1. Monstera deliciosa ehk meeldiv monstera

Meeldiv monstera on üks viimaste aegade populaarsemaid toataimi. Taime põnevalt harulised rohelised lopsakad lehed lisavad uhkeid nüansse igale ruumile ning pole tuba, kuhu see taim ei sobiks. Monsterale meeldib soojas ruumis, kuid otsest päikesepaistet ta ei salli. Taimele mõjub hästi, kui tema lehti aegajalt pehme, kergelt niiske lapiga puhastada.

Foto: Unsplash



Ekspertnõuanne:
lase kastmiskordade vahel pinnase pealmisel kihil 4 cm ulatuses läbi kuivada, sest liigne kastmine võib põhjustada juuremädanikku. Sellest annavad märku kollaseks tõmbunud või närbuma kippuvad lehed. Kõige paremini tunneb monstera end kergelt niiskes õhus (mida vähem kunstlikku kütmist/jahutamist, seda parem) ning kevadsuvisel ajal võiks talle igakuiselt lisaväetist anda.

2. Epipremnum aureum ehk kuld-nõelköis

Kuld-nõelköis on kiirekasvuline ja väga vähenõudlik ronitaim. Teda võib kasvatada nii potis ripptaimena kui lõiketaimena klaasvaasides. Kuld-nõelköis on praktiliselt hooldusvaba ja näeb lihtsalt suurepärane välja. Tal on kaunid südamekujulised vahajad lehed, mille värvus sõltub sordist — Wilcoxii on valge-rohelisekirju, Marble Queen kreemika ja hallikasrohelise varjundites, Neon säravalt rohekaskollastes toonides ning Tricolori lehed on kollase-, helerohelise- ja kreemikakirjud.

Ekspertnõuanne: Kuld-nõelköis on vastupidav tõmbetuultele ning ei vaja regulaarset väetamist. Kasta teda korra nädalas ning talvisel ajal lõika üle nädala taime harusid tagasi. Kevad ja suvi on parim aeg kuld-nõelköie kärpimiseks ja paljundamiseks — vette asetades võtavad lõigatud harud kiiresti juured alla.

3. Dracaena massangeana ehk lõhnav draakonipuu

Lõhnav draakonipuu on populaarne taim algajate rohenäppude seas ning tänu ta vastupidavale loomusele leiab teda tihtipeale ka kontoriruumidest. Lõhnav draakonipuu kasvab 1,2 kuni 1,8 meetri kõrguseks, tal on pikad tugevad harud, mida kaunistavad kollase-rohelisetriibulised lehepuhmikud. Kui otsid suurekasvulist taime, on lõhnav draakonipuu ideaalne valik!

Ekspertnõuanne: Taim ei armasta otsest päikesepaistet ning saab hakkama ka vähese valgusega. Kastmist vajab ta vaid korra nädalas. Oluline on silmas pidada seda, et lõhnav draakonipuu on kassidele-koertele mürgine ning nii pole ta hea valik karvaste pereliikmetega kodudes.

4. Spathiphyllum ehk tõlvlehik

Tõlvlehik on alati populaarsete toataimede sekka kuulunud, kuid tema tuntus tõusis tippu siis kui NASA ta oma kõige tõhusamalt õhku puhastavate toataimede nimekirjas esikohale tõstis. Tõlvlehik uhkeldab tumerohelise läikiva lehestikuga ning kaunite valgete õitega, kasvades reeglina 45 kuni 65 sentimeetri kõrguseks.

Foto: www.proflowers.com/Flickr


Ekspertnõuanne: See troopiline taim armastab valgust, kuid mitte otsest päikesepaistet ning saab hakkama ka napimates valgustingimustes, kuigi sel juhul võib õitsemine väheneda. Soojematel kuudel vajab tõlvlehik kastmist ja piserdamist vaid korra nädalas, talvisel ajal veelgi vähem. Taim ei talu liigniisket mulda ning on aldis juuremädanikule, seetõttu on hea lasta pinnasel kastmiskordade vahel kergelt läbi kuivada. Kindlasti pühi tõlvlehiku lehti, et vältida tolmu kogunemist. Jälgi, et laste ja lemmikloomadel poleks võimalust taime lehti närida, sest tõlvlehik on mürgine ning võib allaneelamisel tõsist ebamugavust põhjustada.

5. Bromeelialised

Omal peeti bromeelialisi vaid tõsistele taimefanaatikutele sobivateks, kuid tegelikult on nende kaunilt värviliste rosettidega taimede näol tegemist lihtsasti hooldatavate ja vähenõudlike toakaaslastega.

Ekspertnõuanne: Nad vajavad keskmist kuni eredat valgust (kuid mitte otsest päikesepaistet) ning kasvavad hästi madalates hea drenaažiga pottides. Kastmisel kasuta taime enda „vaasi“ — bromeelia roseti keskele moodustub lehtedest lehter ehk isiklik veekindel „vaas”, kuhu looduses kasvades kogunevad kaste ja vihmavesi. Aeg-ajalt tuleks lehtrit tühjendada ning täita puhta veega. Jahedal ajal olgu rosetis vett vaid mõni piisk, veel kindlam on hoida siis lehter kuivana, nii pole karta, et vesi roiskub ja taim läheb mädanema. Kasta pigem vähem kui rohkem. Kuna bromeelialised on toitainete suhtes vähenõudlikud, siis piisab sellest, kui korra hooaja vältel mulla hulka või taime lehtrisse pisut aeglaselt lahustuvat väetist lisada.

