1. Vermont, Ameerika Ühendriigid

On üllatav, et oma ilusa looduse poolest tuntud Vermont peab rahaga uusi elanikke juurde meelitama. Vermont on Ameerika osariikidest rahvaarvu poolest nimekirjas eelviimasel kohal. Mõned aastad tagasi tuldi välja plaaniga, mille abil loodetakse linna elanikke juurde saada. Selleks pakub Vermont rahalisi stiimuleid, millega üritatakse meelitada eelkõige kaugtöötajaid. Kaugtöötaja stipendium pakub kolimiskuludeks kuni 7500 dollarit. Kui teil on kaugtöövõimalused ja soovite keskkonnavahetust, siis Vermont ootab!

2. Tulsa, Oklahoma, Ameerika Ühendriigid

Ka Oklahomas on rahvaarvuga probleeme. Kõige paremini on seda märgata Tulsas. Oklahoma suuruselt teine linn otsib inimesi, kes oleksid valmis oma asjad pakkima ja enda tööd Tulsas jätkama. Kandideerides ja valituks osutudes saab inimene 10 000 dollarit, et enda elu Tulsas alustada. Lisaks pakutakse 1000 dollarist stipendiumit, et lihtsustada üürikorteri või muu püsiva elupaiga leidmist.

3. Albinen, Šveits

See maaliline Šveitsi küla vajab rohkem inimesi. Seetõttu otsustas kohalik omavalitsus maksta 25 000 šveitsi franki (umbes 24 400 eurot) ühele inimesele, 50 000 franki paarile (ca 48800 eurot) ja 10 000 franki (9770 eurot) lapse kohta. Ainus reegel on, et peate olema 45-aastane või noorem ja olema valmis linnas elama 10 aastat.

4. Candela, Itaalia

1990ndatel oli see armas Itaalia väikelinn koduks ligi 8000 elanikule. Nüüdseks on number kahanenud 2700 elaniku peale ning munakividega kaetud tänavatel valitseb vaikus. Sellesse linna kolimise eest pakutakse toetust 800 eurot inimese kohta ja kuni 2000 eurot lastega paaridele. Pakkumise heakskiitmiseks tuleb end registreerida Candela elanikuks, üürida korter või maja ja teenida vähemalt 7500 euro suurust aastapalka.

5. Santiago, Tšiili

Tšiili valitsus on muutmas oma pealinna Santiagot uueks tehnoloogiakeskuseks. Ettevõtjatele pakutakse lausa raha, et nad sinna koliksid ja seal oma äriga alustaksid. Aastal 2010 alustati programmiga Start-Up Chile, mis toimib tänaseni, makstes toetust idufirmadele ja tehnoloogiaettevõtetele. Programmi valitud inimesed saavad kehtiva tööviisa, lisaks veel tasuta kontoriruumid ja suure kontaktide võrgustiku.

6. Sambuca di Sicilia, Sitsiilia, Itaalia

Selles väikses linnas võib leida maju lausa espresso hinna eest. Aastal 2016 nimetati Sambuca di Sicila Itaalia kõige ilusamaks linnaks. Siiski ei suuda see paik elanikke paigal hoida ning rahvaarv kahaneb hoogsalt. Olukorra päästmiseks on linnapea otsustanud maju müügile panna ühe euroga. Kuid asjal on ikkagi konks. Nimelt tuleb uuel omanikul maja kolme aasta jooksul renoveerida, kuna enamus majade seisukord on kõvasti alla keskmise. Lisatingimus on, et maja väärtus peab lõpuks olema vähemalt 15 000 eurot. Lisaks peab inimene maksma 5000 euro suuruse tagatise, mille peale maja renoveerimist tagasi saab. Ühe euro maju ja analoogseid programme võib leida teistestki Lõuna-Itaalia piirkondadest. Programmi kohta loe lähemalt SIIT.

Allikad: lonelyplanet.com, movebuddha.com