetriikraud on ehe näide, kuidas mõni asi võib disaineri töökojas aastaid seista, kuniks ühel päeval vaadatakse teda pisut teise nurga alt... ja tulemuseks ongi põnev valgusti!


LUPIIN on tekstiilikunstnik / disainer Ülle Saatmäe uus väike vabaaja harrastus, mis ühendab endas tekstiilid, mis trükitud taimedega põhiliselt siidikangale ja fotod, mis inspireeritud sellestsamast taimeriigist. Naturaalses taimetrükis valminud siidikangastest on omakorda saanud erinevates suurustes sisustuspadjad, mis oma koloriidi ja kordumatu tekstuuriga mõjuvad efektselt igas ruumis.