6. Havisaba

Looduslikult Lõuna-Aafrika ja Aasia päritolu taim, on havisaba väga vähenõudlik toakaaslane. See püstise kasvuga sukulentide sekka kuuluv taim võib kasvada ligi kahe meetri kõrguseks ning on äärmiselt vastupidav.

Foto: Unsplash

Ekspertnõuanne: Tema tapmiseks tuleb tõsiselt vaeva näha ja nii on ta ideaalne taim neile, kes ikka ja jälle on toataimede eest hoolitsemist unustama kipuvad. Kasvukoha osas eelistab havisaba eredat valgust ning vähemalt paari tunni jagu päevas otsest päikesepaistet. Ta talub küll ka varju, kuid siis kasvab ta aeglasemalt. Vett vajab havisaba mõõdukalt, suvel võiks mullapalli püsivalt kergelt niiskena hoida, talvel aga kasta vähem, et vältida juuremädaniku ohtu. Pigem eelistab taim pikema aegset kuivust kui liigniiskust.

7. Zamioculcas zamiifolia ehk sulgvõhk

See uhke taim ei näe mitte ainult imekaunis välja, vaid on lisaks sellele kuulutatud vaat et hävimatuks taimeks ning sobib nõnda suurepäraselt ka neile inimestele, kes oma toataimed pahatihti unarusse jätma kipuvad. Roheliste läikivate lehtedega sulgvõhk on pärit Aafrikast ning suudab pikka aega ilma veeta toime tulla. Põhjus, miks sulgvõhk on nii põuakindel, peitub tema kartulisarnastes mugulates, milles taim vett säilitab. Tegelikult võib öelda, et sulgvõhk lausa naudib hooletusse jätmist ning talle meeldib see, kui sa teda liiga tihti ei kasta.

Ekspertnõuanne: Kindlasti ära jätta teda vette istuma, korra kuus kastmisest piisab täiesti. Kõige paremini tunneb sulgvõhk end rikkaliku valgusega kasvukohas, kuigi saab hakkama ka hämaramas, kasvades siis lihtsalt pisut aeglasemalt. Hoia taime otsese päikeselõõsa eest, see võib taime lehti kõrvetada. Kevadel võib pinnasele pisut pikatoimelist väetist lisada ning taime ümber istutada, kui märkad, et juured kipuvad pinnasest välja pungitama.

8. Anthurium Andraeanum ehk flamingolill

See populaane toataim on algselt pärit Kolumbiast. Tal on pikavarrelised, nahkjad rohelised lehed ning ta kasvatab imekauneid punaseid, roosakad või valgeid südamekujulisi „õisi“, mis võivad vastu pidada mitmeid nädalaid. Need „õied“ on tegelikult tõlvik ja selle alusel paiknevad kõrglehed ning võivad kasvada kuni 45 sentimeetri pikkuseks.

Ekspertnõuanne: Flamingolille muld tuleks hoida kevadest sügiseni mõõdukalt niiske ning talvel kuivemana. Kevadel ja suvel tasuks flamingolille iga paari nädala tagant fosforirikka vedelväetisega väetada.

9. Adiantum capillus-veneris ehk juusadriantrum

Juusadriantrum on tubades imekaunis lisand, kui oled valmis tema eest hellalt hoolt kandma. Juusadriantrumil on õhulised, helerohelised lehed, mis paiknevad pehmetel läikivatel vartel ning ta sobib suurepäraselt ripptaimeks. Meeles tasub aga pidada seda, et taim näeb välja niisama õrn kui ta tegelikult ka on.

Foto: Pixabay


Ekspertnõuanne: Juusadriantrum ei taha liiga palju valgust, kuid ei kasva hästi ka liigpimedas ning ta vajab sooja kasvukohta, mille õhk on just parasjagu niiske. Hea nipp on luua talle oma isiklik vihmametsa õhkkond. Selleks säti pott kivikestega kaetud alustaldrikule ning täida taldrik kuni kivide pealispinnani veega. Aurudes loob vesi taime ümber niiske mikrokliima.

10. Ficus elastica ehk kummi-viigipuu

Kummipuu oma tumerohelistes ja veinipunastes toonides lehtedega on toataimede seas tõeline moetrend. Ta võib jääda väikesekasvuliseks kasvades tillukeses potikeses või siis võib teda ergutada puuks kasvama. Kummipuu on vastupidav erinevatele temperatuuridele, talle meeldib rikkalik, kuid mitte otsene valgus.

Ekspertnõuanne: Soojemal perioodil vajab kummipuu iganädalast kastmist, talvisemal ajal aga piisab ka kord kuus või paar nädala tagant kastmisest.

Allikas: HomeBeautiful

LOE LISAKS: