IKEA sisekujundajate meeskond võttis vastu väljakutse muuta kahe magamistoaga korter nutika ruumilahendusega elamiseks emale ja tema viiele lapsele, kellel seni on nappinud pereliikmete jaoks ruumi ja privaatsust. Ühest 24-ruutmeetrisest toast tuli luua ruum, mis oleks ühteaegu elutuba ja magamistuba, milles on kolm mugavat magamiskohta, koht õppimiseks ning panipaik asjade hoiustamiseks.

Tuba enne:


“Ruumi vale kasutus on selliste kaks-ühes tubade puhul levinud viga. Selle vältimiseks tuleb tuba lihtsalt korralikult ja funktsionaalselt planeerida. Valides õige mööbli, saab mistahes ruumi kasutada mitme erineva tegevuse jaoks korraga,” ütles IKEA sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro.

Kuidas sai ühest toast kaks?

Avatud riiulisüsteemide kasutamine on üks parimaid viise, kuidas ruum kaheks jagada. “Selline lahendus võimaldab eraldada ruumi mitmeks osaks nii magamistoas, elutoas kui ka kodukontoris. Kodus, kus on erineva vanusega lapsed, on turvaline mööbel esmatähtis. Seetõttu tasub valida vastupidav lakke kinnitatav riiulisüsteem, tänu millele saab ruumi kõrgust maksimaalselt ära kasutada ja paigaldada süsteemi olenemata sellest, kas toas on vabu seinu või mitte,” rääkis Castro.

Avatud riiulid mitte ainult ei jaga ruumi, vaid on ka hea koht asjade ladustamiseks. Selle asemel, et asjad lahtiselt riiulisse panna, tasub neid hoiustada ühtse stiiliga karpide sees — nii näeb tuba alati korras ja organiseeritud välja. Lisaks täidavad karbid riiulis tühja ruumi, luues tuppa samal ajal rohkem privaatsust. Lisaks saab vaheseina kaunistada taimede ja muude aksessuaaridega või täiendada vastavalt individuaalsetele vajadustele — lisada sahtlid, riidepuud, kingariiulid ja muud vajalikku.

Eraldi ala tüdrukutele

Kaheks jagatud toa ühele poolele oli ära mahutatud kõik hädavajalik kahele teismelisele tüdrukule. Magamiskohaks valiti ruumikas päevavoodi, mida saab kasutada nii kaheinimesevoodina kui ka diivanina, kui külalised tulevad ning istekohta vajavad.

“Ruumi kokkuhoiuks tasub tuppa valida mitme funktsiooniga mööbel. Päevavoodi on ideaalne lahendus piiratud ruumiga tubadesse, sest see võtab kokkupanduna vähem ruumi kui kaheinimesevoodi. Veel on päevavoodi tunduvalt mugavam kui lahtikäiv diivan, sest madratsi saab valida isiklike eelistuste järgi. Samuti saad päevavoodi hõlpsasti diivaniks muuta, kui lisad seljatoeks mitu kohevat patja,” ütles IKEA sisekujundusosakonna juhataja.

Sellist ruumilahendust kasutades jäi tuppa veel ruumi ka õppimisnurga jaoks, mida seal varem ei olnud.

Loo kodune atmosfäär

Funktsionaalne mööbel teeb elu mugavamaks, aitab hoiustada kõike vajalikku ning ära hoida korralageduse tekkimist. Mõnusalt koduse atmosfääri loomiseks sellest aga ei piisa. Kodu peaks olema meie enda peegeldus ja koht, kus tunneme end hubaselt ning turvaliselt. Seda aitavad saavutada erinevad aksessuaarid ja sisustuselemendid.

“Hubane interjöör saab alguse valgustitest ja tekstiilidest. Julge kasutada eredamaid ja vähem levinud värve, sest nii leiab väga mängulisi ja omapäraseid lahendusi. Pildil olev ruum muutus tunduvalt elavamaks tänu erinevatele rohelistele toonidele, mida näeme kardinate, patjade, tooli, voodikatte ja taimede näol,” selgitas sisekujundaja.

Õige valgustus mängib samuti kodus olulist rolli. Pärast ühe toa kaheks jagamist sai aga lakke paigaldada vaid ühe lambi, mis ei oleks tervele toale piisavalt valgust andnud. Siinkohal on kasulik vaadata mitme juhtmega ning valgusallikaga lampi, mille saab lakke kinnitatud konksude abil toas sobivasse kohta tõsta. Veel saab kasutada lisavalgustuslahendusi, nagu näiteks hubasust loovat seinalampi või õppimise jaoks vajalikku laualampi.

Rõdu annab lisaruumi

Rõdu jäetakse sageli unarusse või võetakse kasutusele kui panipaik. Tegelikult saab rõdu edukalt kasutada lisatoana ja privaatse nurgakesena, kus saab värskes õhus puhata, lugeda, teed juua või kellegagi juttu ajada. Veel olulisemaks muutub see lisaruum siis, kui suurel perel on kodus vaid kaks tuba. Ka kõige väiksema rõdu saab eesolevaks suveks mugavaks nurgakeseks muuta.

“Laud, kaks tooli ja kitsas kõrge riiul asjade hoiustamiseks on peamised mööbliesemed, mille saab igale rõdule paigutada. Laud ja toolid peaksid olema kokkupandavad, kuna võtavad siis vähem ruumi, kui neid parasjagu ei kasutata. Lihtsalt riputa need seinale konksude külge ja jäta rohkem vaba ruumi taimede jaoks. Kõrge riiul on hea viis, kuidas põrandapinda kokku hoida, kuid samas tekitada võimalikult palju ruumi hoiustamiseks. Kattega riiul kaitseb asju tolmu ja vihma eest ning seda saab soovi korral ka kasvuhoonena kasutada,” selgitas sisekujundaja.

Kui rõdu on organiseeritud ja peamised mööbliesemed paigas, jääb üle vaid aksessuaaride lisamine. Vajalikku hubasust aitavad luua vaip, mõned toolipadjad, valgusketid ja taimed.