Nende hulgas parima avaliku ruumi preemia võitja Viljandi Riigigümnaasium.

Eesti paremaid sisearhitekte ja nende loomingut tunnustas Eesti Sisearhitektide Liit tänavu kevadel juba 37. korda ning välja anti viis aastapreemiat, millest tähelepanuväärsemat on just parima avaliku ruumi aastapreemia laureaadid — Viljandi Riigigümnaasium ning Riigimetsa Majandamise Keskuse büroohoone Tallinnas.

“Kui varasem aasta kulmineerus grandioossete objektide valmimisega, nagu Lennusadam, Tallinna Teletorn, Narva Kolledž ja Balti Filmi- ja Meediakool, siis 2013. aasta nominentide hulgas äratab tähelepanu sotsiaalselt oluliste hoonete kontsentratsioon,” arvab aastapreemia žüriiliige Eve Arpo.

2013 parima avaliku ruumi preemia VILJANDI RIIGIGÜMNAASIUMI autorid on sisearhitektid Pille Lausmäe, Kerli Lepp, Kristina Roots sisearhitektibüroost Pille Lausmäe SAB. Hoone arhitektid on Salto AB arhitektid Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke, Andro Mänd, Margus Tamm ja Eva Laarmann.


“Interjööri projekteerimisele Viljandi kooli kollektiivi ega tellija, Riigi Kinnisvara poolt juhiseid ei antud. Paljus lähtusime intuitsioonist ja oma empaatiast koolilaste vastu. Kujutlesime, kuidas neil ruumides mõnus oleks, “ räägib sisearhitekt Pille Lausmäe hubase ja otstarbeka interjööri sünnist.

Lausmäe sõnul jättis talle sügava mulje koolimajas pärast valmimist eksponeeritud näitus, kus õpilastele oli antud ülesandeks teha hoonest fotosid. “Need olid väga ilusad ja inspireerivad! Lapsed olid leidnud mingisuguseid varjusid, mingeid detaile. Näiteks oli pildistatud seda istumisastmestikku ja mööblitappe,” rääkis Pille Lausmäe.

“Välis- ja sisearhitektuuri ühtsus, samade ja väheste materjalide ning värvilahenduste kasutus moodustavad hästi mõjuva ja töötava koosluse. Kõik on lihtne ja loomulik ning detailideni läbi mõeldud. Suur avatud mitmefunktsiooniline ruum justkui propageeriks kaasaegset avarat maailmapilti ja mõttelaadi,” ütles sisearhitekt ning ESLi aastapreemiate žürii esimees Tiina Mang.

Viljandi riigigümnaasiumi koolikompleks koosneb muinsuskaitsealusest rekonstrueeritud Valuoja koolimajast ja uuest õppehoonest, mis koosmõjus Ugala teatri ning nende hoonete vahelise tehisveekoguga moodustavad sümbioosi olevikust ja minevikust — vana ajalooline koolihoone harmoneerumas uuega.

Kõigist nomineeritud töödest on valminud ka aastaraamat Ruumipilt 2013, mille koostaja ja toimetaja on Maris Kerge ning kujundaja Margus Tammik.

Aastapreemia nominentide näitus RUUMIPILT 2013 Viljandi Pärimusmuusika Aidas jääb avatuks kuni 30. novembrini 2014.

Näituse kujundus ja ese
Avalik ruum
Kodu interjöör