Ideaalis peavad energiad olema tasakaalus ja kui mõni energiatest domineerima hakkab, kaob tasakaal ning tekivad probleemid. Nende energiate tasakaalustamise ja rohkendamine ongi feng shui peamine praktiline ülesanne ja kodugi kujundamisel on seda hea teada.

Need viis stiihiat on küll erinevad, kuid üksteisega tihedalt seotud. Stiihiate vahel toimub ühtne ja loomulik liikumine ehk tsükkel. Vastavalt vajadusele saab erinevaid elemente ja energiat lisada või vähendada, üksteist toetada.

Missugused on need 5 stiihiat?

Maa on kindel ja stabiilne, toetub alati nelja jalaga maale. Märgusõna on kindlustunne.

Metall on samuti kõva materjal, kuid kõrgel temperatuuril sulab. Metallist tehakse teravaid esemeid, mis omakorda lisab otsekohest ütlemist. Märgusõna on kvaliteet.

Vett iseloomustab pidev liikumine, voolamine oma eesmärgi poole. Kui üks tee ei sobi, haarab ta uuest võimalusest kinni. Märsusõna on voolavus.

Puu kasvab alati ülespoole, ikka valguse poole. Hea aasta puhul kasvab rohkem, kehvema puhul vähem. Märgusõna on kasv.

Tuli on vaheldumine ja muutumine. Tule abil luuakse uusi materjale ja võimalusi. Märgusõna on muutumine.

5 stiihia harmoonias hoone – mõis. Tule elemendi sakid ja viilkatus, Metalli elemendi kontrastid ja valge särav toon, Maa elemendi kollane värv ja nelinurkne põhivorm; Puu elemendi tõusvad jooned ja portree-stiilis aknad, Vee elementi iseloomustavad tasakaalus klaaspinnad.

Stiihiate loov tsükkel. Maapõues „kasvavad“ metallid. Seega on Maa ja Metall loovas tsüklis. Vesi sisaldab palju metalle, mineraalosakesi. Ka hõbedast jooginõu puhastab Vett. Seega on Metall otsene Vee toitja ja Vesi on otsene toiteallikas Puule. Kui Puu põleb, saab Tuli energiat juurde ning Tule abil tehti alepõllundust, nii sai Maa jõudu juurde.

Stiihiate kontrolliv tsükkel. Kui Puu on liiga tugev, siis hakkab ta oma juurtega Maad nõrgestama, nagu võimsad männijuured, mis lõhuvad asfaldiga kaetud kõnniteed. Liiga kuiv Maa imeb Vee endasse, ainult kõrb jääb järele. Liiga kuum Tuli sulatab ka tugevaima Metalli. Liiga terav kirves (Metall) raiub Puu juba juurelt ja nii ei jätku Puul jõudu üha uuesti ja uuesti kasvama hakata. Liiga palju Vett kustutab suure Tule ning järele jääb aurav ja suitsev pinnas. Täpsustus sõna tähenduses: “kontroll” ei ole tahtlik, vaid mitteteadlik kontroll.

  • Järgnevates artiklites vaatame igat stiihiat eraldi. Süveneme stiihia omadustesse, mõjudesse, vaatame kuidas see väljendub hobides, kodus ja loomulikult inimeses endas.