Millised on murukatuse peamised eelised võrreldes teiste katustega?

Rohekatustel on palju eeliseid, mida tavalised katusematerjalid ei paku. Murukatused hoiavad kinni kuni 70% vihmaveest ning aitavad vältida tänavate üleujutamist. Murukatused seovad tolmuosakesi ning takistavad liiklusmüra jõudmist tuppa. Murukiht kaitseb katuse veekindlat osa ning pikendab kogu katuse eluiga. Rohekatused suurendavad mugavust ja parandavad elukeskkonda linnades.

Kuidas on tagatud murukatuse veepidavus?

Veepidavuse tagavad bituumenmembraanid, mille kihtide arv sõltub katuse kaldest. Lamekatustele on soovitav vähemalt 3, viilkatustele aga 2 kihti. Ülemine membraan peab igal juhul olema juurekindlast materjalist, mis tagab, et taimed ei ajaks oma juuri veekindlatesse katusekihtidesse.

Kui pikalt murukatus vastu peab?

Murukatus on väga pika elueaga juhul, kui seda korrapäraselt hooldatakse. Mõned katusetaimed vajavad pidevat kastmist, teised ainult aeg-ajalt puuokaste ja muu prahi koristamist. Rohekatuse veekindlatel kihtidel on 2-3 pikem eluiga kui tavaliselt, kuna bituumenmembraanid ei ole päikese käes. Päikesevalguse UV-kiirgus on üks kõige enam bituumenmaterjale kahjustavaid tegureid.

Kas murukatus peab vastu Eesti kliimas? Kui hea on katuse soojusisolatsioon ning vastupidavus ilmale ja külmatsüklitele?

Murukatused taluvad hästi meie kliimat juhul, kui kasutatakse Eesti ilmaoludesse sobivaid taimi nagu erinevad kukeharjad. Talvel roheline kiht külmub, kuid ärkab kevadel uuesti ellu. Seda protsessi võib kiirendada väetisega. Suvel jahutab muru katust ja kogu maja, kuna murukihist aurustub vett ning aurustumisprotsess teatavasti langetab materjali temperatuuri. Murukatuse veekindel kiht töötab ka talvel korralikult, kui murukihi ja veekindlate membraanide vahel on drenaažkiht, mis vee katuselt minema juhib.

Kas murukatus sobib nii viil-kui ka lamekatusele?

Jah, kuid olenevalt katusele valitud taimede liigist on soovitav toestada rohekihti väga järskudel viilkatustel. Selleks toestuseks sobib puidust raam või tugevast plastikust rakustruktuurilaadne materjal, mis on just murukatuste jaoks disainitud.

Kas muru saab panna igale katusele?

See sõltub murukihi paksusest. Kukeharjal on see tavaliselt 3-5 sentimeetrit, kuid rohkem kastmist vajavatel taimedel peaks võib vajalik kiht olla palju paksem. Vana katuse renoveerimisel on võtmesõnaks kohavalik, näiteks võib murukatuse paigaldada ainult neile katusealadele, mis on kandvate konstruktsioonide lähedal. Igal juhul tuleb rohekatuse kaalu selle katusetüübi planeerimisel arvesse võtta.

Kas muru juured katusest läbi ei kasva?

Ülemine veekindel kiht peab alati olema juurekindlast materjalist membraan, mis tagab katuse veepidavuse.

Kas murukatuselt on vaja muru niita? Kuidas seda teha viilkatusel?

Tavaliselt ei ole vaja niita, kuna kukeharja-tüüpi taimed ei kasva nagu tavaline muru. Kui aga kasutatakse niidutaimi, siis on soovitav hoida need katusel kindla pikkusega. Kuna sellist taimestikku on tavaliselt vaja rohkem hooldada, on soovitav neid kasutada üksnes kohtades, kuhu on turvaline ligi pääseda, näiteks rohelistel katuseterrassidel.

Kas murukatusele võib panna kasvama ka kultuurmustikat, õitsvaid taimi, puid vms?

Põhimõtteliselt seab rohekatustele piirid ainult kujutlusvõime. Loomulikult vajavad puud rohkem kasvuruumi ja -pinnast, mis tähendab ka katuse suuremat kaalu. Mis puutub marjadesse ja juurviljadesse, siis nende kasvatamine katusel on võimalik, aga linnakeskkonnas asuvate katuste puhul pole võibolla selliste saaduste söömine tervislik.

Kas murukatusel võib kõndida?

Jah, võib küll. N-ö sulgkergetel rohekatustel peaks käiguteed ja seisualad katma plaatidega. Muruga kaetud katuseterrassidele võib aga rajada väikese parki, kus pidada piknikke või mängida jalgpalli. Aga kuna tegemist on katusega, tuleb sellele ligipääsu võimaldamisel igal juhul mõelda turvalisusele. Nii tuleb kõik katuseääred varustada piiretega.

Kas murukatuse ehitamisega saab majaomanik ka ise hakkama?

See on võimalik viilkatustel, kui katuse kalde suhe on vähemalt 1:6 (9,5 kraadi). Samas on siiski soovitav kasutada murukatuste paigalduskogemusega professionaalsete katusemeistrite abi. Kindlasti peaks seda tegema juhul, kui kasutatakse n-ö profimaterjale, näiteks kui bituumenmembraanide veepidavuse tagamiseks on vaja kasutada põleteid jne.