Selleks, et akende pesemine oleks lihtsam ja efektiivsem, on soovitav vältida järgmiseid vigu:

1. Aknapesu päikesepaistelisel päeval. Sooja kevadpäikese käes kuivavad nii pesemisvahend kui vesi kiiremini klaasi külge, neid jälgi on aga väga raske eemaldada. Sobivaim ilm on selleks tööks kuiv ja pilvealune päev.

2. Rutakas pesu. Tihti pihustatakse aknapesuvahendit akendele enne klaasi ettevalmistamist: kui jätta sellelt tolm ja suurem mustus käsnaga puhastamata, seguneb see vedela pesemisvahendiga ja tekib raskesti maha pestav porikiht.

3. Aknapesuvahendi kokkuhoid. Aknapesuvahend sulatab aknal oleva mustuse, seepärast ärge kartke seda pihustada rohkem, eriti kui aknad on väga mustad.

4. Kasutame kuivatamiseks ajalehti. Kuigi seda meetodit kasutasid ka meie vanavanemad, ei ole see nii efektiivne, kui võib tunduda. Ajalehtede trükkimiseks kasutatakse palju värvi, mis määrib aknaid ja käsi.

5. Kasutame kuivatamiseks paberkäterätikuid. Paberkäterätikud on veel üks ebaefektiivne vahend akende kuivatamiseks, kuna need on tihti suhteliselt õhukesed mistõttu lagunevad need kiiresti ja jätavad klaasile ebemeid ja jälgi.

Kuidas siis aknad ikkagi kiirelt ja lihtsalt säravalt puhtaks saada?

Valmistuge akende pesemiseks. Peamine selleks tööks valmistumise ülesanne on puhastada akendelt tolm. Seda võite teha kuivade tolmulappide või koguni tolmuimeja abil. Kui klaas on tolmust puhas, siis on seda palju lihtsam puhastada.

Kasutage mikrokiust lappi. Just nimelt see pesemis- ja kuivatamislapp jätab klaasile kõige vähem triipe ning ühtlasi poleerib klaasi mille tõttu on sära kindlustatud. Mikrokiust lapid ei pruugi olla aga nii vastupidavad tugeva olmekeemia suhtes, mis sisaldab palju alkoholi, seepärast on soovitatav kasutada lihtsalt kodus valmistatud aknapesuvahendit (sellest tuleb juttu allpool). Kui aknad on aga eriti mustad ning soovite kasutada kangemat olmekeemiat, siis on soovitatav hoida enda käed kaitstud.

Kasutage sobivaid vahendeid. Olmekeemia tootjad testivad ja parandavad palju aastaid enda vahendite efektiivsust, et puhastamine oleks võimalikult lihtne ja kiire. Kõrgema alkoholikontsentratsiooniga olmekeemia kuivab kiiremini, seepärast on tõenäoline, et peale akna kuivatamist ei jää sellele rasvaseid triipe või kuivatamisjälgi. Valides ökoloogilisemaid puhastusvahendeid, peaksime aknad eelnevalt puhastama lihtsalt käsna ja veega, eemaldades nii suurema mustuse ja alles siis pihustama ja puhastama selleks ettenähtud vahendiga.

Tee ise klaasipesuvahend: kõige lihtsam ise valmistatud klaasipesuvahend koosneb soojast veest (2 klaasi) kuhu tuleb panna tilk (1tl) nõudepesuvahendit (kõige tähtsam on sellega mitte liialdada, et ei hakkaks vahutama, sest seda vahtu võib olla raske maha pesta). Natuke kangema klaasipesuvahendi jaoks lisa sinna segusse ka veerand klaasi äädikat. Loodusele ja tervisele kasulikum viis, on aga kokku segada 3 klaasi vett, 1 klaas sidrunimahla ja teelusikatäis soodat.

Tihti me ei arvesta, et akna väline pool võib olla kaetud täiesti teist tüüpi mustusega, mida on klaasidelt raskem eemaldada. Selleks kasuta spetsiaalset pesuvahendit või äädikalahust. Puhasta kindlasti ka aknaraamid.

Efektiivseks akende puhastamiseks on loodud ka palju teisi vahendeid nagu puhastusrobotid, harjad, kummikaabitsad jne. Kui vähegi võimalust, on soovitav nende abil oma elu lihtsamaks teha. Kui aknad on kõrged, siis ei olegi võimalik tihti lapiga kõikjale ligi pääseda ja asendamatu abimees on teleskoophari. Puhastustöid võib kergendada ka spetsiaalne kummist kaabits, mis pühib ära mustuse ja kuivatab aknad üleliigsest veest ja puhastusvahendist, mis kuivades aknale jäljed võib jätta

Allikas: K-Rauta / moodnekodu.ee arhiiv