Vanad kivist aknalauad näivad üsna kapitaalsed ehitised ning tekib küsimus, kas neid üldse eemaldada õnnestub. Kalle Baumann firmast Puuaken OÜ ütleb, et vanad kivist aknalauad on alt nurkadest kinni keevitatud. Eemaldamiseks tuleb aknalaua alune viimistlus lahti teha ja keevitused läbi lõigata. Siis peaks saama uue sobiliku aknalaua paigaldada ja akna aluse korralikult ära vahutada. Kalle Baumanni sõnul selline tegevus akent ei kahjusta, vajadusel tuleb aken lihtsalt ümber kiiluda.

Kuidas aknalauda paigaldada?

Aknalauad tuleb paigaldada alles siis, kui aken on fikseeritud ja aknapaigalduse montaaživaht on ära kuivanud, nii ei määri vahuga ära aknapinda ja see tagab nende täpsema mõõdu peale akna paigaldamist. Paljudel aknatüüpidel on akna all selle jaoks olemas lengist õhem lisaprofiil.
Aknalaua välimine serv asetatakse vastu lisaprofiili ja jääb ülemise osaga toetuma vastu lengi. Aknalaua ja allapoole jääva seinavaheline osa täidetakse montaaživahuga.
Vajadusel võib eelnevalt aurutõkkeks liimida aluspinnale alumiiniumfooliumist teibi.
Tolmu ja mustuse kogunemise vältimiseks aknalaua ja lengivahelisse liitekohta võib selle täita silikooniga.
Aknalaud paigaldatakse umbes 2° kaldega ruumi suunas, et juhtida aknalaualt ära sinna sattunud juhuslik vesi. Paigaldamisel tuleb vältida mehhaanilisi lööke otse aknalaua pinnale.
Paigaldamine on keelatud niiskust sisaldavate materjalidega (nt. krohvisegu).
Aknalaua pinnale sattunud vesi tuleb sealt koheselt eemaldada.
Aknalaudade paigaldamisel tuleb jälgida, et ei kahjustataks ümber akna perimeetri olevat soojustust.
Enamlevinud aknalauatüübid on puitlaastplaadist lamineeritud ja PVC aknalaud. Puitlaastplaadist aknalaua puhul on pind kaetud pealt 0,4-0,7 mm kõrgsurvelaminaadiga. Võimalik on valida nn ninata või ninaga aknalauda. Puitlaastpaadist aknalaud on mõeldud kasutamiseks kuivades tingimustes ehk siis temperatuur peaks olema vähemalt 20 oC ja õhuniiskus ei tohiks ületada 65%.
PVC aknalauda sobib kasutada kõikides ruumides, ka niisketes (vannituba, kelder)

Allikas: EEK Trade, Aknakeskus