Küsisime kommentaari ka võitjatelt.

Minimalismi ehe näide…

Kodu omanik Heiki, mis on sinu kodu juures parim, pidades silmas arhitektuurset-siseaerhitektuurset lahendust?

Küsisin lastelt, mis neile meeldib meie kodu juures. Nad ütlesid ühest suust, et siin on hea olla ja siia on alati hea tulla. Mulle meeldib harmoonia ümbritseva looduse, eramu välis- ja sisearhitektuuri vahel. Eristuvaks elemendiks on geomeetria: katuse-, lae- ja aknapinnad, puiduga kaetud siseseinad ning kamin, mille eenduvad tahukad moodustavad ühe terviku. Selged jooned, puhtad ja naturaalsed pinnad, praktiline ruumikasutus ning insenertehnilised lahendused toovad looduse ja valguse meile lähemale. Sellel on oma filosoofiline ja praktiline tähendus, justkui nagu Arvo Pärdi tintinnabuli-stiil.

Kuidas suhtud parimaks valitud tiitlisse?

Iga kodu on armas, ilus, siiras. Eestimaal on palju kauneid kodusid, mis väärivad esiletõstmist. Seda tõestas ilmekalt moodnekodu.ee aastalõpu kodude AASTA TOP. Igaühel neist on oma nägu ja lugu, kusjuures eelistus on ju maitseasi. Konkursil osalemisest saimegi teada juhuslikult, mis oli tore üllatus. Tiitel on tänuavaldus eramu valmimisel kaasa aidanud tegijatele, aga eeskätt arhitekt Lembit Torkile. Positiivsele tähelepanule vaatamata on tegu meie koduga, kus saame rahu ja vaikust.

Arhitekt Lembit Tork: Kõige õnnestunum ja parem on kindlasti valguse liikumine majas ja stiilipuhtaste nünanslike materjalide kasutamise võimalus täiesti kompromissitul viisil, mida see maja ja klient võimaldas.

Suhtun tänulikult ja väikse üllatusega parimaks valitud tiitlisse, kuna see näitab, et valguse, ruumilisuse, skulptuursuse ja arhitektuursete nüansside koosmäng mõjub veenvalt isegi ilma pehmendavate iluasjadeta. Mis mulle täitsa meeldivad õiges kontekstis, nagu on ilusti komponeeritud keraamik Liisu Arro kunstiga ja vanade ehedate asjadega sisustatud — ka valgusküllases — kodu.

Arhitekti ja sisekujundajana annab loodetavasti tunnustus võimalust leida rohkem kliente, kes samuti pühenduvad end hea asja nimel. Ja mitte ainult kodu loomisel.

Minimalismi ehe näide — detailideni läbi mõeldud kodu

Eramu, mida juhuslikud möödujad on pidanud naabruses asuva teise eramu abihooneks või suvemajaks. Tõepoolest, sellise mulje arhitekt Lembit Torki projekteeritud elamu jätab, kuid seda üksnes eemalt tee pealt silmates. Vaated avanevad hoopis lõunaküljele ja just päikese liikumise järgi on maja peremees oma perele kodu sättinud.
Loe edasi…

33 ruutmeetrile mahutatud kodu Tartus

Kodu omanikud Kaari ja Ivo: Oma kodu juures meeldib meile kõige enam köök koos suure valamu ja retrohõngulise köögitehnikaga. Ühtlasi meeldib elutoas olev palksein, mis annab kodule maalähedase ilme. Seda me esiti planeerimisel ka jahtisime. Viimaks ka vannitoas olev põrand, mille mustriline mängulisus on tihtilugu meie külaliste lemmik.

Võidetud tiitel tekitab vaid häid ja tänulikke emotsioone. Kuna tegu on meie esimese ühise koduga, mis on tõesti ehitatud vaeva ja armastusega, siis on kindlasti selline tunnustus väga suureks komplimendiks.

Esikohta jagava kodu juures meeldivad väga selle valgusküllasus — meeletult suured ja avarad aknad -, mida meil pole paraku võimalik nautida. Väga kõnekas on beežide ja hallide toonide õrn kontrast. Kuna pere ise on öelnud, et kodu kõige olulisemaks märksõnaks on rahu, siis selles ei pea ka lugeja kahtlema — piltidelt vaatab vastu mõnus rahu- ja heaolutunne.

33 ruutmeetrile mahutatud stiilselt maalähedane kodu Tartus

Tartus Ülejõe linnaosas asub vana ja väärikas puitmaja, mis välimuse järgi kellegi pilku ei püüagi. Küll aga ei ostnud seal elavad Kaari ja Ivo korterit asukoha järgi. Määravaks sai pigem tõik, et oldi elus sealmaal, kus järgmine samm oli kokku kolida ja luua ühine kodu. Korter asub kesklinnast jalutades kõigest kümne minuti kaugusel. Seltsi pakub selles kodus tänavu talvel varjupaigast võetud kassilaps Vera.
Loe edasi…