Uusi ja innovaatilisi tooteid tutvustasid tänavusel näitusel 420 ettevõtet kõikjalt üle maailma. Lisaks põnevale disainile esitleti uusi ja innovaatilisi tehnoloogilisi lahendusi — peamisteks märksõnades olid näitusel ökoloogiline lähenemine ja energiasäästlikkus.

Mida uut ja põnevat võib uusimate valgustite juures kohata?

1. Uus materjalikasutus ja tehnoloogia annavad valgustitele omalaadse elegantse välimuse ja harmoonia.

- Voolukaablid on oskuslikult peidetud, moodulite omavahelised ühendused on tehtud ülilihtsaks, palju kasutatakse magneteid erinevate valguselementide ühendamiseks ja liitmiseks.

- Siinivalgustid on üha elegantsemad olles väga kitsad ja peened. Huvitavaimad on siinid, mis on nii üla- kui alavalgusega üheaegselt.

- Valgustid muutuvad ise üha minimalistlikemaks ja valgusvoog üha suuremaks luumenite arvult ehk valgustid valgustavad üha paremini.

Valgustimaailma lipulaev Flos esitles omapärast materjalide kooslust — laheda disainiga klaasi ja tööstuslikku kummi kombineeriv valgusti uuest kollektsioonist kannab nime WireLine ning on loodud Formafantasma disainerite Andrea Trimarchi ja Simone Farresini poolt.

Flos on täiendanud oma kollektsioone mitmete maailmatuntud loojate loomega nagu Bouroullecid, Michael Anastassiades, Philippe Starck, Patricia Urquiola jt. Üheks põnevamaks näiteks nende kollektsioonist on Belt — rihmadega riputatavat profiil, kus leedmoodulid on kaetud tõelise nahaga. Disaini taga on vennad Bouroullecid.

Foto: Flos liinvalgustit Belt võib lõputult paigutada vertikaalsuunaliset läbi ruumide, pöörates valgusallikat vajalikesse suundadesse.

Michael Anastassiadese kitsastest ja peenetest liinvalgustitest saab luua vastavalt ruumile erinevaid valgustisüsteeme.

Foto: Flos’i arhitektuurne valgusti Coordinates.

Flos’i imepeen siinivalgusti My Circuit on saanud lookleva joone, kuid vormikujunduses on jäetud vaba käed ikka selleks, et luua personaalne valgusti. Võimalusi selleks on mitmeid.

Foto: Disainer Michael Anastassiadese loodud My Circuit.


Opaalflexist modulaarsüsteemi Nuvem lõpptulemus sõltub meie kujutlusvõimest, kuidas moodul- mooduli abil valgusvaip ruumi asetada, igale ruutmeetrile on algselt arvestatud üks rippuvana asetsev kohtvalgusti, samas on võimalus lisada ka rohkem valgusallikaid. Seda kerget pilve on võimalik nihutada soovi korral ka vertikaalselt seintele.

Foto: Slamp valgusti Nuvem/ autor Miguel Arruda.


2. Art déco võidutseb edasi

Juba mõnda aega sisustusmaailma areenidel võidutsev art déco stiil ja selle kaasaegsed tõlgendused on endiselt ka valgustidisainis oluliseks märksõnaks. Valgeid pallvorme on disainerid suutnud tänapäevasesse valgustidisaini integreerida üllatava leidlikkusega.

Fotod 3x: Venicem’i valgustid sarjast Less System

Foto: Oxen Luce valgustiseeria Norge

Foto: Nemo valgusti Dabliu

Foto: Trendikas laualamp Atmosfera firmalt Slamp võiks olla vabalt ka sajanditetagune stiilinäide.

Foto: Stiilne õuevalgusti firmalt Marset.

Foto: Tootja Estiluz valgusti Circ seeriasse kuuluvad põranda-, laua- ja õuevalgustid.

3. Patarei ja magnetiga valgustid

Kolmandaks trendiks, mida tänavu valgustite puhul märgata võis on kasutajamugavus ja lihtsus. Valgustid on hõlpsasti ühendatavad ja timmitavad ning isegi kaasaskantavad. Paljud tootjad on pannud rõhku ka valgustite purunemiskindlusele.

Foto: Estiluz’i mininimalistlik Circ töötab patareil ja on kaasaskantav. Valgustit saab kasutada ka õues tänu polüetüleenist kuplile.

Tuntud disainer Marc Sadler on loonud laetava lauavalgusti Lafleur, mis on valminud käsitööna ja lisab interjööri koheselt pidulikkust. Valgusti sobib ideaalselt nii koju kui ka ühiskondlikesse ruumidesse.

Marc Sadlerilt pärineb teinegi innovaatiline valgusti, mille põhja all on magnet, mis võimaldab valgustit hõlpsasti kinnitada kõikidele metallpindadele. Tootja Slamp.

Foto: Magnetiga eemaldatav kuppel tootjalt Slamp.


Foto: Kolme jalaga laud ja patareiga valgusti firmalt Flos.


Foto: Kaasaskantav patareiga latern firmalt Flos.

Fotod 2x: Mugavat timmimise võimalust pakub Marset valgustiga Bolita. Opaalklaasiga pall kinnitub alusele magnetiga ja on liigutatav tsentrist väljapoole timmides samal ajal valgustugevust, lülitus aluse küljes.


4. Valgusti kui kunstivorm

Ja muidugi ei valgusti eesmärgiks ainult ruumi valgustada. Sama palju rõhku, kui mugavusele ja funktsionaalsusele pannakse ka disainile. Põneva vormiga valgusti on ruumi krooniks ja lisab sinna omajagu karakterit.

Foto: Karman’i liinvalgusti Cupido ühendab tehnilised ja dekoratiivsed väljundid. Kupli siseküljele on prinditud pilt.

Foto: Teatraalsed Karmani valgustid Umarell ja Binarell täidavad seinal mitut funktsiooni: tagasihoidliku markeerimis-ja meeleoluvalgusena ning toreda kunstiśedöövrina.

5. Eelistagem isikupära

Kõik vana võib saada uue moe, kõik lihtne ja unustatu saab olla taas uudne ja huvitav.

Foto: Julge väljendusvorm brändilt Karman


Foto: “Hõõgpirn “ elab edasi uues kuues. Valgusti Idea tootjalt Slamp.

Foto: Roll&Hill’i alumiiniumist valgusti nimega Pole on mitme variatsiooniga nii paindes kui sirgena.

Foto: Estiluz’i Asana nimeline lillealusega balanseeritud põrandavalgusti. Autor Oiko design.

Foto: Lihtne välimus ja vaskvalu tugev iseloom — praktiline valgusti Gordon tootjalt Tooy.

Foto: Kolmes erinevas suuruses valgest kangast valgusti Shield tootjalt Design Heure

Foto: Marsetilt pommiga valgustiseeria Milana.

Foto: Miks mitte näha valgustitel ka loomi? Seekord pakub Karman välja buldogi.

6. Õhulised ja õrnad vormid aeda

Peenardesse soovitatakse piikvalgusteid — kõrgeid peeneid vardaid, mis salapäraselt kõrrelistesse või põõsastesse peituvad, kuid kumavad samal ajal õrna ja salapärast leedvalgust.

Fotod 2x: Tootja Exenia, valgusti Fleur.

Foto: Tootja Exenia, valgusti Tripo

Foto: Tootja Flos, valgusti Caule

Foto: Philippe Starck on loonud õhulise arhitektuurse õuevalgusti In Vitro

7. Julged värvikad valgustid.

Igal aastal lisandub uusi värve ka valgustidisaini. Sellelgi korral leidub huvitavad pooltoone nagu kõrvitsakollane, antiikroosa, vintage sinine, burgundia punane ning erinevad ookeanitoonid.

Julgustatakse kasutama värvikaid süvisvalgusteid ning siini- ja spotvalgusteid, mida oleme tavapäraselt vaid metallikarva toonides kohanud.

Foto: Tootja Exenia, valgusti R2. Unikaalseks teeb selle valgusti paljude värvikombinatsioonide võimalus nii spotile endale, selles olevale ventilatsioonikambrile ja spotti hoidvale varrele, aga ka lisatavale spoti ringile, samuti on valitav adapteri värv.


Foto: Tootja Exenia süvisvalgustid on samuti värviderohked ning ootamatult neljakandilised.

Foto: Antiikroosa Cupole. Tootja Masiero.

Allikas: Hektor Light