Lõuna-Aafrika Vabariigi eraldatud Breede Valley piirkonnas asub ühe viljapuuaia ja veinitalu serval puutumata maa-ala, millelt avaneb vaade forellirikkale jõele. See on lummav ja midagi väga erilist. Just selliseid vaateid saab nautida sisekujundaja Kim, kelle unistuseks oli kujundada endale pisike maakodu, kus nädalavahetusi ja puhkuseid veeta. Talle meeldis idee lihtsast moodulmajast, mille saab ükskõik kuhu looduses püsti panna, et tagada parimad vaated ja privaatsus. Suurepärased vaated avanevad iga nurga pealt ja iga liigutuse või asetusega.

„Kergest terasest tehtud ja laseriga väga täpselt lõigatud detailid saab lamedalt pakituna kohale tuua ja kuue nädalaga kokku panna,” selgitab Dean Westmore Kosmoseagentuurist, kes lõi Spaasi moodulmajad. 60 m suurune kahe magamistoa ja privaatsete vannitubadega majake on palkmaja sarnane lõõgastav pelgupaik.

Sisetundest lähtuv sisekujundus

Kimi sõnul sundis väikese ruumiga töötamine teda hoolikalt disainile mõtlema ja tagama, et kõigel oleks oma koht. Selline funktsionaalne lähenemisviis pidi olema tasakaalus õhulise disainiga, et maja oleks ühenduses seda ümbritseva maastikuga. „Oli väga oluline, et paigutus, mööbel ja teised sisustuselemendid sobiksid kokku ning annaksid majale oma olemuse. Ma tahtsin, et tugevast mustast terasest välisstruktuur ja loodusega sügavalt seotud sisekujundus oleksid tasakaalus,” ütleb naine.

Lühidalt öeldes järgis Kim sisekujunduse loomisel sisetunnet. Ta lisas materjalidesse ja esemetesse õhu elemendi, mis tähendab, et teda tõmbas loomulikult neutraalsete toonide poole.

Kerguse ja avaruse tunne saavutati ka mänglevalt loodud panipaikade ja eritellimusel tehtud mööbli abil. Näiteks süvistatud riiulid jäeti katmata ja kapid kinnitati seinale, et need põrandani ei ulatuks. „Järgisime seda mõtteviisi ka disainis – alates läbikumavate kardinate valimisest kuni perforeeritud kohvilaua ja laseriga lõigatud toolini,” ütleb Kim.

Kuna ruumi polnud kuigi palju, on keskses eluruumis koos nii köök kui ka elutuba ja seal olev kamin toimib ka grillina. Voolavuse säilitamiseks paigutati panipaigad ja funktsionaalsed ruumid võimaluse korral välisseina. „Köögis oli vajalike panipaikade ja piisavalt suure funktsionaalse ruumi loomine ilma istumisruumi takistamata keeruline. Vajasime lihtsat ja paindlikku viisi nende kahe ühendamiseks. Minu eesmärk oli teha see ruum rahulikuks, õhuliseks ja ruumikaks,” ütleb Kim.

Üks lahendus oli mitmeotstarbelise istumisvõimaluse loomine. Kergeid toole saab suhtlemiseks lihtsasti köögi poole või õdusa une-eelse napsu joomiseks kaminale lähemale liigutada. Ruumi kangelane on erilises asukohas ripptool, millel istudes saab nautida erilist vaadet alla orgu. Seal istudes oled rahulikult ja omaette. Ühele poole keerates saad nautida vaadet, teisele poole keerates liituda seltskondliku vestlusega.

Interjööris domineerib kerge puitvooderdus, mille omanikud Kimi sõnul teadlikult omaks võtsid ja kasutasid puidu värvipaletti, et sein kujunduse osaks muuta. Igasugused lisandused pidid seinaga sulanduma või seda täiendama, mistõttu valis naine heledad ja neutraalsed kangad ning kootud elemendid. Väikesed elegantsed mööndused olid ringlusse võetud klaasist fragmentidega valge köögitasapind ning pronksist ja marmorist kohvilaud.

Õueruum kui interjööri pikendus

Maja väiksuse tõttu pidi tegema kompromisse, kuid Kim nägi võimalust kasutada köögist-elutoast välja ulatuvat terrassi lisaruumina. Söögilaua kohale pandi päikesevari, et seda kõige kuumemal ajal päikese eest varjata. Väike, lohesarnane vari kinnitati perforeeritud lehtla külge strateegiliselt õige nurga all, et see ei segaks terrassi avatust ega vaadet päikeseloojangule.

Lehtla, mille külge vari kinnitub, moodustab osa majakese konstruktsioonist ja lisati selleks, et lõhkuda moodulmaja ristkülikusarnase ehituse tunnetust, ütleb Dean. Selle asemel, et jätta terrass katuseta, mõjub lehtla justkui välisruumina. „See tekitab püsivuse tunde, kuid samal ajal saab ka taevast vaadata,” ütleb Kim.

Terrass, millel on rippvoodi ja soojendusega ümmargune bassein, on ideaalne koht vabas õhus einestamiseks ning unelevateks pärastlõunauinakuteks. Kimi sõnul on selle koha eesmärk elada sujuvalt nii sees kui ka väljas. „Disainile mõeldes võtsime arvesse päeva kulgu ja seda, mida soovisime kogeda hommikust õhtuni. Kujutasime ette, et inimene istub terrassil, jalad basseinis, või lapsed ujuvad, kui sina diivanil loed,” ütleb ta.

Funktsionaalsed interjöörilahendused

Kuna tähelepanu keskpunktis on elutuba, köök ja terrass, oli Kimi sõnul oluline, et magamis- ja vannitoad ei jääks tagaplaanile. Seal on samuti vaeva nähtud, et ruumi maksimaalselt ära kasutada.

Nädalavahetuste pelgupaigana ei ole seal vaja palju kapiruumi. Sisseehitatud kappide asemel otsustas Kim kasutada magamistoa ühte seina hübriidse eluruumina, kus on valamu koos musta terasest riiulitega riiete jaoks. Valamu nihutamine magamistubadesse võimaldas teha ruumikad vannitoad.

Ka siin pidi Kim palju tööd tegema, et leida õhulistena tunduvaid, kuid samas isikupäraseid esemeid. Omapärased pilvekujulised peeglid ümbritsevad magamistoa riiulit ja jäädvustavad pilgu läbi klaasseina nähtavatele ning neid peegeldavatele vaadetele. Valamu kohal on veel üks akende riba, kust avaneb vaade mägedele ja taevale.

Vannitoad, kus on dušš ja tualett, on paigutatud majakese mõlemale küljele ja eraldatud magamistubadest aidastiilis lükandustega. Kim otsustas käsitleda neid ruume teistmoodi kui keskset moodulit, mille külge need on kinnitatud. Vooderduse asemel valis Kim seintele marmorplaadid. Nad tahtsid plaatidesse tuua liikumist, et vannituba ei tunduks liiga steriilne. Valituks osutusid valged marmorplaadid, mida ilmestavad suured kontrastsed mustrid.

Duši all käimine on loomulikult valikuline, kui on olemas bassein, mida saab öösel puudega kütta. Toorpuiduga kaetuna sulandub see ümbritsevaga ja asetseb terrassiga samal tasemel, nii et vaade on piiramata.

„Kõik, mida me sees ja väljas tegime, oli tehtud selle mõttega, kuidas see aitaks kaasa keskkonna uuesti ruumiga sidumisele,” ütleb Kim.